G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Kıdem tazminatı güvence altına alınıyor...

Kıdem tazminatı güvence altına alınıyor...

Çalışanın en büyük güvencesi kıdem tazminatı ikili fon sistemiyle güvenceye alınacak. Devlet, Tazminat Fonu´na 1, Garanti Fonu´na 0.50 puanlık destek verecek.

Yeni kıdem tazminatı sistemi iki önemli ayak üzerine oturacak. Kıdem Tazminatı Fonu´yla birlikte Kıdem Garanti Fonu da yaşama geçirilecek. İki fon için ilk hesapların 1 Ocak 2017´de açılması hedefleniyor. Şirket iflas ettiğinde, battığında Garanti Fonu devreye girecek. Tek bir çalışan mağdur olmayacak, bir günlük de olsa kıdemi bu fondan ödenecek. Sistemle birlikte 1 yıl çalışmaya karşılık 1 aylık brüt ücret tutarındaki tazminat miktarı azalmayacak.

ÇALIŞANI KORUMAK

Bugün 30 günlük brüt ücrete karşılık gelen 8.3´lük oran işveren payının yanı sıra devlet katkısı, İşsizlik Fonu´ndan yapılacak destekle korunacak. Çalışanlara gelir getiren bir yapı kurulacak. Fon yönetimine sosyal taraflar da dâhil edilecek. Devlet, Kıdem Tazminatı Fonu´na 1, Garanti Fonu´na 0.50 puanlık destek sunacak.Temel amaç çalışanın gelecekteki maddi durumunu korumak, düşük kıdemle işçi çıkarılmasını önlemek olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Hiçbir şekilde hak kaybı söz konusu olmayacak. Hükümet bu konuda verdiği sözleri tutacak" vurgusu yapıyor. İş sözleşmesi sona eren her 10 çalışandan biri kıdem alırken, fon sistemi kurulduğunda bütün çalışanlar kıdemini alabilecek. Fon sistemiyle daha çok işçi kıdem tazminatına hak kazanabilecek. Ayrıca çalışanın düşük kıdem tazminatı oranlarıyla karşılaşmasının önüne geçilecek. Kıdem tazminatı planlanır hale gelirken, işverenin de maliyeti düşecek. Her ay bütün çalışanlar için belirli bir miktar prim ödeneceği için maliyeti zamana yayılacak.

SOSYAL TARAFLAR

İşçi sendikaları hak kaybı oluşturacak bir fon sistemine izin vermeyeceklerini, işveren sendikaları da zorunlu prim yükünün işsizliğe neden olacağını öne sürüyor. Bakan Soylu, sosyal diyalogun önemine vurgu yaparken, kıdem konusunda orta noktaya varılacağını belirtiyor. Bu konuda hükümetin de gerekli fedakarlıkları yapacağını ifade ediyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hak kaybı olmayacaksa sisteme katkıya hazır olduklarını belirtti.

DEVLET KATKISI RAHATLATACAK

Bireysel hesaba işveren her ay prim yatıracak, devlet katkısı işvereni rahatlatacak. İşverenin yaklaşık 3.96, İşsizlik Fonu´ndan 2, devlet katkısı olarak da 1 puanlık destek verilmesi öngörülüyor. Fon sistemiyle bireysel kıdem hesapları da açılacak. İşçi ve işveren uzlaşırsa birikimleri yeni sisteme aktarılacak.

İŞSİZLİK FONU DEVAM EDECEK

Bakan Soylu, ikili fon sisteminin gerekçesini şu sözlerle özetledi: "İki fon birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısı. Kıdem Tazminatı Fonu´nu getirdiğimizde İşsizlik Fonu ihtiyacını azaltabiliriz. Bu prim dengemizde rahatlık sağlar. Hem çalışanın güvencesini, hem işverenin rahatlığını, hem de aktüeryal hesabın dengesi sağlanacak. Bu fonu devam ettireceğiz. Çalışan hakkından alacak, kıdem tazminatını kesecek anlayışı haksızlık olur." (SABAH)



Kıdem tazminatı güvence altına alınıyor...

Çalışanın en büyük güvencesi kıdem tazminatı ikili fon sistemiyle güvenceye alınacak. Devlet, Tazminat Fonu´na 1, Garanti Fonu´na 0.50 puanlık destek verecek.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz oranlarını değiştirmedi.

Çift maaş alanlar dikkat: ?Sürpriz borç? çıkabilir!

Hem eşinden hem de babasından çift emekli maaşı alan kişiler için sigortalılık statüsü kadar ölüm tarihi de kritik önem taşıyor. Eğer ölüm tarihlerine dikkat etmezseniz, küçük bir hatayla geçmişe dönük onbinlerce liralık borç kapınızı çalabilir.

Çin ile ticarette ´Milli para´ dönemi başlıyor

Çin-İş Forumu´nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin ile milli paralar ile ticaret yapılması konusunun etraflıca görüşüldüğünü belirtti.

2. OSB altyapı çalışmaları denetlendi

Erzurum Valisi ve 2. OSB Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı ve 2. OSB Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Saim Özakalın´la birlikte 2. OSB altyapı çalışmalarını yerinde incelediler.

Milyonlarca emekliye zamlı maaş

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine zamlı maaşları bayramdan önce ödenecek.

Elektrik ve doğalgaza zam yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "1 Temmuz´dan geçerli olmak kaydıyla elektrik ve doğalgaz fiyatlarında herhangi bir değişikliğe gitmiyoruz" dedi.

Yeni Dönem Başlıyor

29 Haziran itibariyle kâğıt olarak gönderilen tebliğler, elektronik tebligat uygulaması ile gönderilip alınacak, tebligatın durumu anlık sorgulanacak.

Çalışanlar Dikkat !

İşçi emeklilik, istifa veya işveren tarafından çıkarılarak ayrıldığı tarihte, izinlerin parasını geriye dönük 5 yıl için talep edebilir.

Milyonlarca memuru sevindirecek gelişme

Memurların kıdem aylığı hesaplamasında, 25 yıl sınırının kaldırılarak hesaplamanın çalışılan yıl üzerinden yapılması talebi SGK`ya iletildi.

Eyvah! Yüzde 20`lik dolar zammı kapıda!

Eyvah! Yüzde 20`lik dolar zammı kapıda!

Satışı patladı! Her 10 evin 4`ü...

Konut Satışların`da artış yaşandı

Başbakan`dan kıdem tazminatı açıklaması

Başbakan`dan kıdem tazminatı açıklaması

Esnafa 0 faiz müjdesi!

Esnafa 0 faiz müjdesi!

  • Salı 2.2 ° / 0.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 2.4 ° / -1.4 ° Düzensiz orta kuvvetli karlı
  • Perşembe 1.2 ° / -4.6 ° Yoğun kar yağışlı