G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Kentlerde Elektrik Kesintisi

Kentlerde Elektrik Kesintisi

Kentlerde Elektrik Kesintisi

İSTANBUL'da özellikle son günlerde başlayan elektrik kesintileri vatandaşları çileden çıkarttı. Kesintiler nedeniyle elektrikli eşyalarının bozulduğunu, doğalgaz kombileri çalışmadığı için de donduklarını söyleyen vatandaşlar şikâyet yağdırdı. İstanbul'da bu sabah da 12 ilçede elektrik kesintisi vardı. Milyonlarca kişi karanlıkta ve soğukta kaldı.

Soğukların bastırmasıyla doğalgazda yaşanan sıkıntı elektrik üretimini de vurdu. İstanbul'da özellikle son zamanlarda yaşanan elektrik kesintilerinin de, elektrik tüketimini düşürmek için planlı yapıldığı iddia edildi. İstanbul'da bu sabah Şişli, Beyoğlu, Bahçelievler, Bağcılar, Sarıyer, Esenyurt, Bayrampaşa, Esenler, Kartal, Beykoz, Kadıköy ve Sancaktepe'de elektrikler yoktu. Milyonlarca kişinin yaşadığı 12 ilçede elektriklerin kesilmesiyle, doğalgaz kombileri ve ısıtıcılar da çalışmadı. İstanbul'un en gözde caddelerinden olan Bağdat Caddesi de elektriksiz kaldı. Civarda oturan vatandaşlar telefonla yetkililere ulaşmaya çalıştı fakat bir yanıt alamadı.
Öte yandan İstanbul'un Avrupa Yakası'na elektrik dağıtan BEDAŞ ve Anadolu Yakası'na elektrik dağıtan AYEDAŞ'ın telefonları kesinti ihbarları nedeniyle oldukça yoğundu. İstanbullular iki şirket haricinde gazete ve televizyonların haber
merkezlerine de şikâyet yağdırdı.
Beyoğlu'ndan arayan bir vatandaş, Evde küçük çocuk var. Bu buz gibi havada hasta olacaklar. Herşeyi geçtik ama ısıtıcılar çalışmıyor. Donuyoruz. Bizi duyan var mı?” diye sitemde bulundu.

İBO DA İSYAN ETTİ
İstanbul'da son günlerde yaşanan elektrik kesintileri, ünlü Sanatçı İbrahim Tatlıses'i de çileden çıkardı. Kesintilere Twitter üzerinden tepki gösteren Tatlıses, Kurtuluş'ta lahmacuncu açtık, pişman olduk. Ayın 4 günü elektrik gider, müşteri sipariş bekler, suçlu biz. Jeneratör koyarsın komşular izin vermez.” ifadelerini kullandı.

BAKAN YILDIZ: HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, sadece ülkemizin değil, tüm Avrupa yoğun ve sert bir kış mevsimi yaşadığını belirterek Hassas bir şekilde çalışıyor, gereken her tedbiri alıyoruz” dedi. TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında açıklama
yapan Yıldız şöyle konuştu: Doğalgazın yurt dışından tedarikinde sıkıntı yaşanmamaktadır. Ancak şu günlerde doğalgaza olan talep, doğalgaz arzımızdan daha fazla olmaktadır. Bakanlık olarak, bizden kaynaklanmayan bu durumu hane halkına yansıtmamak amacıyla hassas bir şekilde çalışıyor ve tedbirlerimizi alıyoruz. Böylece günlük 200 milyon metreküplere çıkan rekor doğalgaz tüketimini sorunsuz karşılıyoruz. Bugün itibarıyla vatandaşlarımıza doğalgaz ulaştırılmasında bir sıkıntı yoktur. Olumsuz havaya bağlı bazı yerlerde kısa süreli program dışı elektrik kesintileri olabiliyor.”

AZERİ GAZI DA YETERLİ ÇEKİLEMİYOR

Elektrik kesintisine neden olarak soğuk havaya bağlı olarak artan doğalgaz talebi ve doğalgaz iletim hatlarındaki yaşanan kompresör problemleri nedeniyle EÜAŞ'ın doğalgaz santralleri ikincil yakıta geçmesi gösteriliyor. Bu koşulların devamı halinde hem elektrik hem de doğalgaz dağıtımında sanayide başlayan aksamaların konutlara da yansıması bekleniyor. Konuyla ilgili olarak Reuters'a konuşan bir enerji şirketinin üst düzey yöneticisi, "Özellikle İstanbul ve Trakya bölgesinde sıkıntı yaşanıyor.

Bunun en önemli nedenlerinden birisi de Ambarlı'daki doğalgaz kompresörünün tam kapasite çalışmaması" diye konuştu. Bir başka enerji dağıtım şirketinin üst düzey yetkilisi de, "Elektrik talebini düşürerek bu durumu geçiştirmeye çalışıyorlar. Doğalgaz basıncında düşüş var. Talep günlük 196 milyon metreküpü geçtiği zaman sistem bunu taşıyamıyor. Özellikle Erzincan Kompresör istasyonunun devreye girmemiş olması nedeniyle Azerbaycan gazı yeterli miktarda çekilemiyor" dedi.

ANKARA DA GÜNE ELEKTRİKSİZ BAŞLADI

Ankara da güne elektrik kesintileriyle uyandı. Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Mamak ve Altındağ'ın da olduğu birçok ilçede "hava koşulları" gerekçesiyle elektrikler yaklaşık 1.5 saat kesildi.

BİRÇOK ŞEHİRDE ELEKTRİKLER KESİLİYOR
Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesi Köseli beldesinde bulunan trafo merkezinde meydana gelen patlama ve yangın sebebiyle Yozgat ve Kırşehir'e bağlı 4 ilçede elektrikler kesildi.

Trafoda çıkan yangına Yerköy ve Yozgat itfaiye ekipleri müdahale etti. Alevler güçlükle kontrol altına aldı. Yangın sebebiyle Yozgat'ın Yerköy ve Şefaatli ile Kırşehir'in Çiçekdağı ve Akçakent ilçelerine ve köylerine elektrik verilemiyor.
Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, incelemeler sonrası yaptığı açıklamada, "2 trafodan biri yandı. Yozgat'ın Yerköy ilçesinin tamamında köyler de dahil olmak üzere, Şefaatli ilçesinin bir bölümünde, Kırşehir'in Çiçekdağı ve Akçakent ilçelerinde elektrik kesintisi oldu. TEİAŞ ve ÇEAŞ ekipleri çalışıyor. Enerjinin en kısa sürede verilmesi için çalışmalar yapılıyor. Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ'ın olaydan haberdar olması sebebiyle Enerji Bakanımız Sayın Taner Yıldız'la yaptığı görüşme neticesinde Ankara'dan seyyar bir trafo yola çıktı. Buradaki ekipler arızanın durumuna göre tedbirler alıyor. Şu an hava sıcaklığı eksi 10 derece ve doğalgazla ısınan konutlar açısından sıkıntılı bir durum var. Arızanın soğuk hava nedeniyle aşırı yüklenmeye bağlı olarak çıktığı tahmin ediliyor. Patlama ve yangın nedeniyle herhangi bir yaralanma ve can kaybı yok. Sabotaj olduğunu düşünmüyoruz" dedi. Vali Yazıcı, kısa sürede enerjinin tekrar verilmesi için çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade etti.
Elektrik kesintisinin ardından trafo merkezine akın eden vatandaşlar, "4 saattir elektiriğimiz yok. Elektirik olmayınca ısınma sorunumuz da ortaya çıkıyor. Bizler için büyük bir sıkıntı şu kış günü çoluk çocuk ne yapacağız. Bir an önce elektiriğin verilmesini istiyoruz. Buradaki görevliler kesinti hakkında herhangi bir açıklama yapmıyor" diye tepki gösterdi.

ADAPAZARI'NDA ELEKTRİK KESİNTİSİ ESNAFI ZOR DURUMA DÜŞÜRDÜ
Adapazarı'nda yaşanan 1 saatlik elektrik kesintisi nedeniyle zor duruma düşen esnaf, mum yakarak işlerini devam ettirmeye çalıştı. Yeni Cami çevre esnafı birkaç gündür yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı zor duruma düştüklerini ve işlerinin aksadığını belirtti. Bulvar iş hanında ambalaj malzemeleri satan esnaf, elektrik kesintisi yüzünden dükkana gelen müşterilerini geri çevirdiklerini belirterek, Bu saatte elektriklerin kesilmesi hiç hoş bir ortam oluşturmuyor, yani gelen müşterileri mecburen geri çevirmek durumunda kalıyoruz. Terazimiz elektrik ile çalışıyor, ısınamıyoruz havada soğuk. Ülkenin ekonomisi de belli zaten işler zayıf, birde bu saatte elektriklerin 1 ve daha fazla saat kesik kalması gerçekten esnafın işini daha zor duruma sokuyor. Buradan yetkililere sesleniyorum, bunlara bir an önce çözüm bulsunlar” dedi. Elektrik sıkıntısının birkaç gündür yaşandığını söyleyen pastane işletmecisi Mustafa Küçükbağcı ise, Yeni Cami'de esnafım, bu elektrik sıkıntısını birkaç gündür yaşıyoruz. Yani burada mağdur durumdayız. Bütün ürünlerimiz elektrik ile dondurmamız elektrik dolaplarında çalışıyor. Pastalarımız o şekilde. Yani bu sıkıntı birkaç gündür böyle devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda giderilir. Halk olarak mağduruz. Şehrin merkezinde elektrik yok” diye konuştu. Kesinti nedeniyle internet kafeler ile bilgisayar başında çalışmak zorunda olanlar da olumsuz yönde etkilendi. Havalarında soğumasıyla elektrik kesintisinin ısınmayı da olumsuz etkilediği görüldü.

BALIKESİR'DE ELEKTRİK KESİNTİSİ
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. doğalgaz çevrim santrallerindeki enerji düşüklüğü sebebiyle Balıkesir il merkezi ile birlikte birçok ilde enerji dengelemek amacıyla elektrik kesintisine gitti. Balıkesir şehir merkezinde elektrikler saat 17.00 sıralarında aniden kesilirken tam 1 saat şehir elektriksiz kaldı. 18.00'da ise yeniden elektrik verildi. Elektrik kesintisinin özellikle 10 Aralık itibariyle doğalgaz tüketiminin yaklaşık 200 milyon metreküpe ulaşarak rekor seviyeye çıkmasının ardından bu aşırı tüketimin doğalgaz çevrim santrallerinde enerji üretiminde sıkıntıya yol açtığı, TEİAŞ'ın elektrik iletimi sisteminde sıkıntı tespit ettiği bölgelerdeki yerleşim merkezlerinde 'dengeleme' sağlamak amacıyla bu şekilde kesintiye gittiği öğrenildi. Balıkesir Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) yetkilileri de kesintinin kendileriyle bir ilgisinin olmadığını, TEİAŞ'ın inisiyatifinde yapılan bir çalışmayla ilgili olduğunu bildirdi. Balıkesir'de yaklaşık 4 yıl önce de aynı şekilde elektrik kesintileri olmuş ve büyük sıkıntılara yol açmıştı. Elektrikler olmadığı için kombilerin de devre dışı kaldığı evlerde doğalgazdan yararlanılamayınca özellikle de çocuklar ve yaşlılar hava sıcaklığının sıfırın altında seyrettiği bu kış günlerinde ısınma problemi yaşarken hastalık tehlikesi yaşıyor. Ayrıca, jeneratör bulunmayan veya olduğu halde devreye alınmadığı belirtilen şehir içindeki iş hanlarında kiracı esnaf ve şirket sahipleri yöneticilere tepki gösterdi. Öte yandan yetkililer bu tür kesintilerin zaman zaman yaşanabileceğini ifade etti.

SİİRT'TE ZORUNLU ELEKTRİK KESİNTİSİ

Dicle EDAŞ, yarın Siirt'te zorunlu elektrik kesintisi uygulayacak. Dicle EDAŞ'tan yapılan açıklamaya göre Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta hayata geçirilecek zorunlu elektrik kesintisi, kırsal kesim ağırlıklı ve dönüşümlü olarak uygulanacak. Kesinti, ihtiyaç halinde Siirt il merkezlerinde de yapılacak. Açıklamada, Türkiye'de üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 60'ının doğalgazdan elde edildiği belirtildi.

TRAKYA'DA UYARI
Trakya'da olumsuz hava koşullarının kısa süreli elektrik kesintilerine yol açacağı bildirildi.

Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) yaptığı açıklamada, enerji aldığı Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin ilgili Trafo Merkezleri (TM)'nde, TEİAŞ Genel Müdürlüğü Yük Tevzi Merkezi'nce olumsuz hava koşulları nedeniyle enerji dengelenmesi adına Türkiye genelinde kısa süreli elektrik kesintileri yaşandığını belirtti.

Bu kesintilerden faaliyet alanlarında bulunan Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'ndeki abonelerin de etkileneceklerini belirten TREDAŞ yetkilileri bugün, 09:00 ile 22:00 saatleri arasında kısa süreli elektrik kesintileri beklendiği ifade etti.

Elektrik kesintilerinin cumartesi ve pazar günleri de devam etmesinin beklendiği kaydedildi.

KAYSERİ'DE DÖNÜŞÜMLÜ ELEKTRİK KESİNTİSİ
Soğuk havayla birlikte tüketimi artan elektrikte kesintiler başladı. Kayseri'de uygulanan kesintiler, sadece ilçe ve köylerde değil şehir merkezlerinde de yaşanıyor.
Kayseri'de büyük nüfusun bulunduğu Belsin, İldem, Beyazşehir, TOKİ gibi semtlerde
gün içerisinde defalarca kısa süreli elektrik kesintileri oldu. Elektrik şirketini arayan vatandaşlar, kesintinin kendilerinden kaynaklanan bir nedenden dolayı olmadığını açıkladılar.

Aşırı soğuklar ve iletim sistemlerindeki arıza sebebiyle elektrik santrallerinde doğalgaz kısıtlamasına gidilmesi, elektrik kesintilerine neden oldu. Kayseri'de de dün itibarıyla nüfusları 100 binin üzerinde olan çok sayıda semtte aralıklarla belirli sürelerde kesinti yapıldı. Kesinti nedeniyle vatandaşlar Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi'ni aradı. Vatandaşlar, kesintinin, elektrik talebinin fazla olması ve yetersiz kalınmasından yapıldığı cevabını aldı. Çarşı merkezinde kesinti yapılmazken, konutların yoğunlukta bulunduğu ve her birinin nüfusu 100 binin üzerinde olan Belsin, TOKİ, Beyazşehir, İldem gibi semtlerde kesintiler iki gündür devam ediyor.

ALANYA'DA 30 KÖY ELEKTRİKSİZ KALDI
Antalya'nın Alanya ilçesinde rüzgar nedeniyle yaşanan tel kopmaları ve arızalardan dolayı 30 köy elektriksiz kaldı.

Üç gün üst üste şiddetli rüzgarın ilçede çok etkili olduğunu ifade eden Kaymakam Erhan Özdemir, TEDAŞ ekiplerinin köyden köye giderek çalıştıklarını söyledi. Rüzgarın bugün hızını azalttığını ifade eden Özdemir, en kısa zamanda köylere tekrar akımların gitmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

GÜNEYDOĞU'DA 6 İLDE KESİNTİ DİCLE EDAŞ'TAN İKİNCİ AÇIKLAMA

Dicle Elektrik A.Ş. (Dicle EDAŞ) Diyarbakır, Batman, Siirt, Şanlıufra, Mardin ve Şırnak'ta zorunlu elektrik kesintilerinin uygulanacağını açıklamasının ardından dün akşam saatlerinde ikinci bir açıklama yaptı. Açıklamada, şöyle denildi:

"Bugün şirketimiz adına yapılan elektrik kesintileri ile ilgili açıklamalar yanlış anlaşılmalara yol açtığından yeni bir açıklama yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Bölgemizi kapsayan illerde son günlerde yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle ana alterlerde arıza bakım onarım ihtiyacı artmıştır, bu da enerji dengelenmesi adına kısa süreli elektrik kesintileri yapılma zorunluluğu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca Dicle EDAŞ planlanmış inkıta uygulamamaktadır."

Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 16.2 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 18.8 ° / 5.5 ° Güneşli
  • Perşembe 17.6 ° / 5.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı