G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

MAKET UÇAĞI`NIN AÇILIŞI YAPILDI

MAKET UÇAĞI`NIN AÇILIŞI YAPILDI

MAKET UÇAĞI`NIN AÇILIŞI YAPILDI

 MAKET UÇAĞI`NIN AÇILIŞI YAPILDI  

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstiklal Savaşı döneminde düşmarna atacak tek kurşun bulumayan Türkiye`nin bugün dünyaya teknoloji ihraç eden ülke haline geldiğini söyledi.
Binali Yıldırım, Erzurumlu İşadamı Nafiz Kotan`ın İstiklal Savaşı döneminde orduya hediye ettiği 6 savaş uçağından birisinin birebir maketinin açılış törenine katılmak üzere özel uçakla Erzurum`a geldi. 
Erzurum Havalimanı yolcu terminalindeki maket uçağın açılışı için tören düzenlendi. Açılış töreninde konuşan Bakan Yıldırım, Türkiye`nin hava savunma sanayinde dünyanın sayılır ülkelerinden birisi haline geldiğini söyledi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, hava savunma sanayinde Türkiye`nin kendi tankını, insansız hava aracını, uydusunu savaş helikopteri ile gemisini yaptığını belirtti. Savunma sanayinde büyük bir hamle başlatıldığına vurgu yapan Bakan Yıldırım,"İlk savaş helikopterimiz atak imalat bandına girmeye hazır haline geldi. 2012 sonu itibariyle atak`ın TAİ`de seri imalatını yapacağız. Şu anda Türkiye F- 16 modernizasyon merkez haline geldi.Bir çok komşu ülkeden gelen F- 16 modernizasyona Türkiye gerçekleştiyor. Savunma Sanayi 2002 ihracatı 247 milyon dolardı. 2010 sonu itibariyle bir milyar doları aştı bu rakam. 3- 4 yıl içinde 5 milyar doların üzerine çıkacak. Silahlı Kuvvetleri`nde 2002`de modern silah ihtiyaçlarının sadece yüzde 25`ini yerli kaynaklardan temin edebiliyordu. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyacı olan mühimmatımızın yüzde 52`sini yerli kaynaklarımızla üretir hale geldik." ifadelerini kullandı.
Yıldırım, Kıbrıs Barış Harekatı döneminde Türkiye`ye uygulanan ambargonun da unutmadığını sözlerine ekleyerek,"Hatırlayınız Kıbrıs Barış Harekatı`nda uygulanan ambargoları. Ülkemizin bağımsızlığı savunma sanayini dışa bağımlılıktan kurtarmak istiklalimiz kadar önemli. 9 yılda askerimizin ihtiyaç duyduğu toplam 24 milyon dolar değerinde modernizasyon projesini başladık ve bitirdik. Silahlı kuvvetler envarterine dahil ettik. Bu rakamın modernizasyon projesini yüzde 90 yerli katkılarla yurt dışıdan savunma ürünleri ithalatımızı yüzde 10`a düşürdük." diye konuştu. 
Türkiye`nin Hollanda, Birleşip Arap Emirlikleri, Güney Kore, Malizya ve Sudan gibi ülkelere hava savunma ürünleri ihraç eder hale geldiğini de anlatan Yıldırım, "Artık savunma sanayi ürünlere ihraç eder hale geldik.Bilgi ihraç ediyoruz, onların araçlarını modrenize ediyoruz. İşte Türkiye`nın son 9 yılda havacılık savunma alanında geldiği nokta bu. Dün Niğde`den 52 günde yürüyerek Erzurum`a bitkin halde varan düşmana atacak kurşun bulumayan Türkiye vardı.Bugün dünyya teknoloji ihraç eden Türkiye var. Cumhuriyetin kuruluşunurn 100 yıl dönümü olan 2023 yılında Türkiye kendi milli silahını, uçağını, insansız hava aracını, uydusunu tasarlayan yapan, ihraç eden hedefini birlikte başaracağız." dedi. 
Bakan Binali Yıldırım açılış sonrasında havalimanındaki japon gazetecilere, Van`da hayatını kaybeden Japon doktorun ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bakan Yıldırım, daha sonra uçakla Ankara`ya döndü.


Anahtar Kelimeler: 0