Sağlık Sendikası Erzurum Şube Başkanı Abdulllah Duman, hemşirelerin çalışma koşulları ve haklarında iyileştirme yapılmasının gerekliliğine dikkat çekerek, "Ebelik ve hemşirelik; insan sevgisiyle, şefkatle, sabırla yapılan kutsal ve onurlu birer meslektir. Bu nedenle ebe ve hemşirelerimizin çalışma koşullarında, sosyal haklarında iyileştirme yapılmasını istiyoruz" dedi.
Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Abdullah Duman, 12 ? 18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşirelik Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajında hemşirelik mesleğinin önemine değinen Duman, "Hemşirelerimiz; sağlık hizmetinin görünen yüzü, dışa yansımasıdır. Sorunlarını kimseye yansıtmadan bu hizmeti yerine getiren fedakar hemşirelerimiz, yoğun iş gücü ve çalışma şartları altında ezilmektedir. Vatandaşlarımıza hizmet sunulması söz konusu olduğunda kendi sorunlarını bir kenara bırakan hemşirelerimiz, seslerinin duyulmasını beklemektedir. Bu düşüncelerle Hemşirelerimizin günlerini tekrar kutluyor, sorunlarının çözüldüğü, emeklerinin karşılığını aldığı günler diliyoruz" dedi.Hemşireler için yeni çalışmalarımız var"Sağlık Sendikası olarak sağlık çalışanlarının sorunlarına duyarsız kalmadıklarını belirten Başkan Duman, "Sağlık Sen olarak her yıl ebeler ve hemşireler haftası ile anneler gününü bir arada kutlayan çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Geçen yılki etkinliğimize Cumhurbaşkanımız katılarak müjdeler vermişti. Bu yıl da genel merkezimiz, bir sempozyum düzenleyerek, hemşire arkadaşlarımızın sorunlarını ele aldı. Sempozyumumuza katılan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, yıpranma payı ve lisans tamamlamanın 2015 yılında hayata geçmesi için çalıştıkları müjdesini verdiSon 12 yılda sağlıkta Türkiye tarihi dönüşümlere imza attı. Halkımızın en çok memnun kaldığı kamu hizmeti sağlık oldu. Sağlık çalışanları reformların yükünü bugüne kadar çok büyük fedakarlıklarla omuzlarında taşıdı.
Ancak bugün sağlık hizmeti üretim sürecini sıkıntıya sokacak, başarı hikayesini kesintiye uğratacak ciddi risklerle karşı karşıya olduğumuzu görmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
"Hemşirelerin iş yükü arttı"
Sağlık çalışanlarının yetersiz istihdama bağlı olarak iş gücünün arttıdığını ifade eden Duman, bu durumun büyük sorunlara neden olduğunu dile getirdi. Her sağlık kurumunda iş gücünün yeterince sağlanması gerektiğini anlatan Duman, istihdam rakamlarının arttırılması için gerekli girişimlerin yapılmasını istedi. Bunun dışında mesleki saygınlığı yıpratacak politikaların da değiştirilmesini temenni eden Duman, "Sağlık çalışanlarının mesleki saygınlığını gözeten ve ekip anlayışını zedeleyici politikaların değişmesi gerekmektedir. Bugüne kadar, imkanlar ve riskler hiyerarşisi oluştururken güven ve adalet duygusunu yok eden söylemler ve uygulamalarla ekip ruhu yıpratılmıştır. Performans uygulamaları başta olmak üzere çalışma
koşulları ve haklar bağlamında ayrımcı uygulamalarla sistemin temeline dinamit
koyulmamalıdır. Bir diğer değişim ise yönetim anlayışında yaşanmalıdır. Sahanın gerçeklerini tanımayan bürokratik buyurganlık eski Türkiye`de kalmalıdır. Sağlık hizmeti üretim sürecine çalışanların ortak edilmesi, karar süreçlerine katılımının sağlanması, başarıyı kalıcı kılacak anahtar değer içermektedir. Sağlık sisteminin geleceği açısından en büyük tehlike yetersiz istihdama bağlı ağır iş yüküdür. 12 yılda 3 kat artan sağlık hizmeti varken, istihdam 1 kat bile artmış değildir. Bakanlık istihdam açığını bildiği halde maalesef son derece pasif bir kimlikle hareket etmekte, istihdam oluşturmak adına güçlü bir program ortaya koyamamaktadır" ifadelerini kullandı.
"Sağlıkta taşeronlaşma kabul edilemez"
Sağlık Bakanlığı`nın uygulamaya koymayı planladığı taşeronların sağlık çalışanlarını
yıpratacağını ve sözleşmeli modelin kabul edilemeyeceğini aktaran Duman, "Bakanlığın kabul edilemez bir diğer adımı ise, sağlık hizmetini taşeron firmalara verme arayışıdır. Şimdi Bakanlık kadro bekleyen ATT`leri, taşeron elemanı olarak istihdam edeceğini söylüyor. Hem Anayasa`ya, hem taşeron sisteminin sınırlarını çizen kanuni düzenlemelere aykırı bir uygulamada diretiyor. Yani sözleşmeli modelinden daha ilkel bir arayış içinde. Bu anlayışla sağlıkta çalışan verimliliğini artıramazsınız. Zaten mesleki tükenmişlik yaşayan, huzur ve güven sorunu yaşayan sağlık çalışanlarını daha da umutsuzluğa itecektir" dedi.
"Hemşirelik kadının emeğidir"
Hemşirelik Haftası`nın en güzel şekilde kullanılmasını isteyen Duman, hemşirelerin genel olarak bayanlardan oluştuğunu ve bu mesleğin kadının emeği olduğunu kaydetti. Bu nedenle bazı girişimlerin uygulanması öncesinde kadınların ön planda olması gerektiğini belirten
Duman, "Bütün sağlık çalışanlarımızı etkileyen bu temel sorunlara ek olarak hemşire ve ebelerimizin mesleki sorunlarını da yakinen takip ediyor ve çözümü için mücadele
ediyoruz.Hemşirelik ve ebelik dediğimizde aynı zamanda kadın emeğinden bahsetmiş
oluyoruz. Aynı zamanda annelikten bahsetmiş oluyoruz. Bu nedenle sendikal perspektifimizi belirlerken, çalışma koşulları ve sosyal haklar bağlamında politika geliştirirken, hem emeğin ve mesleğin sorunlarının çözmek, hem de kadın emeğini çalışma hayatımız içinde güçlü tutmak hedefiyle hareket ediyoruz" dedi.