G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Makyaj Malzemeleri Cildinizi Tehdit Ediyor!

Makyaj Malzemeleri Cildinizi Tehdit Ediyor!

Makyaj Malzemeleri Cildinizi Tehdit Ediyor!

Cilt kanserleri; melanom ve melanom dışı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Melanom dışı deri kanserlerinin de; bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücreli karsinom olarak iki türü bulunuyor. Melanom dışı deri kanserlerinin görülme oranı; yüzde 1'den daha azdır. Amerika'da yılda 1 milyonu aşkın kişiye cilt kanseri teşhisi konulurken, tüm dünyada bu rakam 3 milyonun üzerindedir. Bu iki tip cilt kanserinde ölüm oranı ise binde 1'den daha azdır. Cilt kanseri, ölüm oranının düşük olması nedeniyle genellikle ihmal edilse de, son 10 yılda bu hastalıktan ölümlerde yüzde 25 artış görüldü.

ERKEKLERDE RİSK FAZLA

Araştırmalar; beyaz ırkta her altı kişiden birinin, cilt kanserine yakalanma riski taşıdığını gösteriyor. Erkeklerde, kadınlara göre daha sık görülen bu hastalıkta, ileri yaş da önemli bir etkendir. Yaşlandıkça yenilenemeyen cilt, kansere açık hale geliyor. Melanom dışı deri kanserlerinde, ultraviyole radyasyon hasarı da önemli bir faktördür. Ayrıca bağışıklık sisteminin zayıflaması, sigara içmek, eskiden geçirilmiş yanıklar, kronik iltihaplar ve aşırı miktarda kozmetik ürün kullanmak da risk faktörleri arasında bulunuyor. Kozmetik ürünler; metil, etil, probil, butil paraben ve sodyum benzuat içeren maddelere duyarlı kişilerde deride kızarıklık, kaşıntı ve ağrıya neden olur.

PETROL ÜRÜNLERİ ZARARLI

Petrolden elde edilen ve şampuan, nemlendirici krem, saç boyası gibi kozmetik ürünlerde bulunan bu maddelerin bilinçsizce kullanımı kansere zemin hazırlar. Araştırmalara göre; 107 kozmetik ürününden birinde kanserojen madde bulunuyor. Cilt kanserinin görülme sıklığı; güneşe maruz kalan baş-boyun, el ve kollarda yüzde 90, yüz bölgesinde yüzde 85, burunda ise yüzde 30-40 oranındadır. Beyaz ırkta; mavi gözlü, açık tenli, sarışın, kızıl ve kolay güneş yanığı olan insanlarda risk yüksek oranda artar. Siyah ırkta ise risk daha düşüktür. Ciltte kalınlaşma, pullanma, kızarıklık ve pullanmış kuru derinin kanaması; kanserin başlangıç işaretleridir.

SEBEBİ ZARARLI IŞINLAR

Ultraviyole radyasyon; DNA'da hasar oluşturması ve bağışıklık sistemini baskılaması nedeniyle, cilt kanserinin en önemli nedenidir. Yapılan araştırmalara göe; ozon tabakasındaki yüzde 1'lik incelme, cilt kanseri riskinin yüzde 4 oranında artmasına neden oluyor.

ÇAMAŞIRLARINIZI ZEYTİNYAĞLI DETERJANLA KAYNATMALISINIZ
Katran, kurum, asfalt, parafin mumu ve bazı sentetik yağlarda bulunan polisiklik aromatik hidrokarbonlar, önemli kimyasal kanserojenler arasında bulunuyor.
Arseniğe maruz kalmak, özellikle güneş görmeyen bölgelerde deri kanseri oluşmasına neden olabiliyor.
Bazı hastalarda kullanılan puva tedavisi de kanser riskini artırabiliyor.
Pamuklu ve organik boyalarla boyanan iç çamaşırları kullanmak, cilt kanserine yakalanma riskini azaltır. İç çamaşırlarının ilk kullanımdan önce zeytinyağlı deterjanlarla kaynatılmadan vücuda giyilmemesi gerekiyor. Kuru temizlemeye verilen ürünler ise 15 gün havalandırılmadan giyilmemeli.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı