G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

"KKKA" Karşı Seferberlik İlan Edildi

"KKKA" Karşı Seferberlik İlan Edildi

"KKKA" KARŞI SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ

Erzurum’un risk kapsamında bulunan 9 ilçesinde, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelere karşı seferberlik ilan edildi.

Erzurum’un risk kapsamında bulunan 9 ilçesinde, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelere karşı seferberlik ilan edildi. Tarım İl Müdürlüğü, kenelere karşı mücadele doğrultusunda şu ana kadar 200 bin büyük, 70 bin de küçükbaş hayvanı ilaçladı.

Tarım İl Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı başlattığı mücadele seferberliği doğrultusunda 9 ilçede ilaçlama yaptı. Büyük ve küçükbaş hayvanlara yönelik olarak yürütülen ilaçlama çalışmalarının ilk etabı tamamlanırken, ikinci etapsa, Ağustos ayında başlayacak.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Tarım İl Müdür Yardımcısı Uysal Fayet Örbay, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerin bulunma yoğunluğu açısından 9 ilçenin risk kapsamında bulunduğunu belirterek, bu ilçelerin ise, Uzundere, Narman, Oltu, Olur, Şenkaya, İspir, Pazaryolu, Tortum ve Horasan’dan oluştuğunu bildirdi. Söz konusu ilçelerde büyük ve küçükbaş hayvanlara yönelik olarak yürütülen ilk etap ilaçlama çalışmalarına Nisan ayı itibariyle başladıklarını hatırlatan Tarım İl Müdür Yardımcısı Örbay, “Üç aylık dönemi kapsayan ilk etap ilaçlama çalışmaları çerçevesinde 200 bini büyükbaş, 70 bini de küçükbaş olmak üzere toplam 270 bin baş hayvanı ilaçladık. İlk etap ilaçlama çalışmaları sona erdi, Ağustos ve Eylül aylarında ise, ikinci dönem ilaçlama çalışmalarına başlayacağız.” diye konuştu.

Yıl içerisinde yürütülecek olan çalışmalar için bu senenin sonuna kadar 9 bin litre ilaç kullanılmasının planlandığını vurgulayan Tarım İl Müdür Yardımcısı Uysal Fayet Örbay, söz konusu ilacın ise, ‘dökme’ diye tabir edildiğini söyledi.

TARIM İL MÜDÜR YARDIMCISI ÖRBAY, KENELERE KARŞI VATANDAŞLARI UYARDI
Öte yandan Tarım İl Müdürü Uysal Fayet Örbay, kenelerle ilgili olarak vatandaşlara önemli uyarılarda bulunmayı da ihmal etmedi. Örbay, “Vücutta keneye rastlanması halinde, en kısa zamanda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kenenin elle çekilerek çıkarılmaya çalışılması ölümcül sonuçlar doğurabilir.” dedi. Her kenenin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını taşımadığını, taşıma yeteneği olsa bile hepsinde virüsün bulunmayabileceğini ve insanların gereksiz panik yapmamaları gerektiğini de dile getiren Örbay, “Hastalığın bulaştığı kişilerde baş ağrısı, kol ve bacaklarda, sırtta ağrı, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ve ateş görülebilir. Bunlara ilaveten, gözde kızarıklık, vücutta küçük kanamalar ve akciğer, karaciğer ve böbrek fonksiyonları da bozulabilir. Bu belirtileri hissedenlerin en kısa zamanda sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık personeli, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanda bulunanlar risk altındadır.” diye konuştu.

Tarım İl Müdür Yardımcısı Örbay, hayvanların ilaçlanması şeklinde çalışmayla da, kenelerin taşınmasının büyük ölçüde engellenmiş olduğunu sözlerine ekledi.

 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 14.7 ° / 5.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 6.4 ° / 2.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 7.6 ° / 0.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı