FETÖ sanıkları, eski Bakan Ala´nın tapu kayıtlarını incelemiş
Erzurum´da, herhangi bir talep veya idari işlem olmaksızın eski İçişleri Bakanı Efkan Ala´nın tapu kayıtlarına girerek sorgulama yaptıkları öne sürülen 4 eski tapu müdürlüğü çalışanının, "özel hayatın gizliliğini ihlal etmek" ve "FETÖ/PDY üyesi olmak" suçundan 26 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmalarına başlandı.
Erzurum´da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi oldukları ve herhangi bir talep veya idari işlem olmaksızın eski İçişleri Bakanı Efkan Ala´nın tapu kayıtlarına girerek sorgulama yaptıkları öne sürülen 4 eski tapu müdürlüğü çalışanının 26 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmalarına başlandı.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan ve eski tapu müdürlüğü çalışanları olan sanıklar Ahmet Tanas, Dilber Gül Şengel, Mustafa Yıldız ve Nurullah Akıncı ile avukatları katıldı.
Kimlik tespitinin yapılması ve iddianamenin okunmasının ardından sanıkların savunmalarına geçildi.
Sanık Akıncı savunmasında, sadece meraktan ve eski Bakan Efkan Ala´nın nereli olduğunu öğrenmek amacıyla sorgulama yaptığını, söz konusu tarihlerde inceleme yapmanın yasak veya gizli olmadığını öne sürerek, "Benim bir kastım yoktur. Örgüt üyeliğiyle ise hiç alakam yok." dedi.
Akıncı, tapu müdürlüğünde işe girerken cemaatten referans bulamadığı için işe giremediğini iddia ederek, kendisinden elde edilen silahlara ilişkin de şu bilgileri aktardı:
"Silah merakım yoktur, tapu müdürlüğü baskına uğradığı için bu silahları sadece can güvenliğimi sağlamak için bulunduruyordum. Ben PKK ile yumruk yumruğa savaşan kişiydim. Eleşkirt ilçesinde çalışırken baskın olaylarından sonra bu silahları temin ettim. Kimliğini bilmediğim kişilerden bu silahları aldım. Muştayı ve bıçağı da hoşuma gittiği için aldım, herhangi bir yerde kullanmadım."
Sanık Şengel ise savunmasında, üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyerek, "Kimse hakkında bilgisayar sistemi üzerinde bir sorgulama yapmadım. Bilmediğim için de başka bir kimseyi suçlamak istemiyorum. Terör örgütü ile de hiçbir alakam yoktur." dedi.
Diğer sanıklar Tanas ve Yıldız da meraklarından ve Ala´nın nereli olduğunu öğrenmek amacıyla sorgulama yaptıklarını, başka da bir amaçları olmadığını öne sürerek, terör örgütüyle alakalarının bulunmadığını savundu.
Mahkeme heyeti, eksikliklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tapu müdürlüğü çalışanı olan tutuksuz sanıklar Ahmet Tanas, Dilber Gül Şengel, Murat Yıldız ve Nurullah Akıncı´nın herhangi bir talep veya idari işlem olmaksızın hukuka aykırı olarak eski İçişleri Bakanı Efkan Ala´nın tapu kayıtlarına girdiği belirtiliyor.
Kamuoyunda sorgulamanın yapıldığı Aralık 2013 ve Nisan 2014 tarihleri arasında, milletvekilleri, yerel yöneticiler ve Cumhurbaşkanı´nın seçildiği seçimlerin yapıldığına işaret edilen iddianamede, FETÖ/PDY´nin, başarısız 17-25 Aralık darbesi sonrası adli yapılanmadaki örgüt üyeleri sayesinde başaramadığı siyaset organlarına müdahaleyi medya kuruluşları vasıtasıyla gerçekleştirip seçimleri etkilemeye çalıştığı anlatılıyor.
İddianamede, medya organlarında seçilmiş veya seçilecek yöneticiler ile siyasetçilerin özel ve gündelik hayatlarına dair pek çok mahrem bilginin "edepsizce" kamuoyuna yansıtıldığı belirtilerek, bu kapsamda Efkan Ala´nın da taşınmaz bilgilerinin tapuda çalışan onlarca sanık tarafından ve Türkiye´nin her yerinden sorgulandığının görüldüğü belirtiliyor.
FETÖ/PDY´nin, son 10 yılda giderek arttırdığı saldırılarında kişilerin şeref ve saygınlığını, manevi değerlerini hedef aldığı, kişileri itibarsızlaştırmak için kişisel ve sır olarak kalması gereken her tür bilgiyi elde etmek için her türlü yola başvurduğu bildirilen iddianamede, suçun işleniş şekli, idari soruşturmada görülen kişi sayısı, bunların Türkiye´nin her yerinde çalışan tapu müdürlüklerinde görevliler olması, bilgilerin aynı yere gittiği ve aynı elden kullanıldığı kanısını kuvvetlendiren bir husus olduğuna işaret ediliyor.
İddianamede, kamu çalışanı gibi görünen 4 sanığın aslında FETÖ/PDY üyesi olduğu kaydedilerek, sanıkların örgütün amaç ve talimatları doğrultusunda kamuoyunda algı operasyonunda kullanılmak üzere Efkan Ala´nın kişisel bilgilerini sorguladıkları ve örgüt lehine faaliyet gösterdikleri aktarılıyor.
İddianamede, sanıklardan Tanas, Şengel ve Yıldız´ın "özel hayatın gizliliğini ihlal etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 8,5 yıldan 18 yıla kadar, Akıncı´nın ise söz konusu 2 suçun yanı sıra "vahim nitelikte silah satın alıp bulundurduğu" gerekçesiyle 13,5 yıldan 26 yıla kadar hapsi isteniyor.