G-4SVPJCLT0J
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgede hayvancılığı canlandırmak, et ve süt verimini artırmak amacıyla 8 ilde 35 adet hayvan içme suyu (HİS) göleti yaptıracak. Göletlerin protokol sözleşmesi, bölge il valilerinin katılımıyla Erzurum`da gerçekleştirildi.
DAP Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgeden göçü önlemek, tarım ve hayvancılık sektörüne ivme kazandırmak amacıyla sosyo-ekonomik projeleri uygulamaya sokmaya devam ediyor. DAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı Ağrı, Ardahan, Bingöl, Elazığ, Kars, Malatya, Iğdır ve Tunceli`de 35 adet HİS yaptıracak. HİS`lerle ilgili olarak Erzurum`da söz konusu illerin valileri ile İl Özel İdaresi genel sekreterleri ve belediye yetkililerinin katılımıyla Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ek hizmet binasında protokol imza töreni düzenlendi.
DAP Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, HİS`lerin hizmete girmesiyle mera hayvancılığında işgücü ve üretim kaybının yaşanmayacağını dile getirdi. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık sektörünün bölgenin asıl geçim kaynağı olmasına rağmen yetiştiricilerin arzu edilen geliri elde edemediğine dikkat çeken Demir, "Bölge çiftçisinin, yetiştiricisinin gelir düzeyini artırmak amacıyla 35 hayvan içme suyu projesine 8 milyon lira finansman destek sağlayacağız. Su kaynaklarına uzaklık nedeniyle meradaki hayvanların gereksiz yürümeleri nedeniyle et ve süt verimi kaybı çok yüksek. Bunun için meralarda özellikle su kaynağı olmayan yerlerde, hayvanların su ihtiyacını karşılamak için yağmur ve kar sularının depolandığı HİS`leri yapacağız. Bu HİS`lerin ekonomik ömrü ortalama 20 yıl." dedi.
VALİ DENİZ: GÖÇÜ ÖNLEYECEK TEŞVİKLER ARTIRILMALI
Ardahan Valisi Ahmet Deniz, hayvancılık ve tarım sektörünün canlanması, yetiştirici ve besicilerin yeterli geliri elde etmeleri halinde bölgeden göçün önlenebileceğini anlattı. Vali, göçün önlenmesinde HİS projesinin önemli olduğunu belirtti. Tarım ve hayvancılıkta devlet teşviklerinin de göçün önlenmesinde önemli etken olduğuna vurgu yapan Vali Deniz, "Bölgemizde yoğun olarak hayvancılık yapılmakta. Ancak ilimizden ve bölgemizden yoğun göç yaşanmakta. Bunun önlenmesi için tarım ve hayvancılıkta devlet teşviklerini önemli yer tutmakta. Hayvancılığın canlı hale getirilmesiyle göçün önü alınabilir." şeklinde konuştu.