G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Kişisel veriler 98 bin 500 liraya satılmış!

Kişisel veriler 98 bin 500 liraya satılmış!

Kişisel veriler 98 bin 500 liraya satılmış!

Kişisel veriler 98 bin 500 liraya satılmış!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu`nun bugüne kadar 98 bin 500 TL kurum gelirinin kişisel veri paylaşımından elde edildiğini belirtti. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel`in sağlık sektöründe kişisel bilgilerin satılmasına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Çelik, Maliye Bakanlığı`nın veri paylaşımı konusunda olumsuz görüş bildirmediğini ancak İçişleri Bakanlığı`nın kişisel sağlık verisi paylaşımının uygun olmadığı yönünde görüş bildirdiğine işaret etti. Çelik, "Yönetmelikte kişisel verilerin gizli veri kapsamında değerlendirilerek paylaşılamayacağı açık olarak belirtilmiştir" dedi.

5 İLAÇ FİRMASI ALDI 

Çelik, paylaşımın sadece satış işlemi olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, "Kişisel sağlık verileri kesinlikle paylaşılmamaktadır. Anayasa, ulusal ve uluslararası mevzuat kişisel verilerin korunmasını düzenlemekte iken Sosyal Güvenlik Kurumu`nun kişisel verileri paylaşması söz konusu değildir. Firmalar tarafından da kişisel veri talebi yapılmamıştır" dedi.

Çelik, şunları kaydetti:

"Mevzuat gereği ilaç verilerinin talebi halinde; ilaç firmasının kendisine ya da firmanın noterlik tarafından onaylanan açık rızası ve muvafakati çerçevesinde kurum, kuruluş ve üçüncü kişilere paylaşım sağlanabilmektedir. Bu kapsamda 5 ilaç firmasının talepleri Veri Paylaşım Kurulu`nda görüşülerek kabul edilmiş ve sözleşme imzalanmak suretiyle kendilerine ait ilaç verileri paylaşılmıştır.

Veri paylaşımı konusunda firma seçimi yapılmamış olup mevzuata uygun talepte bulunanlarla veri paylaşımı gerçekleştirilmiştir. Şu ana kadar veri paylaşımından 98 bin 500 TL kurum geliri elde edilmiştir. Kişisel veri hariç anonim verilerin paylaşımından elde edilen gelirler de bu kapsamda değerlendirilmektedir. Paylaşılan verilen kişisel sağlık verisi içermemektedir. Paylaşılan veriler dolaylı ya da doğrudan tanımlamaya yol açabilecek hiçbir kişisel veri içermemektedir."

MEMURHABER



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı