G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Marmara Depreminin tarihi de şiddeti de biliniyor!

Marmara Depreminin tarihi de şiddeti de biliniyor!

Prof. Dr. İbrahim Sürmelihindi, olası Marmara depremi için 3 tahminde bulundu. Tahminlerin üçü de birbirinden ürkütücü.

 

Prof. Dr. Sürmelihindi, Kuzey Anadolu Fay hattının iki parça halinde ve doğu tarafının kırılması halinde Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki depremle Pendik, Kartal, Fenerbahçe sahil kesimlerinin etkileneceğini, 3 metreyi bulan tsunami görülebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Sürmelihindi, aynı fay hattının İstanbul´un batı tarafnda kırılması halinde 7.4 büyüklüğündeki olması tahmin edilen olası depremde Avcılar, Florya, Yeşilköy ve Bakırköy sahil kesimlerinin etkileneceğini anlatırken şunları söyledi: ´´Olası depremin Çınarcık´tan geçen fay hattını da tetikleyip kırması halinde 15 milyonluk mega kent için tam bir felaket olacaktır.

Depremin şiddetinin 7.6 olacağı ve tsunami yüksekliğinin 7 metreyi bulacağı tahmin edilmektedir.

Bunlar bazı çevrelerce felaket tellallığı olarak görülmektedir. Halkımızın en kötü senaryoya göre hazırlıklı olmasının ve ona göre tedbir alınmasını sağlanması gerektiğine inanıyorum.

Deprem istatistiklerine göre 100 ölümden 80´i yıkılan binalar nedeniyle oluyor. Yüzde 20´si de çıkan yangınlar ve panikten. Bu durumda ilk hareket noktamız binamızın sağlıklı olması. Türkiye´deki tabloya bakarsak binaların yüzde 40´ı kaçak ve ruhsatsız. Mevcut binaların yüzde 67´si iskansız´´ dedi.

Prof. Dr. Sürmelihindi, 1506´daki büyük İstanbul depremini 1766´daki depremin izlediğini, bu hesaplamalara göre yeni yer sarsıntısı tarihinin 250 yıl sonra 5-10 yıllık bir kayma ile 2016´yı gösterdiğini ifade ederken, ´´Size ´tedbir alın´ diyoruz. 
İnsanhaber



  • Perşembe 17.6 ° / 5.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli