KİMKİĞİM ÇALINDI KORKUSU ARTIK OLMAYACAK
Kimliğini çaldıran veya unutan yüzlerce kişinin hayatını karartan 'naylon şirket' kabusu bitiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni bilgisayar yazılımıyla sorun tarihe karışacak. Vatan'ın haberine göre, kimliğini çaldıran veya kaybeden yüzlerce kişinin en büyük kabusu olan 'naylon şirket' dönemi sona erdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, artık kaybolan ya da çalınan nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaport ile şirket kuruluşu yapılamayacağını açıkladı.
Vatan gazetesinin haberine göre; ticaret sicil kayıtlarının depolandığı Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile 238 ticaret sicil müdürlüğünün tamamında veri aktarım ve yaygınlaştırma çalışmaları tamamlandı. Yeni yazılımın vatandaşların yaşadığı birçok sıkıntıyı ortadan kaldıracağını vurgulayan Bakan Yazıcı, "Başkalarının kimlik bilgilerini çeşitli yollarla ele geçiren kimseler, haberleri olmadan onların adına şirket veya ticari işletme kuruyordu. Vatandaşlarımız bu durumu öğrendiklerinde bu şirketin kendisine ait olmadığını kanıtlamak için yasal yollara başvuruyordu. Ancak uzun süren dava süreçleri sonuçlanıncaya kadar birçok mağduriyet yaşanıyordu" dedi. Bakan Yazıcı, şunları söyledi: "Yeni uygulamayla tüm bu sıkıntıların önüne geçeceğiz. Vatandaşlarımız ticaret sicil müdürlüklerine bir dilekçeyle müracaat ederek nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaportunun kaybolduğunu ya da çalındığını bildirecek. Hemen ardından T.C.Kimlik numarası ve ad-soyad bilgileri MERSİS'teki kısıtlılar listesine dahil edilecek. Bu listede kaydı olduğu sürece onlar adına yeni bir şirket ya da ticari işletme kurulamayacak."
Bakan Yazıcı'nın verdiği bilgilere göre, kimliği çalınan veya kaybolan kişiler şirket kurmak istediklerinde de herhangi bir sorunla karşılaşmayacak.
DİLEKÇEYLE SORUNLAR ÇÖZÜLECEK
Bakan Hayati Yazıcı, "Kimliği kaybolan kişi yeni bir dilekçe verirse kaydı bu listeden çıkarılarak şirket ya da ticari işletme kuruluş işlemi yapılabilecek. Böylece, MERSİS kapsamındaki bu yeni uygulamayla, kaybolan ya da çalınan nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaport ile şirket kurulması nedeniyle bugüne kadar yaşanan sıkıntılar tamamen giderilmiş olacaktır" dedi.
KİMLİKLERİ ÇALINDI HAYATLARI KARARDI
Antalya'nın Alanya ilçesinde nüfus cüzdanı çalınan zihinsel engelli Oğuz Onan hakkında 'karşılıksız çek keşide etmek" suçundan 77 ayrı dava açıldı. Çalınan kimliği ile adına şirket kurulan Oğuz Onan, piyasaya 700 bin lira borçlu görünüyor.
Onan adına İstanbul Bayrampaşa'da bir tekstil şirketi açılmış. Piyasadan mal ve hizmet alan bu şirketten daha sonra çok sayıda karşılıksız çek kesilmiş. Aile fertleri Onan hakkında karşılıksız çek vermekten açılan 77 dava ile şoke olurken, alacaklılardan gelen yüzlerce telefonla bunalıma girdi. Çareyi telefon numaralarını değiştirmekte bulan aile fertleri suçsuz olduklarını ispatlamak için hukuk mücadelesi başlattı. Başta İstanbul olmak üzere Bursa, Samsun, Diyarbakır ve Kayseri'nin aralarında bulunduğu birçok ilde açılan davalar yüzünden aile perişan oldu.
Nüfus bilgileri kullanılarak düzenlenen sahte kimlikle adına hiç gitmediği İzmir'de şirket kurulan ve telefon hattı alınan Kayserili Mustafa Yolcukaya'nın (38) maaşına borçları nedeniyle haciz konuldu.
Kayseri'de bir sitede asgari ücretle apartman görevlisi olarak çalışan Yolcukaya başına gelenleri şöyle anlattı: "Adıma alınmış bir cep telefonu hattı için 2 bin 600 lira fatura geldi. Bunun ardından daha önce hiç gitmediğim İzmir'in Balçova ilçesinde adıma bir şirket kurulduğunu ve mobilya mağazası açıldığını öğrendim.
Bu şirket de kısa süre sonra kapatılmış. Ancak 7 bin 665 lira gelir vergisi borcu çıkmış. Bu borç nedeniyle de 2 ay önce maaşıma haciz konuldu. Tüm bu borçlar ve maaşımın üzerinden haczin kaldırılması için dava açtım, ama hala sonuçlanmadı"
Mustafa Yolcukaya, 3 çocuğu olduğunu maaşını alamadığı için çok zor durumda olduklarını, çocuklarının ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığını söyledi.