G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Erzurum`da Lokantacılar İsyanda

Erzurum`da Lokantacılar İsyanda

Erzurum`da Lokantacılar İsyanda

2Erzurum`da her geçen gün artan kırmızı et fiyatı alarm veriyor. Vatandaş, evine et götüremezken, kasaplar bekledikleri satışları gerçekleştiremiyor. Et fiyatına paralel olarak, yemeklere zam yapmak zorunda kalan lokantalar ise bir bir kepenk kapatıyor

Dünyanın en pahalı kırmızı etini tüketen ülkeler arasında yer alan Türkiye?de etin fiyatı her geçen gün artıyor. Etin fiyatından dolayı vatandaşın alım gücü de düştü. Artık kırımızı eti alabilmek lüks tüketim haline geldi. Kasaplar et satamazken, lokantalar da eski günlerini arıyor. Kasaplarda kuş başı etin fiyatı 33 liraya kadar yükseldi. Hükümet artan et fiyatlarıyla ilgili hiçbir önlem almazken, "Ekmek yoksa, pasta yesinler" sözü 2015 yılında gerçekliğini bir kez daha ortaya koydu. Son yıllarda halktan uzak bir yönetim anlayışı sergileyen hükümet, Türkiye`yi her alanda pahalı bir ülke konumuna soktu. Et fiyatındaki dengeyi korumak amacıyla geçtiğimiz aylarda ithal canlı hayvana da izin verildi. Macaristan ve Polanya gibi ülkelerden besilik hayvan ithal edilmesine rağmen henüz iç piyasayı etkilemedi. Dana karkas 21 liradan kesiliyor. Ancak et vatandaşa 30 liranın üzerinde geliyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle dar gelirli et yiyemez oldu. Kasaplar, etin kilosunun 40 lirayı geçeceğini belirtirken vatandaş, et fiyatlarındaki artış karşısında çaresiz kaldı.

ERZURUM`DA LOKANTALAR İFLAS EDİYOR

Et fiyatındaki artıştan dolayı da lokantacılar iflasın eşiğine geldi. Yaz mevsiminde yetişen sebzelerin de cep yakması lokantaların fiyat yükseltmesine neden oldu. Doğalgaz, elektrik ve suya zam üstüne zam yapılması esnafı perişan etti. Yemeklerin fiyatlarını yükseltmek zorunda kalan lokantalar, müşterilerin azalmasıyla birlikte zararına iş yapıyor. Erzurum`da Lokantacılık yapan bir esnafımız, yüksek et fiyatından dolayı lokantaların mağdur durumda kaldığını söyledi. Et fiyatının yükselmesiyle ilgili her yıl farklı bir bahanenin ortaya atıldığını ifade eden Esnafımız, "Bir yıl saman fiyatı bahane edildi. Bir yıl ulaşım bahane edildi. Şimdi de hayvan yok diyorlar. Bu işin içinden nasıl çıkılacak anlamış değiliz. Bize 1 kilo et 40 liraya mal oluyor. Biz de yemeklerin fiyatını artırmak zorunda kalıyoruz. Bu sefer de işlerimiz düşüyor. Domates şu an 4 liraya çıktı. Vatandaş fiyatlar düşünceye kadar domates almaz ama bizim öyle bir lüksümüz yok. Almak zorundayız" dedi.

FİYATLAR NEREDEN NEREYE GELDİ

Erzurum`daki birçok lokantanın zararına çalıştığını kaydeden Esnafımız, "Lokantaların masrafı çok fazla arttı. Arkıt para kazanamaz olduk. Hükümet gerekli çalışmayı yapmalı. Sadece biz değil, esnaf kesimi perişan halde. Zenginler daha da zenginleşirken, fakirler giderek fakirleşiyor. Türkiye eskiden böyle değildi. Bir vatandaş lokantaya geldiğinde çorbasını içer yemeğini yer ve tatlı ikram edilirdi. Şimdi vatandaşa pahalı geliyor. 15 liraya güzel 3 çeşit yemek yenemez oldu. 2 liraya falan ekmek arası satılıyor. Bugünkü şartlarda 5 liranın altında ekmek arası satılamaz. Tavuk da olmasa insanlar et yiyemeyecek duruma geldi" diye konuştu.

Son 5 yıl içerisinde ise ete neredeyse yüzde 100 zam yapıldı. 2010 yılında kıyma 15 liradan satılırken şu an fiyatı 30 liraya kadar çıktı. Kuzu eti de 13 liradan 28 liraya kadar yükseldi. Et artık lüks tüketim haline geldi.

İşte Erzurum`un 5 yıl öncesine göre et fiyatları:

2010 yılında kırmızı et fiyatları

2015 yılında kırmızı et fiyatları

DANA KIYMA

_________________

DANA KUŞ BAŞI

_________________

SUCUK

_________________

KUZU PİRZOLA

_________________

KUZU ETİ

15 TL

17 TL

20 TL

17 TL

13 TL

30 TL

33 TL

35 TL

33 TL

28 TL



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli