G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Maaşını elden alan çalışanlar dikkat!

Maaşını elden alan çalışanlar dikkat!

Maaşını elden alan çalışanlar dikkat!

Maaşını elden alan çalışanlar dikkat!
Mehmet Bulut bugünkü yazısında, işverenleri çalıştırdıkları işçilere ödemelerini banka aracılığıyla yapma zorunluluğunu ve kapsam dışında kalan işyerlerini ele aldı. Radikal`in köşe yazarlarından Dr. Mehmet Bulut bugünkü yazısında ödemelerini banka aracılığıyla yapmak zorunda olan ve olmayan işyerlerini konu edindi. Bulut`un aktardığı liste şöyle: - 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işçi çalıştıranlar

- 854 sayılı Deniz İş Kanunu kapsamında işçi çalıştıranlar

- 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanuna göre işçi çalıştıranlar Dolayısıyla ödemelerin banka aracılığıyla yapılmasında geniş bir kapsam var.

Peki ödemeleri bankadan yapmak zorunda olmayanlar kimler?

- Türkiye genelinde 10?dan az çalışanı olan işyerleri.

- Savunma Sanayii Güvenliği Kanunu kapsamında tesis güvenlik belgesine sahip işyerleri.

- Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında bulunan gizlilik dereceli tesislerdeki işyerleri.

- Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamında işçi çalıştırılan işyerleri.

"Burada çoğunluğu ilgilendiren en önemli husus kuşkusuz 10 işçi sınırlaması. Yani 10 ve üzerinde işçi çalıştırılan işyerlerinde işçilere yapılan ödemeler mutlaka banka aracılığıyla yapılmak zorunda" diyen Bulut, bu duruma uyulmadığı takdirde karşılaşılacak cezaları şöyle anlattı:

İşverenlerin ödemelerini banka aracılığıyla yapmaması ve bu durumun tespit edilmesi halinde işçi başına 153 TL idari para cezası ödenmesi söz konusu.

Ancak yaptırımlar bununla kalmıyor ve işverenleri bekleyen farkında olmadıkları bir hapis tehlikesi de var. Şöyle ki: Birçok işveren işçilerine daha fazla ücret ödemelerine karşın asgari ücret üzerinden SGK?ya bildirmekteler. Bunun için de asgari ücret kadar kısmı banka üzerinden, geri kalan kısmı da elden işçiye ödemekteler. Dolayısıyla ücret bordrolarında da işçi ücretini asgari ücret olarak göstermekteler.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli