G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

ERKMEN`DEN BİLİMSEL AÇIKLAMALAR

ERKMEN`DEN BİLİMSEL AÇIKLAMALAR

ERKMEN`DEN BİLİMSEL AÇIKLAMALAR

ERKMEN`DEN BİLİMSEL AÇIKLAMALAR 

Güneş Vakfı, Geleneksel Cuma Konferanslarında bu hafta Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen?i konuk etti. ?Ermeni Katliamının Kazı Boyutu? başlıklı konferans da Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen katılımcılarla açılan toplu mezar görüntülerini paylaştı. 
2010 yılında Erzurum merkeze 6-7 kilometre uzaklıkta olan Tepe Köyde yürüttükleri Ermeni katliamı toplu mezar kazılarına değinen Erkmen, 

kazılarda ellerine geçen işkence izleri taşıyan insan kemiklerinin fotoğraflarını izlettirirken, açıklamalarda da bulundu. 
Sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla mücadele etmek için bilinçli kazılar yapmak gerektiğini kaydeden Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen; ?Kaç yerde katliam alanı var bunların tamamının tespiti yapılamadı maalesef. Var olan Ermeni katliamları yok sayılıyor, olmayan bir katliamda var sayılıyor. Bu mesele Ermeniler tarafından sürekli kafa yorulan bir husus olmuştur.? dedi. 
Erzurum?un güney batısında merkeze 6-7 kilometre uzaklıktaki Tepe Köyde 2010 yılında yürüttükleri kazıları çok zor şartlar altında gerçekleştirdiklerini söyleyen Erkmen, toplu mezar kazılarının sonradan herhangi bir şüpheye mahal bırakmamak ve asılsız iddialara maruz kalmamak için bir gün içerisinde başlayıp bitmesi gerektiğini söyledi. 24 saat içerisinde gerçekleşecek tüm bu kazıların ön hazırlığının aylar aldığını ve medyanın ve kamuoyunun tüm dikkatini katliam alanında yapılacak kazılara çekmenin zorluğuna işaret eden Erkmen sözlerine şöyle devam etti. ?Gümüşhane de, Bayburt da, Muş da, Erzurum da ve Van da, toplamda bu bölgede yüz yetmiş katliam alanı olduğu tahmin ediliyor. Van da, tehcirden önce çok büyük katliamlar yapıldı. Yapılan kazılarda işkence izleri taşıyan birçok bulguya rastladık. Kazılarda ay yıldız motifli eşyalar, Kuran-ı Kerimler bulduk. Bunlar Türklerin soy kırıma uğradığının delileridir.? Konferansın sonunda müdürlüğünü yaptığı Erzurum Müzesinden de bölgede yapılan kazılarda ele geçirilen bulguların görüntülerini paylaşan Erkmen, katılımcılardan gelen sorulara da cevap verdi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 16.2 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 18.8 ° / 5.5 ° Güneşli
  • Perşembe 17.6 ° / 5.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı