G-4SVPJCLT0J
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın büyük besicilere olumlu yansıdığı ancak küçük üreticileri ise mağdur ettiği bildirildi.
Kırmzı et fiyatları serbest piyasa ekonomisine göre şekilleniyor. Dana bonfilenin kilosu kasapta 70, lüks semtelerdeki marka marketlerde ise 90 TL`den alıcı buluyor. Küçük üretici kasap ya da Et Süt Kurumu`na (ESK) büyükbaş hayvanını karkas ağırlık üzerinden kilosunu 19 TL`ye satıyor. Küçük üretici, beslediği büyükbaş hayvanından kâr edemezken, aracı firmalar ve lüks semtlerdeki marketler düşük fiyattan aldıkları etin kilosunu 30 ile 90 TL arasında satabiliyor.
Doğu Anadolu Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, Türkiye`nin kırmızı et deposu olarak nitelendirelen Erzurum ve Kars`ta orta ve küçük ölçekteki besicilerin ekonomik olarak kazanç elde edemediklerini söyledi. Profesyonel hayvancılık yapan büyük besi sahiplerinin kırmızı etten kazandığının altını çizen Ilıcalı, "Ahırında 100-200 tane büyükbaş hayvanı olan besici sattığı hayvandan kazanıyor. Kapalı besi yapan bu üretecilerin sayısı Erzurum ve Kars`ta ortalama 250 tane. Bu besiciler güçlü olduğu için besiden kazanıyor. Ancak 3-4 tosunu, 10 koyunu olan küçük çiftçi ise besicilikten kazanamamakta. Ahırda hayvanı besleyecek, gücü olmadığı için bunlar ilkbaharda et verimi düşük olan hayvanlarını kasap ya da ESK`ya satmakta. Kasap ya da marketten etin kilosunu 30 ile 90 TL arasında alan tüketici de üretici çiftçinin besicilikten kazandığını düşünüyor. Aslında kazanan büyük sermaye sahibi üreteciler, mağdur olanlar ile yine orta ve küçük çaplı besiciler, köylüler." dedi.
Ülke mera varlığının yüzde 17`sinin Erzurum`da olduğu ve bunun da ekonomik olarak değerlendirilemediğine işaret eden Ilıcalı, "Türkiye`nin en geniş meralarına Erzurum sahip. Mera demek kırmızı et deposu demek. Ancak meraları verimli kullanamıyoruz. Kullanamadığımız için de hayvan varlık sayımız ve üretilen kırmızı et miktarı da düşük kalıyor. Bu da milli ekonomiye olumsuz yansıyor." diye konuştu.