M. Hanifi AKSAKAL
BÜYÜKŞEHİRLERİN BÜYÜK SORUNLARI
Bir zamanların metropol şehri Erzurum'dan bahsediyorum?
İpek yolunun merkezi, adeta ülke ekonomisinin bel kemiğini oluşturan bir şehir?
Mübalağa mıdır gerçek midir bilinmez ama,
Erzurum'dan vergi gitmediğinde birçok şehirde memurun işçinin maaşı bile ödenemezmiş?
Cumhuriyetin kuruluşundan 1980'le kadar sürede Erzurum hep böyle bilinirmiş?
İller sıralamasında hep ilk ondan aşağısına düşmeyen Erzurum'un şimdiki durumuna bakmak lazım?
Yanlış anlaşılmasın?
Tüm Cumhuriyet hükümetlerinin Erzurum'a ayrı bir önem verdiğini görmemek için kör olmak lazım.
Sorun nedir diyeceksiniz?
Tek sorun demografik yapının korunamamış olmasıdır şüphesiz?
Anlayacağınız şehir o yıllarda bir ileri iki geri yıllarını idame ettirmekten öte gidememiş.
Tıpkı Osmanlı'nın zirve yaptığı dönemlerde sokakta çarığını onaran ahalinin eline para vererek 'Git yenisini al eskisiyle uğraşma' denilip hep atalete sürüklendiği gibi;
Erzurum'un atalete mahkum edilmesine göz yumuldu.
Bize bu kadarı yeter denilip sıçrama yapılmasının önüne geçilmiş?
Son yıllarda özellikle kış turizmi ve sporunun gelişmesine katkı sağlaması için hükümetin yaptığı yatırımlar bile yetersiz kalınca,
Asıl sorunun bizden olduğunu anlamak zor değil?
Bu hafta sonu yapılacak seçimlerde Erzurum başkanlarını seçecek.
Hangi siyasi partiden olursa olsun hiç şüphesiz hepsinin ortak paydası Erzurum?
Erzurum için üretecek Erzurum için düşünecekler?
Belediye başkanlığı da bunu gerektirir?
Yeniliklere açık olacak vizyonunu geniş başkanlara ihtiyacı var bu şehrin?.
Başkanlık yapmak için başkanlık yapmak,
Koltuğa yapışmak,
Şehir için çalışmak yerine statüsünü geliştirmek için çaba göstermek,
Hizmet etmek için çaba göstermekten daha da zordur aslında?
25 bin kilometre kare alanı ile Türkiye'nin en büyük dördüncü ilinden bahsediyoruz?
Yatırım yapmak için dar bakamayacağınız bir alan?
Problem üreten insan problemin ta kendisidir diyor filozof?.
Gelin çözüm üretelim?
Birlik içinde kolektif olabildiğimiz ortak yatırımlara imza attığımız sürece bu şehrin gelişmesi mümkündür?
Ortak olunmuyor diyenlere de hatırlatırım?
Birliğin, dirliğin harcı Aşkale Çimento,
Yine ortak olabilmenin en bariz örneklerinden ERGAZ,
Aslında Erzurum'da zor olmayan muhtemel birlikteliğin simgesidir..
Hasılı şudur ki, benim olsun az olsun mantığı ile Erzurum'u yaşanabilir kent kılmak mümkün olmamakla birlikte hep bir adım ileri üç adım geriye götürmekten başka bir şeye yaramıyor.
Devlet yatırımları ile ancak pansuman yapabilirsiniz bu şehre.
Köklü ve özel sektör yatırımları olmadığı sürece.
İşte tam bu noktada başkanlara büyük görev düşüyor?
Kim kazanırsa kazansın?
Yeter ki Erzurum kazansın?
EN BÜYÜK KAYGIM ERZURUM
'PORTRELER' başlıklı yazı dizimiz tüm hızıyla devam ediyor. Gazeteniz ZAFER'de her hafta sizlerin beğenisi ile devam ettirdiğimiz yazı dizimizde bu hafta yaptığı projelerle dikkatleri üzerine çeken 'Projeci vekil' adıyla anılan 22. Dönem AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'yı sütunlarımıza konuk aldık. Halen İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi'nde öğretim görevlisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Başkan Kadir Topbaş'ın Ulaştırmadan sorumlu danışmanı olarak görev yapan Ilıcalı ile Erzurum'un sorunları ve yaklaşan seçimleri konu ettiğimiz söyleşiyi yayınlıyoruz.
ERZURUM'UN KALKINMA REÇETESİNİ HAZIRLADIK
Sayın Ilıcalı, 22. Dönem Erzurum Milletvekilliğiniz döneminde Erzurum'a katkılarınız ile gündeme geldiniz. Bir kez de siz yaptığınız çalışmaları anlatır mısınız?
Bildiğiniz üzere 2002-2007 arasında milletvekilliği yaptım. Bu dönemde yoğun çalışmalarımız oldu. Türkcell çağrı merkezi, ılıcadaki kaplıca otelinin yapılması bu arada birçok yol kavşak projesi onun haricinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Erzurum'da ki çiftçilerden organik buğday alması ve havaalanı inşaatında da önemli bir katkım olduğunu düşünüyorum. Milletvekilli iken ihale edilen İlk havaalanının yapımına ön ayak oldum. O yıllarda Ulaştırma Bakanının bir nebze danışmanı gibi çalıştım. Bu arada uygulamasında da sıkıntılar oldu bu sıkıntıları aştık. Erzurum'da kış olimpiyatlarının yapılması hususunda İstanbul Ticaret Odası ile temas kurduk. Erzurum'un Kalkınma reçetesi olan kalkınma planı için olan birleşmiş milletler ve DPT'den anayasasını hazırladık. Kalkınma Ajansına teslim ettik. Çok önemli bir eser olduğunu düşünüyorum. Bugün Erzurum'u yönetmeye talip olanların mutlaka okumalarını öneririm. Erzurum'da ne potansiyel var neler yapılabilir bilim insanı ile beraber Yıldız Teknik Üniversitesi hocaları ile bunu hazırladık.
KANUN TEKLİFLERİM YASALAŞTI
Cumhuriyet Caddesinde bulunan Vakıflar İş Merkezinin yapımın da çabalarınız oldu.
Öncelikle şunu söyleyeyim 5 yıllık milletvekilliği dönemimde Erzurum için tüm yaptıklarımı bir kitapta topladım. Kitabımın adı 'Meclisteki beş yılım'. Kitabım yayınlandı birçok kütüphanede bulabilirsiniz. Erzurum'un kalkınması konusunda gayretlerim oldu. Milletvekilleri çok kanun teklifi verirler ama yasalaşmaz. Benim kanun teklifim yasalaştı. Ilıca'da afet meydana gelmeden 500 tane konutun yapılmasını sağladık. TOKİ tarafından yapılan bu evlerde yaşıyor 500 ailemiz. Vakıflar İş Merkezinin bugün bittiğini görüyorum. Kiraya da verilmiş çok kötü durumdaydı. Bunun muhakkak yapılmasını sağlayacağım diye uğraştım. O zaman kiracılar bizi bayağı yıprattılar. Pahalıya yer tutma durumları gibi nedenler uğraştırdı. İnşaatı çok uzun sürse de Erzurum çok önemli bir esere sahip oldu. Yüksek bir gelir elde edecekler. Yıkılmadan öncekine göre 30-40 kat yıkılmadan öncekine göre kira geliri oldu.
ADAYLARDA PROJE KAVRAMININ YERLEŞTİĞİNİ GÖRÜYORUM
Milletvekilliği döneminizde projeci vekil diye anılıyordunuz. Adaylara projeler konusunda neler önereceksiniz?
Mühendis olduğum için hep projeden bahsederdim. 2002-2003 yıllarında projelerimle yönelik anlatımlarımla dalga geçerlerdi. Bugün görüyorum ki tüm adayların ellerinde projeler var. Proje kavramı Erzurum'a yerleşmiş durumda. Milletvekilliğimden sonra iki görev aldım. Bahçeşehir Üniversitesinde öğretim üyesi oldum. Onun haricinde de İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Kadir Topbaş'ın ulaşım danışmanı oldum. Bahçeşehir Üniversitesinde göreve başladıktan sonra ulaştırma uygulama merkezi kurduk. Türkiye'de ilk olarak Ulaştırma ile ilgili yüksek lisans programı açtık. Kadir Topbaş Türkiye belediyeler birliği başkanlığına seçilirken Türkiye Belediyeler birliği ile Bahçeşehir Üniversitesinin protokolü ile 500'e yakın öğrencimiz var. Türkiye'nin birçok illerinde öğrencimiz var. Övünerek söylüyorum. Bunlar çok büyük bir ilgi gördü. 4 yılı geçti bu program 200'ün üzerinde mezun verdik. Belediye çalışmalarına bu imkan bedava veriliyor. Hafta sonları olduğu için mesailerini aksatmamış oluyorlar.
ULAŞIM SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇABA GÖSTERDİK
Türkiye için en büyük sorun olarak neyi görüyorsunuz?
Türkiye de en önemli sorun ulaşım sorunu. Daha çok eğitime ihtiyaç var. Türkiye'de ilk dört yıllık ulaştırma mühendisliğini kurduk. Bu sene ikinci dönem öğrencilerini alacaklar. Bir tanede daha yeni yüksek lisans dışında doktora öğrencimiz var. Ulaşım trafik konusunda eğitime büyük katkı sağladığımı düşünüyorum. Başbakanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yapılamayan birçok projenin hayata geçirilmesinde katkım oldu. Metrobüs ve İstanbul onaylı demiryolu projelerinin hayata geçirilesin ve ulaşım çalışmalarında alınan önemli kararlarda katkımız oldu. Birçok belediye bizden eğitim dışında hizmet almaya başladı. Ulaştırma Bakanlığında danışma kurulu üyeliğim devam ediyor. Devlet demir yollarında hızlı trenin güvenlik sistemlerinin geliştirilmesinde büyük projeler hazırladık. 6 yılım dolu dolu geçti. Ayrıca üniversitemize parada kazandırmış olduk. En fazla proje yapan hoca olduğumu düşünüyorum. Ulusal ve uluslar arası konferanslara davet ediliyorum. Siyaset akademilerinde yerel yönetimler dersi alıyorum. Hemen hemen büyükşehirde olan illerde siyaset akademilerinde anlattım. Bu vesile ile Erzurum' da da iki defa bu dersi verdim. Sayısını hatırlamıyorum birçok ilde seminerlerim oldu. Onun haricinde de bundan sonraki işlerde de artık Türkiye'de de yeni kazanan belediyelere yetiştirdiğimiz eleman desteği vermeye devam edeceğiz.
HİÇ BİR BELEDİYEMİZİ BOŞ ÇEVİRMEDİK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde görev yapıyorsunuz. Bu önemli görevinizde Erzurum'dan destek bekleyen belediyelere yardımlarınız oluyor mu?
Erzurum'dan gelen tüm projelere çok destek veriyoruz. Birçok ilçeye büyükşehir tarafından projeler hazırlardı. Bazı belediyelere otobüs desteği verdik. Gerek gelen projelerden epeyce desteklerim oldu. Başkan topbaş Yusufelili olduğu için her fırsatta Erzurumlu olduğunu söylüyorum. Ayrıca da İstanbul Büyükşehirde Erzurumlu yöneticilerde var. Erzurum'dan gelen tüm talepleri ger çevirmiyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde birçok proje ilk yapıldı. Bütün Türkiye'de ki belediyelerin İstanbul'dan istifade etmelerini öneriyorum.
ERZURUM'UN BAŞKANLARI İSTANBUL'U ÖRNEK ALMALI
İstanbul için yaptığınız projelerden bahseder misiniz?
Çöpten enerji üretimi gibi çöpten gübre üretimi gibi raylı sistem konusunda METRO ilk olarak İstanbul'da en ileri teknoloji ile yapıldı. Vagonunu belediye Ulaşım AŞ'ye yerli üretimde yaptık. Yeni yazılımlarla beraber akıllı sistemler üretiliyor. Enerji AŞ şu anda elektrikle üretilen araçların yaygınlaştırılması için şarj istasyonlarının networkunun yapılması için çalışma yapıyoruz. Trafik kontrol merkezimiz var tek yerden 600 kavşak kontrol ediliyor. Erzurum'un yeni seçilecek başkanlarına bu projelere dikkat çekmek istiyorum. Başka önemli bir proje daha gerçekleştirdik. Trafik kazalarında çok insan hayatını kaybediyor. Ben de anne baba abim ve yengemi kaybettim. Ben de mağdurum. Trafik kazalarında bir proje hazırladık. 2010 yılında trafik güvenliği ile ilgili acil eylem planı hazırladık. Başbakanlık Müsteşarımızla bu projeyi tartışmıştık. Acayip ilgi göstermişti.2011 yılında kurulan son hükümeti eylem planı taslağını Başbakanımıza sunduk. Bunu da hayata geçirmek için. İlgili bakanlıklardan gelen olumlu görüşlerle beraber 2012 yılında trafik güveni eylem planı Türkiye projesi oldu. O projede Efkan Ala beyin büyük katkısı oldu.
TEKLİF GELSEYDİ ADAY OLURDUM
Siyasette ve belediyecilikte ki tecrübelerinizden dolayı son seçimlerde adaylık düşünmediniz mi?
Ben adaylık düşünmedim. Aday adayı da olmadım ama bana memleketimden talep gelmiş olsaydı böyle bir teklifi geri çevirmezdim. Ama önemli değil şu anda gelen kişiyi de çok iyi tanıyorum. Çok iyi tecrübesi ve vizyonu olan bir kişi. Ben de ona her türlü proje konusunda destek vermek istedim.
KÖYLERİMİZDE BAŞKANLARIMIZDA POTANSİYELLERİNİN FARKINDA DEĞİLLER
Seçilecek olan Büyükşehir Belediye Başkanına önerileriniz nedir?
Köyleri gezdik esnafı ziyaret ettik. İlçe ve büyükşehir belediye başkanına önerilerim var. Büyükşehir ve il sınırları çakıştı. Erzurum içinde 14 büyükşehir gibi bütün köyler mahalle oldu. Aziziye'de üç tane köye gittim. Korkunç büyük bir potansiyeli gördüm. O zaman ne olacak Erzurum'un merkez mahallesinde oyun alanları, parklar aydınlatma karo bordür asfaltı var ise köylerde de bu dönüşümün yapılması lazım. Erzurum ve Doğu Anadolu için bölgelerin kalkınmasına yönelik burada yaşayan insanlar köylerini terk etmeden potansiyellerini de zayıflatmadan bu yasanın gereği olan hizmetlerden faydalanması lazım.
KÖYLERDE ŞEHİRLEŞMEYE DOĞRU GİDİLMELİ
Mahalle olan yerlerde vatandaşın şikayetleri var rücu ederek tekrar köy olmak istiyorlar. Buna ne diyeceksiniz?
Ben onlarla sohbet ettim. Vatandaş yasanın farkında değil. Büyükşehir yasası köylerde yaşayan vatandaşlar için acayip bir imkan. Üç önemli nokta var ilçe belediyesinin büyükşehir ile uyumlu olması lazım. Büyükşehirin de Ankara ile uyumlu olması lazım. Neden mi ilçe birçok hizmeti büyükşehirden alacak. Örneğin birçok köyde su sorunu var. Mesela çöp sorunu köylerde etrafa atılıyor çöpler. İlçe belediyesi o çöpleri şehirdeki gibi toplamak zorunda. Suyun temizlenmesi aratılması gibi ve itfaiye hizmetlerine varıncaya kadar hizmet götürecekler. Ahırlar kapatılmayacak. Modernize edilecek. Burada çok önemli bir şey var köylerdeki tüm evlerin dönüşümlerini yapması lazım. Her türlü afete karşı konutlar yapılacak. İlk defa size söylüyorum. Ne vatandaş büyükşehirden alacağını biliyor nede belediye başkan adayları. 30 Marttan sonra büyükşehir ve ilçe belediyelerinin çok önemli organizasyon yapması lazım. Altyapı hizmetlerinin seçim sonrasında bir anda gelmesi zor olacaktır. Köyleri mahalle haline getirmek için AB ve Dünya bankası hibelerinden faydalanılması gerekiyor. Erzurum'da 1000'den fazla köy olduğunu düşünecek olursak kısa zamanda en azından yüzde 50'sinin bu hizmetlerden faydalandırılması gerekir.
HIZLI GÖÇLER KAYNAKLARI AZALTTI
Erzurum'un geri kalmışlığının sebepleri olarak neyi görüyorsunuz?
Erzurum 1970 li yıllara kadar 67 il arasında Erzurum ilk ondaydı. Erzurum kan kaybetti. Çok insan göç etti. Ve tarım ve hayvancılık öldü. Erzurum lisesinden İTÜ'yü kazanmak çok kolaydı., Erzurum Lisesini bitirip Tıp fakültelerine girmek hayal değildi. İstanbul'daki çok büyük işadamlarına bakıyorum başlangıçları Erzurum. Konrad Otelinin ilk ticari faaliyeti Erzurum'da olmuş. Göç verilerek kaynaklar azaldı. Bugün 81 il arasında 65.b şehir konumuna geldim. Erzurumlunun yanlış düşünmeden vizyonu olan kişileri tercih etmesi gerekir. Erzurum milli mücadelede rol oynamış ama maalesef kalkınmayı sağlayamamış bir şehir. Bu yasadan sonuç alabilmek için bu işi bilen tecrübeli bilgili kadrolara ihtiyaç var.
