G-4SVPJCLT0J
ETİK DAVRANIŞ SEMİNERİ DÜZENLENDİ
Valilik Bilgi İşlem Eğitim Salonunda gerçekleştirilen seminer, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Uğur Elmas tarafından verildi.
Kendine özgü anlatımı ve dikkat çekici örnekleri ile Etik davranışlar hakkında bilgiler veren Elmas, birçok kişinin etik dışı davranışla karşılaştığında nereye ne şekilde başvuracağını bilmediğini söyledi. Etik dışı davranışı; Kanunda suç sayılmayan, ancak toplum vicdanında karşılığını bulan davranış olarak tanımlayan Elmas, kanunun verdiği yetkilerin yanlış kullanılması, kamu kurumlarında vatandaşlara karşı kötü davranışlar, işyerinde psikolojik baskılar gibi olumsuz davranışların etik dışı davranışlar olduğunu ifade etti.
Katılımcıların sorularını da cevaplandıran RAM Müdürü Uğur Elmas, İllerde Etik Dışı Davranışlarla ilgili olarak şikayetlerin İl İdare Kuruluna yapılabileceğini, üst düzey bürokratlar için ise şikayet merkezinin Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu olduğuna dikkat çekerek, bu kurulun yaptırım gücü bulunmadığını, ancak etik dışı davranış tespit etmesi halinde bunu Resmi Gazete ve İnternet sitesinde yayımlayarak teşhir ettiğini söyledi. Teşhir etmenin ceza vermekten daha etkili olduğunu da hatırlatan Elmas, anlatımlarını Erzurum ve ülke genelinden verdiği örneklerle pekiştirdi.
Etik Davranış İlkeleri Semineri?nin ilk oturumuna katılan Erzurum Vali Yardımcısı Hakan Şen, seminerin kamu görevlileri açısından önemine değinerek, kaliteli ve vatandaş odaklı hizmetin geliştirilmesi için bu tür seminerlerin önem arz ettiğini vurguladı.
ETİK NEDİR?
Etik kelimesi köken olarak Eski Yunan`a kadar gider Ahlak, ahlakla ilgili demektir ama aralarında farklar vardır.
Ahlak ve Etik arasındaki fark; Etik daha çok ahlak üzerinde konuşur, sorgular, tartışır, düşünür, yargılar, Ahlak yöresel, Etik evrenseldir. Evrensel kabul gören kurallardır.
ETİK İLKELER NELERDİR?
Etik davranış ilkelerinin önemlileri şu şekilde açıklanmıştır. .
Kamu görevlisi, hizmeti yerine getirirken katılımcılığı, hesap verilebilirliği, beyana güveni esas alır: Bu ilkeye göre kamu kurumu yöneticileri tüm iş ve işlemlerinde katılımcılığı esas alacaktır. Yönetmeliğin 19`uncu maddesi bu konuya ilişkin olarak ayrıca bir düzenleme daha getirmiş ve "Kamu görevlileri, kamu hizmetleri ile ilgili temel kararların hazırlanması, olgunlaştırılması, alınması ve bu kararların uygulanması aşamalarından birine, bir kaçına veya tamamına, aksine yasal bir hüküm olmadıkça, o karardan doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenecek olanların katkıda bulunmasını sağlamaya dikkat ederler." hükmünü getirmiştir. Bu hükme göre kamu kurumları, alacağı kararlardan etkilenecek olanları karar alma süreçlerine dahil etmelidir.
Halkın yaşamı kolaylaştırılacak ve halkın memnuniyeti arttırılacak: Bu ilkeye göre halka hizmet temel amaçtır. Vatandaş olarak sizleri memnun etmeyen tüm uygulamalar hakkında şikayet hakkına sahip olacaksınız. Örnek verecek olursak, tapuda bir işleminiz var. Ancak bürokrasi haddinden fazla... Bu ilkeye göre gerekli bürokratik işlemleri azaltmayan Tapu ve Kadastro Genel Müdürünün Başbakanlıkta kurulu bulunan Etik Kuruluna şikayet edilmesi gerekmektedir.