G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

İŞSİZLİK MAAŞINA YÜZDE YÜZLÜK ZAM

İŞSİZLİK MAAŞINA YÜZDE YÜZLÜK ZAM

İŞSİZLİK MAAŞINA YÜZDE YÜZLÜK ZAM

İŞSİZLİK MAAŞINA YÜZDE YÜZLÜK ZAM

Düşük olduğu için eleştirilen işsizlik aylığının yükseltilmesi planlanıyor. Yeni düzenlemelerin ardından 670 lira olan en yüksek işsizlik maaşı 1,256 liraya çıkarılacak ve maaş alım dönemi de uzatılacak.

Kamuoyunda sıkça eleştiri konusu olan İşsizlik Fonu`nda biriken 49 milyar liranın sadece yüzde 10?unun dağıtılması sorununa çözüm bulundu. Yapılacak yeni düzenlemeye göre, işsizlik maaşı tavanı 1,256 liraya çıkarıldığı gibi maaş ödeme süresi de 6 aydan 16 aya uzatılacak.

Ekonomik Koordinasyon Kurulu?nda görüşülmesinin ardından son şeklini alacak Ulusal İstihdam Strateji Belgesi taslağında işsizlik sigortasının, işsizlere yeterli koruma sağlayamadığı vurgulandı. İşsizlerin sadece yüzde 13?lük bölümünün işsizlik aylığı alabildiğine dikkat çekilirken, yararlanma oranının düşüklüğünün, işsizlik aylığına hak kazanma koşullarının ağırlığından kaynaklandığı dile getirildi.

Habertürk gazetesinde yer alan habere göre; işsizliğin ilk üç ayında hak sahibi, çalışırken son 12 ayda aldığı ortalama ücretin yüzde 50`si kadar işsizlik maaşı alacak. Bu oran işsizliğin ikinci üç aylık döneminde yüzde 40, geri kalan sürede ise yüzde 25`i kadar olacak.

SON İKİ YILDA 360 GÜN PRİM ÖDENMESİ YETECEK

Mevcut düzenlemeye göre, işsizlik aylığı alabilmek için son 4 ayı kesintisiz olmak üzere işsiz kalmadan önceki son üç yıl içinde en az 600 gün prim ödenmesi gerekiyor. Ulusal İstihdam Strateji Belgesinde öngörülen yeni düzenlemede ise son iki yıl içerisinde 360 gün çalışmış olmak, işsizlik aylığı almak için yeterli sayılacak.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 16.3 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 13.1 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.7 ° / 4.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu