Tarih: 29.10.2010 08:01

KATI ATIK TESİSLERİNE 15 MİLYON EURO TEMİN EDİLDİ

Facebook Twitter Linked-in

KATI ATIK TESİSLERİNE 15 MİLYON EURO TEMİN EDİLDİ

Oltu, Tortum, Ardanuç ve İspir`de kurulması için büyük uğraş verilen katı atık arıtma tesisleriyle ilgili gerek yer tahsisi gerekse maddi sıkıntılar aşıldı. Tesisler için 15 milyon Euro temin edildiği bildirildi.

Çoruh Havzası Kalkınma Birliği`nin (ÇOKAB) 7. Olağan Meclis Toplantısı Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy`un ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
ÇOKAB Başkanı ve aynı zamanda Oltu Belediye Başkanı da olan İbrahim Ziyrek başkanlığında Uzundere Belediyesi Düğün Salonu`nda bir araya gelen 25 belediye başkanı ve meclis üyesine Birlik Müdürü Cafer Yakupoğulları tarafından müjdeli haberler verildi.KATI ATIK TESİSLERİ İÇİN 
KAYNAK BULUNDU
Bir yıldan beri Oltu, Tortum, Ardanuç ve İspir`de kurulması için büyük uğraş verilen katı atık arıtma tesisleriyle ilgili gerek yer tahsisi gerekse maddi sıkıntıların aşıldığı ifade eden Yakupoğulları, bu iş için 15 milyon Euro temin edildiğinin müjdesini verdi.
ÇOKAB 7. Olağan Meclis Toplantısının sunumunu üstlenen Birlik Müdürü Cafer Yakupoğulları, gelinen süreç hakkında meclis üyelerine bilgiler verirken Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından artık ihale aşamasına gelindiğini kaydetti.
Başka bir iş için ayrılan ancak kullanılmadığı için AB`ye geri gidecek olan 15 milyon Euro`yu yapılan girişimler sonucu ÇOKAB`ın katı atık arıtma tesislerinin kurulması için temin ettiklerinin altını çizen Yakupoğulları, tesislerin 2014 yılında faaliyete geçmesinin planlandığını söyledi.
Bir taraftan katı atık tesisleriyle ilgili sorunları aştıklarını dile getiren ÇOKAB Müdürü Cafer Yakupoğulları, aynı zamanda sıvı atık arıtma tesisleriyle ilgili de ilk adımı attıklarını, havza ölçeğinde turizm ve spor faaliyetlerinin organizasyonlarıyla ilgili de hazırlık çalışması yaptıklarına değindi.
Yaklaşık 3 yıl önce kurulan Birliğin bugün 25 belediye ulaştığına vurgu yapan ÇOKAB Başkanı İbrahim Ziyrek ise, "Şüphe ve endişeler içerisinde başladık. Kartopu gibi büyüdük. Sabır ve metanetle 3 belediye`den 25 belediyeye ulaştık. Önceden sadece hayalini kurduğumuz işleri, bugün bu birliktelik sayesinde yapar hale geldik. Ülkemizde varolan ender birliklerden biriyiz. Bu oluşumda emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Toplantıya söz alan evsahibi konumundaki Uzundere Belediye BaşkanıHalis Özsoy`un açıklamaları damgasını vurdu.
Konuşmasının başında Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde yerel yönetimlerin katı ve sıvı atık arıtma tesisi kurma zorunluluğuna işaret eden Başkan Özsoy, ?Bu tür devasa yatırımları, bizim gibi küçük bütçeleri olan ilçe belediyeleri tek başına yapamayız. Bunun için ÇOKAB gibi büyük birlikteliklere ihtiyacımız var. Birliğimiz bu tür yatırımlar için bir fırsat olmuştur." dedi.
Konuşmasının son bölümünde kendisi gibi diğer belediye başkanlarının da büyük sıkıntılar içerisinde çalıştıklarının altını çizen Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, merkezi yönetimin vali ve kaymakamlara verdiği yetkinin aynısını belediye başkanlarına da vermesi gerektiğini öne sürdü.
Yerel yöneticilerin, yaptığı ve yapamadığı işlerden ötürü seçim döneminde insanına hesap verdiğini belirten Özsoy, "Demokrasi yerelden başlar, merkeze doğru gider. Tepeden inmeci, emreden bir anlayışla demokrasi tesis edilemez. 7 yıldır başkanlığı yapıyorum. İlçemin gelişmesi ve kalkınmasına yönelik yaptığım bir takım girişimlerde hep bürokratik sorunlarla boğuştum. Aynı sorunu burada bulunan diğer belediye başkanlarımızda yaşıyor. Bu anlayışla bir yere varılamaz." derken 4 yıldır SYDV toplantılarına katılmayarak tepki gösterdiğini aktardı.
Yerel yöneticilerin etkisiz bir eleman ve figüran konumuna oturtulmasının değişmesi gerektiğine atıfta bulunan Başkan Özsoy yaşadığı olaylardan örnekler vererek, "Bürokrasideki bu ikili yapı biran önce değişmelidir. Gece yarısı elektriği kesilen vatandaş, kaymakamı değil, seçtiği belediye başkanını arıyor. Vatandaşa hep biz, yani yerel siyasetçi ve belediye başkanları hesap vermek zorunda kalıyoruz." şeklinde serzenişte bulunurken salondaki meslektaşlarından destek istedi.

Bu arada toplantıya iştirak ederek, alanında meclis üyelerine kısa bir sunum yapan TEMA Vakfı yürütücülerinden Ferit Karakaya ise ÇOKAB gibi büyük oluşumların daha profesyonel ve sürdürülebilir turizm ve spor faaliyetlerine yönelmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Karakaya, "Böylesine büyük ve geniş katılımlı bir birliğin turizm ve spordan, festival ve şenliklere varıncaya kadar daha ciddi bir altyapı ve hazırlık yapması gerekiyor. Belediye başkanlarımızla birkaç hafta önce İsviçre`ye yaptığımız gezide bu tür organizasyonların nasıl ekonomiye dönüştürüldüğünü gördük. Turizmi, bizlerde çevre ve doğaya zarar vermeden sürdürülebilir bir çalışma yaparak çok daha kazançlı bir hale getirebiliriz. ÇOKAB gibi 25 belediyeden oluşan bu birlik, her türlü faaliyet ve organizasyon için bir şanstır." şeklinde konuştu. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
4745585657