G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten fezleke açıklaması

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten fezleke açıklaması

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten fezleke açıklaması

Yerel seçim nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM Genel Kurulu, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeler için dün toplandı.

MUHALEFET GÜÇ BİRLİĞİ YAPTI

Genel Kurul'da CHP, MHP, BDP,HDP ve bağımsız milletvekillerinin yerlerini almasıyla toplantı yeter sayısının sağlanmasıyla görüşmelere geçildi.

SUNUŞA İTİRAZ EDİLDİ

MHP'li Oktay Vural ve CHP'li Akif Hamzaçebi fezlekelerle ilgili Başkanlık kürsüsünden yapılan sunuşa itiraz etti. Ayrıca CHP, MHP ve BDP Grupbaşkanvekilleri fezlekelerin ekleriyle birlikte vekillerin denetimine açılmasını talep etti. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise 'gizlilik' dedi.

Gerilimli bir atmosferde geçen görüşmeler üzerine Meclis Başkanı Cemil Çiçek kameralar karşısına geçerek son durum hakkında bilgi verdi. 

CEMİL ÇİÇEK'İN AÇIKLAMALARI

Soruşturmanın metni 8 cümleden ibaret. Bir de deniliyor ki özel hayatın ihlali yaşanıyor diyor. Sayın milletvekilleri soruşturma istiyor, Meclis soruşturmasıyla yapılmasını istiyor. Meclis platformunda 105 soruşturma önergesinin 95'i iddiaları soruşturmak istiyor.

"MECLİS SORUŞTURMASI NASIL BİR İŞLEM BU İYİ BİLİNMELİ"

4'ü Danıştay'dan 39'u da Sayıştay'dan olmak üzere yazılar geliyor. Meclis'e geliyor Genel Kurul'a sunuluyor. Meclis soruşturması nasıl bir işlem bunun iyi bilinmesi lazım. Meclis soruşturmasının da siyasi bir yöntem olduğu algısı var. Yazılmış yazıları okudum, arkadaşlarımızı dinledik.

Meclis soruşturması siyasi değil Meclisin yürüttüğü adli bir faaliyettir. İşlem yapmak noktasında olanlar hukuki işlem yapılacak. Bana gelen bir talep söz konusu olduğunda hukuken değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Kimilerinin hoşuna gider kimilerinin hoşuna gitmez. Karar verecek hukuktur.

Biz Meclis soruşturmasını değerlendirirken hukuken değerlendirmeye, adli işleme olduğunu göz ardı etmeden değerlendirmek zorundayız. Bir hukuk faaliyeti olduğuna göre elbette bize gelen talepleri ceza muhakamesi kurallarına göre değerlendirme zorunluluğumuz var.

Hukukun önemli kısmını TBMM oluşturuyor bunda yadırganacak bir durum yok. Genel bir söylem olarak konuşuruz ama gözardı ettiğimiz durumlar var

"BÖYLE BİR KONU İLK KEZ TBMM'YE GELDİ"

Meclis soruşturması yasamanın yargı faaliyettir. Ortada bir tereddüt varsa ilk defa karşılaştığımı bir durum ise kendi yorumumuzla birlikte diğer hukukçularla birlikte sormaya çalışırız. Böyle bir konu ilk defa TBMM önüne böyle bir şekilde geliyor. Savcılıktan Meclis'e ilk kez böyle yazı geldi. Yazılanlardan bakıyorum bir konu daha karışıyor. Bu yazı 4 bakanın dokunulmazlığının kaldırılması yazısı değildir. Bu yazılar 4 eski bakanla ilgili. Dokunulmazlığın kaldırılması değil.

"ORTALIK ZATEN KARIŞIK"

Yazının özü 4 eski bakan hakkındaki yazı bilgilendirmedir. Bu ilk defa geliyor dedik. Önceki yazılar açıklıkla geliyor. Ama bu gelen yazının bir özelliği var. Burada da bir hukuk tartışması yapılabilir ama bu tartışmayı bugün burada açmak istemiyorum. Topu oraya attı falan ortalık zaten karışık bir kapı da aralamak istemiyorum.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false