G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

DEVLETİN KASASINA GİRECEK BEDEL 26 MİLYAR LİRA

DEVLETİN KASASINA GİRECEK BEDEL 26 MİLYAR LİRA

DEVLETİN KASASINA GİRECEK BEDEL 26 MİLYAR LİRA
DEVLETİN KASASINA GİRECEK BEDEL 26 MİLYAR LİRA
2-B arazileriyle ilgili çalışmada sona yaklaşıldı. Yapılan çalışmaya göre kadastrosu tamamlanan bu araziler için takdir edilen, devletin kasasına girecek bedel 26 milyar lira.

Orman vasfını kaybetmiş 2-B arazileriyle ilgili çalışmada sona yaklaşıldı. Vatandaşa satılacak arazilerden 122 bin hektarı için kıymet takdir çalışması tamamlandı.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü`nün çalışmasına göre kadastrosu tamamlanan bu araziler için takdir edilen, devletin kasasına girecek bedel 26 milyar lira.

2-B yasası ekim ayında Meclis`e gelecek.Orman vasfını kaybetmiş 2-B arazileriyle ilgili çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı bürokratları 2-B arazilerine ilişkin son rötuşları yapıyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, kadastrosu tamamlanan 2-B arazileri için takdir edilen bedeli 26 milyar lira olarak hesapladı.

Meclis açıldıktan sonra yasada ufak bir revizyon yaparak 2-B`de hak sahibi olanlara tapularını vereceklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, vatandaşa her türlü kolaylığı göstereceklerini söyledi.

Kullandığı arazileri orman haline geldikten sonra ellerinden alınanlar olduğunu belirten Bayraktar, "Bu arazilerin vatandaşların ellerinden alınmaması için daha önce yasa çıkarmıştık. Ancak muhalefet partisi Anayasa Mahkemesi`ne giderek bunu iptal ettirdi. Önümüzdeki dönemde hem anayasa hem yasa değişikliğiyle vatandaşların haklarını kendilerine iade etmiş olacağız." dedi.

Orman vasfını kaybetmiş arazilere ilişkin yasa taslağının ekimden sonra Meclis`e gelmesi planlanırken, satışa ilişkin veriler netleşmeye başladı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü`nün çalışmasına göre 2-B`lerde peşinat miktarı arazinin değerine göre 500 lirayla 2 bin lira arasında olacak.

Kadastro ve güncelleme çalışması tamamlanan alan 161 bin 120 hektar olarak belirlenirken, taşınmazların rayiç bedel tespiti de Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirildi. Milli emlak verilerine göre kıymet takdir çalışması yapılan alan 121 bin 816 hektar. Kıymet takdir edilen alanların Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü`nce tamamlanan alana oranı ise yüzde 76. Bu alana ilişkin takdir edilen bedel 26 milyar lira. Maliye bürokratları yılbaşından itibaren satışa başlanması beklenen bu alanlardan ilk aşamada 10-15 milyar liralık gelir elde etmeyi planlıyor.

Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın üzerinde çalıştığı yasa taslağında orman vasfını kaybetmiş araziler şöyle tanımlanıyor:

"31 Aralık 1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tamamen kaybetmiş yerlerden, tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanlarının Hazine adına orman dışına çıkarılması uygulaması."


Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına ilişkin çalışmalara göre 2-B arazileri ya rayiç bedel, ya Emlak Vergisi`ne tabi değer ya da karma yöntemle kullanıcılara satılacak. Bedelin tahsilinde doğrudan satış ve ihale yöntemi uygulanacak. Doğrudan satışta peşin ve taksit seçeneği bulunuyor. Taksitte yüzde 10 peşinat alınırken geriye kalan sekiz eşit taksit de dört yılda tahsil edilecek. Maliye`nin çalışmasına göre ihale yönteminin tercih edilmesinde de peşin ve taksit yöntemi tercih edilebilecek. Taksitte yüzde 25 peşin, kalan sekiz eşit taksitle iki yıl içerisinde istenecek. 2-B alanlarının devrinde bazı kurumlara öncelik tanınacak. Bu kurumlar TOKİ, büyükşehir belediyeleri ve ilgili belediyeler olarak belirlendi.




Anahtar Kelimeler: 0