G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Hatta Bekletene Müdahale Yolda

Hatta Bekletene Müdahale Yolda

Hatta Bekletene Müdahale Yolda

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hizmet almaya çalışan tüketicilerin telefonda dakikalarca beklemesini önleyeceklerini söyledi. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, 28 Mayıs 2014'te yürürlüğe girecek olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'la ilgili açıklamalar yapan ve soruları cevaplandıran Bakan Yazıcı, telekom sektöründe vatandaşların istediği zaman aboneliklerini sonlandırabileceğini, telefon ya da başka bir yolla bildirdiği andan itibaren aboneliği sonlandırmayan şirketin, herhangi bir ücret talep edemeyeceğini söyledi. Yardım hatlarına bile ulaşmak dakikalar sürüyor. Şirketlerin çağrı merkezleri aracılığıyla yapmak istediğimiz işleme ulaşmak neredeyse imkânsız. En basit bir sorun için 17 dakika boyunca ücretli olan hatta beklemeyi önleyecek düzenleme düşünüyor musunuz?” sorumuz üzerine Bakan Yazıcı şu cevabı verdi: Evet, bununla ilgili çok şikâyet alıyoruz. Telefonla ilgili bekleme süreleri büyük sorun. Arıyor, ulaşamıyor. Bu tür firmalar sistem kuracak. Düzenleme hazırlanıyor. Bu alana müdahil olacağız. Baktığımızda 30-35 milyon abonesi olan telekom şirketleri var. Her faturaya uzun beklemelerden dolayı 1 lira yansıtsa, aylık 30-35 milyon lira ediyor. Bu büyük para. Biz, kanunun bize verdiği haklara dayanarak düzenleme yapacağız.” Telefonlara gelen istenmeyen mesajlarla ilgili olarak da Bakan Yazıcı, Telefona gelen rahatsızlık ise hiç geçici değil. Tüketiciye kullanma diyemeyiz. Mesaj gönderenler ise hizmet satıyor, ürün satıyor. Kamuoyu bilgilendikçe, buna itiraz ettikçe istenmeyen mesajlar azalır” dedi.Canan ERASLAN - İSTANBUL TÜRKİYE GAZETESİ

Bankada ücretleri BDDK belirleyecek
Tüketicinin en fazla şikâyet ettiği banka masrafları konusunda belirlemeyi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yapacağını söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Biz kimseye 'hizmet yapın, ücret almayın' diyemeyiz. Ölçülü ve hakkaniyete uygun ücret belirlenmesini istiyoruz. Bu belirlemeyi de BDDK yapacak. Kanun hazırlığı başladığında 30 civarında olan faiz dışı ücretler 60'ı geçti. Bu kalemleri tek tek adlandırmak olmazdı. Ücreti BDDK belirleyecek ama asıl belirlemeyi rekabetle yapacaklar. Tüketici de ücret almayan ya da en az alanı tercih edecek” dedi.


KREDİ BİTİNCE HESAP DA KAPANACAK
Bakan Hayati Yazıcı, tüketicinin açık talebi olmaksızın krediyle ilgili sigorta yaptırmaya zorlanamayacağını, sigorta yaptırmak isteyenin de kendi istediği şirketi seçebileceğini söyledi. Bankaların kredinin ödenmesi için açılan hesaplardan ücret ya da masraf talep etmesinin yasaklandığını da hatırlatan Bakan Yazıcı, Kredi bittiğinde bu hesap banka tarafından kapatılacak. Eskiden hesap açık kalıyor, tüketicinin haberi olmadığı için bu hesaba işletim ücreti getiriliyor, bu bedel büyüdüğü için vatandaş mağdur oluyordu. Yasa ile bunun önüne geçiyoruz. Ayrıca kredi alırken, kredili mevduat hesabı açılmadan önce tüketicinin onayı alınacak” diye konuştu.


Aldatmaca indirimlere son

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gerçeği yansıtmayan 'indirimli satışlara' engel olunacağını, bu konuyla ilgili olarak bakanlık, belediye ve ilgili odaların denetim yapabileceğini ifade etti. Tüketicinin dava açmasının kolaylaştırıldığını, firmanın bulunduğu değil, vatandaşın ikamet ettiği yerde dava açmasına imkân sağlandığını söyleyen Bakan Yazıcı, cayma hakkı konusunda da Kapıdan satışlarda ve mesafeli satışlarda 7 gün, devre tatil sözleşmelerinde 10 gün olan cayma süresi 14 güne çıkarıldı. Ön ödemeli konut satışı ve tüketici kredilerinde ilk defa cayma hakkı bu kanunla getirildi. Ayrıca taşınır mallarda satıcının sorumluluğu 2 yıl, taşınmazlarda 5 yıl olarak belirlendi” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli