G-4SVPJCLT0J
ENGELLİLERİN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMA PROJESİ TAMAMLANDI
?Engellilerin Yaşam Kalitesini
artırmaya ve Sosyal Gelişimine Yönelik Eğitim Projesi?eğitim dönemini tamamladı.
?Engellilerin Yaşam Kalitesini artırmaya ve Sosyal Gelişimine Yönelik Eğitim Projesi? eğitim dönemini tamamladı.
Projenin koordinatörlüğünü yapan Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Yavuz, proje ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ülkemizde engelli nüfusu yüzde 10?a ulaştığını belirterek, ?Toplumda yeterince ilgi ve sağduyu mevcut görünse de bazı sıkıntılar yaşanıyor. Bizler de bu noktada yardımcı olmak için böyle bir proje başlattık. Ve böylece Engellilerin Yaşam Kalitesini ve Sosyal Gelişimine Yönelik Eğitim Projesi ile toplumsal yaşamda geri plana atılan engellilerin, toplumla daha uyumlu ve kolay iletişim sağlayabilecek bireyler haline gelmeleri hedefledik? dedi. Söz konusu proje ile Türkiye?de ki engellilere yaklaşımın Avrupa Standartlarına ulaşmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Yavuz, Yüksek standartları ulaşma yolunun eğitim sürecinden geçtiğini kaydetti.
Prof. Dr. Uğur Yavuz, ?Eğitimden kastettiğimiz süreç birkaç süreçten oluşuyor. Bu süreçte, engellilerin eğitimi, engelli hocalarının eğitimi, engelli ailelerinin eğitimi ve nihayetinde toplumun eğitimimdir? dedi.
Proje koordinatörlerinden İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Uğur Bakan ise eğitim sürecinde yaptıkları hakkında bilgi verdi. Bakan, ?Engellilerin Yaşam Kalitesini artırmaya ve Sosyal Gelişimine Yönelik Eğitim Projesi ile 6 ay süren eğitim sürecinde Erzurum il merkezinde bulunan Dede Korkut İşitme Engelliler İlköğretim Okulu, Görme Engelliler İlköğretim Okulu ve Recep Birsin Özen Eğitilebilir ve Öğretilebilir İlköğretim Okullarında yeterli sportif eğitim desteği göremeyen 113 engelli (50 İşitme, 39 görme, 24 zihinsel) öğrenciye egzersiz eğitim programları sayesinde sağlık, sosyal ve fiziksel uygunluk seviyelerini geliştirmek, hareket kabiliyetlerini artırmak, fiziksel bağımsızlık kazandırmak ve böylece yaşam kalitelerinin artırılmasına çalıştık. Bu kapsam doğrultusunda yapılan, engelli bireylere ve ailelerine yönelik çeşitli eğitim programları, eğitim seminerleri, koordinasyon toplantıları ve workshoplar, eğitim yayınları ve broşürlerle engelli sorunlarına, toplumun duyarlılığı artırılarak, bölgedeki atıl durumda bulunan engelli işgücünün ülke ekonomisine kazandırılması ve engelli öğrencilerin ileriki yaşamlarında daha sağlıklı ve mutlu bireyler olmaları sağlanarak özgüvenlerini artırılması sağlandı. Engelli gençlere yönelik e-öğrenim programında, kişisel beceri ve mesleki bilginin öğrenim sürecindeki başarısını ölçebilmek için çeşitli gözlem teknikleri uyguladık. Bunlar; öğrencilerin yansıtıcı ödevleri (papers), çevrimiçi tartışmalara katılım, çevrimiçi tartışmalara öğrencilerin uyum durumu, öğrenci makaleleri, haftalık ödevleri, grup projeleri, öğrenci sunuları, öğrencilerle gözlem ve mülakat yapma ile öğrencilerin kendilerini değerlendirme biçimleri olabilmektedir. Öğretim elemanı öğrenme hedefleri ve hedef kitlenin analizi temelinde içerik geliştirme üzerinde odaklanmalıdır. Bu kapsamda, öğrencilerin bilişsel, sosyal, fiziksel ve kişisel özelliklerinin tanımlanmasına gereksinim duyulmaktadır? diye konuştu.