G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

MAĞDUR EDİLDİK KÖYÜMÜZDEN ÇIKMAYACAĞIZ

MAĞDUR EDİLDİK KÖYÜMÜZDEN ÇIKMAYACAĞIZ

MAĞDUR EDİLDİK KÖYÜMÜZDEN ÇIKMAYACAĞIZ

MAĞDUR EDİLDİK KÖYÜMÜZDEN ÇIKMAYACAĞIZ 

Erzurum`un içme suyu ihtiyacının karşılandığı Çat Barajı`nı kirlettikleri gerekçesiyle boşaltılmasına karar verilen köyler direnişe hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından boşaltılmak istenilen Çat`ın Taşağıl Köyü`nde yaşayanlar, mağdur edildiklerini öne sürerek, köyden çıkmayacaklarını açıkladı. Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise "Biz gereğini yaptık" dedi.

il Hıfzıssıhha Kurulu`nun Çat Baraj Gölü`nü kirlettiği gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi`nce boşaltılması kararlaştırılan Taşağıl Köyü`nde direniş hazırlığı var. Büyükşehir Belediyesi`nin Kurban Bayramı sonrasında boşaltmaya hazırlandığı köyde yaşayanlar, "Yeni yapılan köy 20 kilometre uzaklıkta. Üstelik ne ahırımız var ne de tarımsal arazi. Bu şartlarda köyden çıktığımız an, açlıktan öleceğiz" dediler.

KÖYLÜ ÇOK ÖFKELİ

Erzurum`a 62 kilometre uzaklıktaki, 75 haneli 750 nüfuslu köyde, fırtına öncesi sessizlik yaşanıyor. Barajda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte göl manzarasına sahip bir köy haline gelen Taşağıl`ın son iki dönem muhtarlığını yapan Osman Varçın, Büyükşehir Belediyesi`nin kendilerini mağdur edecek çözümler ürettiğini öne sürdü. Devlet Su İşleri`nin (DSİ) sadece su altında kalan arazileri için kamulaştırma bedeli ödediğini söyleyen Varçın, "Diğer arazilerimize bir kuruş ödenmedi. Köyde kamulaştırma bedeli olarak 30 ila 100 bin TL arasında ödeme yapıldı. Belediye ise köyden 20 kilometre uzakta yeni bir köy yapıyor. 75 metre karelik evler için de 30 bin TL para istiyor. Üstelik ahır bile yapmıyor. El koyduğu evim ise 460 metrekare. Buna karşın, tarım arazisi bile verilmiyor. Hayvancılık ve tarımla geçinen köylünün nasıl hayatını sürdüreceğini umursamıyorlar. Bu kararda ısrar ederlerse köylü açlıktan ölür. Belediye bize daha makul bir öneri sunmadığı müddetçe köyümüzü boşaltmayacağız. Köydeki herkes böyle düşünüyor. Herkes anlaşsa, bir tek ben kalsam bile köyümden çıkmam. Sonuna kadar direneceğim" dedi.

"DİĞER KÖYLER NİYE 
BOŞALTILMIYOR?

Köyde 3 bin büyük ve küçükbaş hayvanın bulunduğunu ifade eden köylülerden Fikret Işık da, boşaltma kararına direneceğini söyledi. Çayırlarının yarısının suyun içerisinde kaldığını, diğer yarısına da ekim yapamadıklarını anlatan Işık, "Belediye evleri tamamlamadan bize `çıkın` diyor. Haftada 3-4 gün gelip, tehdit eder gibi konuşmalar yapıyorlar. `Mağdur olduk` diyoruz, sesimizi duymuyorlar. `Bizi ilgilendirmez, bayram sonrası çıkacaksınız` diyorlar. Böyle insafsızlık olur mu? Kış vakti nereye gideceğiz? Köyümüzün suyu kirlettiğini söylüyorlar. Ama gölün etrafındaki 5 köyden sadece Taşağıl ve Tüysüz köyü için boşaltılma kararı çıkıyor. Örneğin Başköy`ün tüm kanalizasyonu göle akıyor. Bunu belediye de biliyor. Ama sadece bizi çıkartmak istiyorlar" diye konuştu.

"100 KM ÖTEDE AHIR 
GÖSTERİYORLAR"

Köylülerden Musa Işık ve Muhammet Cuma ise mağduriyetlerinin giderilmemesi halinde evlerini boşaltmamakta kararlı olduklarını söylediler. Yeni köyde ahır olmamasıyla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ile görüştüklerini anlatan Işık ve Cuma, "Başkan`a `ahır yapmıyorsunuz, 3 bin hayvanımızı nerede barındıracağız?` diye sorduk. O da `Dumlu ilçesinde ahır kiraladım, oraya götürün` cevabı verdi. Dumlu ile yeni köyümüzün arası 100 kilometre. Böyle hayvancılık yapılabilir mi? Resmen bizimle alay ediliyor. Biz mağdur edilmeyeceğimiz bir öneri bekliyoruz. Ahırımızı, tarım arazimizi de versinler, yaptıkları yeni köye gidelim. Köyde yaşayan her insanın 60-70 ton otu. Şimdi köyü boşaltırsak, bu otlar ziyan olur. Bunun zararını da ödemiyorlar. Köylü ölsün ama köyü boşaltsın mantığı var" dediler.

KÜÇÜKLER: BİZ 
GEREĞİNİ YAPTIK

Öte yandan konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, "Biz gerekli anlaşmaları yaptık. Kamulaştırma bedellerini ödedik. Prosedürü işleteceğiz" diye konuştu.



Anahtar Kelimeler: 0