TBMM Genel Kurulu'nda 39 maddesi kabul edilen ve kalan
maddelerinin görüşülmesi bütçe sonrasına kalan tam günle ilgili torba
yasa tasarısına göre, sahte ilaç üretenlere, bilerek satanlara veya sattıranlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. İlacın içeriği, ruhsatından farklı olanlaraysa 500 bin liraya kadar para cezası kesilecek.
İlaçların kanuna aykırı tanıtım ve satışını yapanlarla pazarlayanlar, bu şekilde reçete oluşumunu teşvik edenlere, 100 bin liradan az olmamak üzere, ürünün son bir yıllık satış tutarının 5 katına kadar ceza verilecek. Yetkili merciden izin almaksızın ürün tanıtımı yapanlar 20 bin liradan 100 bin liraya kadar cezayı göze alacak.
Doktorlara reçete yazdırtarak kendisine yönlendiren eczanelere 50 bin liraya kadar para cezası verilecek. Bugüne kadar yasak olmasına rağmen yaptırımı bulunmayan reçetesiz ilaç satışına da para cezası uygulanacak. Cezanın miktarı, Sağlık Bakanlığı tarafından ilan edilecek.
İnternetten her türlü ilaç satışı yasak olacak. Eczacılar kendi adlarına veya eczaneleri adına internet sitesi kuramayacak. Buna aykırı hareket edenlere de 50 bin liraya kadar para cezası verilecek. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, antibiyotik kul lanımını azaltmak amacıyla fazla antibiyotik yazan doktorlara ceza verilmesi için bir çalışma başlatacaklarını söyledi.
İstanbul polisinin, sahte kanser ilacı soruşturması büyüyor. Konuyla ilgili İstanbul'da dün, özel bir hastanede çalışan 2 doktor ile 5 hasta bakıcı daha gözaltına alındı. Çetenin hastanelerin onkoloji servislerinde pusu kurup, kanser hastaları ve yakınlarıyla iletişime geçtikleri ve sahte ilaçları yüzde 20 ucuza verme vaadiyle sattıkları belirlendi. Sahte kanser ilaçlarının içinde nişasta, tebeşir tozu ve patates püresi bulunurken, polisin 10 kanser hastasını sahte ilaç kullanmaması konusunda uyardığı öğrenildi.
Teknik takipte bir çete üyesinin "Bu ilacı bu adama verirsek bu adam kesin ölür" derken, diğerinin "Ya boşver nasıl olsa zaten ölecek, boşver" diye konuştuğu saptandı.
Sağlık Bakanlığı, İstanbul dahil 9 ilde başlatılan ve 5 bin sahte
ilaç kutusu ele geçirilen operasyonun ardından önemli bir adım atıyor.
Çok pahalı ve çok ucuz olduğu için Türkiye'ye getirilmeyen ilaçlara
verilen yüzde 15'lik esnek fiyat uygulamasında oran artırılacak. Yeni
bir ilaç tebliği hazırlayarak hayati öneme sahip kritik ürünlerde yüzde
15 fiyat artırabilen 'Fiyat Değerlendirme Komisyonu'na' esnek fiyat
artışı yetkisi getiriliyor. Komisyona verilen yüzde 15'lik artış
yetkisinin o ürünün gelmesi için yeterli olmadığını belirleyen bakanlık,
firmaları Türkiye pazarına özendirecek.
Hastaları zor durumda bırakan ilaçlarla ilgili komisyon kararıyla bu oranı yüzde 60'a çıkarılacak.