G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

KARS KAPI ŞEHİTLİĞİNE RESTORASYON VE PEYZAJ ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

KARS KAPI ŞEHİTLİĞİNE RESTORASYON VE PEYZAJ ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

KARS KAPI ŞEHİTLİĞİNE RESTORASYON VE PEYZAJ ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

KARS KAPI ŞEHİTLİĞİNE RESTORASYON VE PEYZAJ ÇALIŞMASI BAŞLATILDI
Erzurum Kars Kapı Askeri Şehitliği`nde restorasyan ve peyzaj çalışmaları başlatıldı. Şehit mezarları Çanakkale Şehitliği`ndeki mermer mezar taşlarının aynısıyla değiştirilecek.

Milli Savunma Bakanlığı Erzurum İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı Kars Kapı Askeri Şehitliği`nin onarımını üstlendi. Onarım çalışmaları kapsamında 7 şehit mezarı haricindeki bütün mezarlar Çanakkale şehitliğindeki tek tip mermer mezar taşlarının aynısıyla değiştirilecek. Şehitlik alanın çevre düzenlemesi yanı sıra duvarları da yıkılıp yeniden yapılacak.Milli Savunma Bakanlığı tarafından yüklenici Gökalp Proje Müşavirlik Şirketi`ne verilen şehitlik onarım işinin ekim ayının sonunda tamamlanması hedefleniyor. Şehitlikteki çalışmalar nedeniyle şehit yakınları firma yetkililerinin izni kapsamında ziyaretlerini gerçekleştirebiliyor.
Şehitlikte medfun 3. Ordu Komutanı Hafız Hakkı Paşa, 4. Ordu Komutanı İttihat ve Terakki`nin önde gelen isimlerinden Cemal Paşa, tabyaların kurucusu Vali Fosfor Mustafa Paşa, Grenbeli Bekir Fikri, General Mehmet Ali Paşa ile birlikte orijinal yapıya sahip iki mezarın daha taşının değiştirilmeyeceği belirtildi. Yetkililer, şehitliğin bir bütün olarak bakıma alındığını, çevre düzenlemesiyle şehitlerin maneviyatına yakışacak bir şekle kavuşturulacağını bildirdi.
3. Ordu Komutanı Hafız Hakkı Paşa 1915 yılında tifüsten ölünce. cenazesinin İstanbul`a gönderilmesi yerine ailesinin `olur`u Gümüşlü Kümbet`in bulunduğu alana Kazım Karabekir Paşa`nın talimatıyla defnedildi. 1936-1938 yıllarında il genelindeki camilerin haziresi ve mahalle mezarlıklarındaki Osmanlı dönemine asker devlet adamlarının naaşları törenle Karskapı Askeri Şehitliği`ne nakledildi. Vatandaşların cenazeleri ise yeni oluşturulan Asri Mezarlık`a nakledildi. 1877, 1914 ve 1922 muharebelerinde şehit düşenlerin mezarları Karskapı Şehitliği`ne taşındı. Şehitlik 1976 yılındaki düzenlemenin ardından son olarak 2001-2002 yıllarında genişletildi. Şehitlikte `Yiğitler`, `Yaşayan Ölüler` ve `Havacılar`a ait anıt ile 1855 yılında Sultan Abdulmecit tarafından şehitlerin anısına dikilen top namlusu da bulunuyor.




Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 10.1 ° / 5.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 14.7 ° / 5.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 6.4 ° / 2.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu