Tarih: 28.09.2010 06:26

ENERJİ DARBOĞAZI HES`LERE AŞILANACAK

Facebook Twitter Linked-in

ENERJİ DARBOĞAZI HES`LERE AŞILANACAK 

Türkiye`nin hidroelektrik potansiyelinin gerçekleştirilmesi devletin ve hükümetlerin öncelikli politikası olmuş ve aşağıda belirtilen kanun ve yönetmeliklerle hidroelektrik yatırımlarında özel sektörün önü açılmış ve yatırımlara hız verilmiştir;

"2001 yılında çıkarılan 4628 sayılı "Elektrik Piyasası Kanunu"
"2002 yılında yayınlanan "Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği"
"2003 yılında yayınlanan "Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"
"2005 yılında çıkarılan 5346 sayılı "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun"Hidroelektrik projelerinin özel sektöre devredilmesiyle, Devlet hem kendi imkanlarıyla çok uzun sürede tamamlayabileceği yatırımları kısa sürede hayata geçirme şansı bulmuş hem de bu projeleri kendi kaynaklarını kullanamadan gerçekleştirme fırsatı yakalamıştır. Böylece ileride gerçekleşecek enerji dar boğazı yerli, sürekli, yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağı olan hidroelektrikle karşılanmış olacaktır.

İSTİHDAM ALANI

Küçük ve orta büyükteki Hidroelektrik santrallerin inşaatı sırasında 250 - 300  , işletmesi sırasında ise yaklaşık 20 kişi istihdam edilmektedir. Bu istihdamın çoğu yerel nüfusdan karşılanmakta, böylece yöresel ekonomiye önemli katkı sağlanmaktadır. Doğalgazla çalışan elektrik üretim tesislerinde 1 m3 doğal gaz ile ortalama 5 kWh elektrik enerjisi üretilebilmektedir. Bu durumda göre yıllık üretimi ortalama 40,000,000 kWh olan orta ölçekli bir Hidroelektrik santrali sayesinde devletimiz yıllık olarak 8.000.000 m3 doğal gaz satın alarak elektrik enerjisi üretme zorunluluğundan kurtulacaktır. Bunun karşılığı olarak yıllık bazda, yapılacak yatırımın sağlayacağı istihdam imkanları ve ekonomik canlılık hariç olmak üzere, güncel fiyatlara göre 2.800.000 $ (doğal gazdan enerji üretimi için gerekli işletme maliyetleri konuları bu bedel içinde değildir. Sadece yakıt gideri olarak ifade edilmiştir) civarında bir döviz ödeme yükünden kurtulunacaktır. Ekonomik katkısının yanında hidroelektriğin yerli bir kaynak oluşu yurtdışına olan bağımlılığımızı azaltmak açısında da çok önemlidir. Aşağıdaki Botaş`dan alınan verilere bakıldığında Türkiye`nin ithal ettiği doğalgazın yaklaşık %60`ının elektrik üretimine gittiği görülmektedir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
4745585657