G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Memurun Aklı Karıştı

Memurun Aklı Karıştı

Memurun Aklı Karıştı

Kamu kurumlarında personel servis araçları, 2001 krizinde IMF'nin talebi üzerine tasarruf gerekçesiyle kaldırıldı. Ancak zamanla Başbakanlık, Adalet, Milli Savunma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Enerji, Kültür ve Turizm, Sanayi, Kalkınma, Ulaştırma, Orman ve Su, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi bir çok kurum ile üst kurullarda geri adım atıldı ve personel yeniden servis araçlarıyla gelip gitmeye başladı. Yasak, Maliye Bakanlığı başta olmak üzere birkaç kurumda ise sürdürüldü.

Memur sendikalarıyla hükümet arasında bu sene imzalanan toplu sözleşmede ise tüm kamu kurumlarının merkez teşkilatlarında 2014 yılından itibaren servis hizmetinin yeniden başlatılmasına yönelik hüküm kabul edilince, personel servisi bulunmayan bakanlık ve kamu kurumları, 2014 bütçesine servis ödeneği koydu. Maliye Bakanlığı ise servis yerine personele "Akıllı Kart" dağıtılmasını benimsedi. Kartların, sadece işe geliş ve gidişlerde akşam ve sabah belli saat dilimlerinde kullanılması kararlaştırıldı.

'İZLENEBİLİRİZ' ENDİŞESİ

Servis aracı yerine Akıllı Kart verilmesi kararı, personelde rahatsızlık yarattı. Eskiden kamu kurumları arasında evrak getirip götüren personele otobüs kartı verildiğini belirten çalışanlar, kendilerinin de artık "evrakçı" muamelesi göreceğini savundular. Çalışanların bir başka itirazı ise kartların "akıllı" olmasına yönelik. Kime hangi kart verildiğinin bilineceğini ve dolayısıyla kişinin hangi saatlerde, hangi güzergahta, hangi durakta otobüs ya da metroya bindiğinin belediye tarafından bakanlığa gönderilmesi ihtimalinin kendilerini rahatsız ettiğini kaydeden Maliye çalışanları, "böylece nereye gittiğimiz, geceyi nerede geçirdiğimiz izlenebilir. Bu da özel yaşamın gizliliğinin ihlali anlamına gelir" diye konuştu.

Maliye çalışanları, "Biz personel servisi beklerken akıllı kart dağıtılması büyük hayal kırıklığı ve tedirginliğe neden oldu. Bakanlık içerisinde bazı unvanların Taşıt Kanunu'na aykırı biçimde servis hizmeti aldığı bilinirken, çalışanlara kart verilmesi hakkaniyet duygularını zedeliyor" diye tepki gösterdiler.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false