BÜYÜK YATIRIMLAR İÇİN BÜYÜK DÜŞÜNMEK LAZIM
AK Parti adayı Mehmet Sekmen'e yapılan ithal aday eleştirilerine ne diyeceksiniz?
Daha gelmeden birçok proje konusunda konuşmalarımız oldu. Bugün bir başkanın mahalleyi bilmesine gerek yok ki. Teknoloji sayesinde mahallenin adını telefonlardan bile görebilirsiniz. Önemli olan bu değil hizmetleri verebilmek projelerini hazırlayıp bulabilmektir. İnsanları refah düzeyi huzurlu bir şekilde nasıl yaşatacağım diye düşünmek lazım. Bir raylı sistem yapacaksak bunun maliyetini biliyor mu?. Kentsel dönüşüm yaptığı zaman nasıl yapacağını bilmek lazım. Peyzajın ekibin var mı diye düşünmek lazım. Kadir Topbaş İstanbul'un Büyükşehir Belediye Başkanı. Topbaş İstanbul'un mahalle sokağını mı biliyor. Bu yasanın avantajlarını bilmek lazım. Ona göre yöneticiler seçmek lazım. Mehmet Sekmen'in genel merkezdeki ağırlığına dikkat çekmek istiyorum. Gidip kaynak bulmakta sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Benim Erzurum için yaptıklarım ilişkilerimiz sayesinde olmuştur. Bu ilişkiler Erzurum'u kalkındıracaktır. Aziziye Belediye Başkan adayına destek verirken şunları söyledim. Benden kim hizmet talep ederse koşarak giderim. Hiç tanımadığım yerlere gidiyorum. Kendi memleketim için niye yapmayayım. Mehmet bey aday olduğu gün konuşmuştuk. Bugün seçimlerden sonra Mehmet Sekmen beyin yapacağı ulaşım master planı Kentsel dönüşümün daha başarıyla yapılması yönünde elimden gelen tüm desteği vereceğimi söylemek istiyorum.
DİKEY PALANLAMA DEĞİL YATAY PLANLAMA TERCİH EDİLMELİ
Erzurum'un imar çalışmalarında önerileriniz nedir?
Erzurum'un en büyük sorunu şehir insanı geleceğe yönelik birleşemiyorlar. Yersiz eleştiriyoruz birbirimizi. Erzurum'un acayip turizm potansiyeli vardır. Bundan yeterince faydalanılması gerekiyor. En önemli sorunlarından biriside belediyecilikte ki en önemli işler plansız bir şehir dönüşümü gerekiyor. Kültür alanlarıyla tarihi dokuyla ilgili çalışalar gerekiyor. Tarihi dokunu ortaya çıkarılması ilave kamulaştırmalar ile mümkün. Erzurum'u yeniden planlamak lazım. Dikey planlama yerine az katlı geniş alanlar kullanılmalı. Türkiye'nin en meşhur mimarı Haliç Köprüsü'nün mimarı Hasan Kıraç bana şunu söylemişti. Artvin'den gelirken Tortum girişinde yüksek binaları gördüm şaşırdım. Geniş alanda yüksek binalar niye yapılsın diye söyledi. Yeni alanlara muhakkak ihtiyaç olacaktır. Dikey değil yatay büyüme gerçekleştirilecek. Erzurum'un yöneticileri ekip çalışması yapması lazım.
KIŞ TURİZMİ İLE TERMAL TURİZMİ ENTEGRE ETMEK LAZIM
Sizce Erzurum' un gelişmesinde en önemli potansiyeller nelerdir?
Erzurum'un acayip turizm potansiyeli var. Termalden ve kıştan yararlanmak lazım. Termale dağı ilişkilendirmek lazım. Termal ve dağı teleferik gibi taşıma sistemleri ile entegre etmek lazım. Monoray gibi. Turizm potansiyelinde rakımı müsait olduğu için bırakın Avrupa'da ki birinci lig takımları bile kampa gelebilirler. Erzurum'a dediğim yapılırsa Bayern Münih bile gelir. Bilişim için teknolojiyi kullanmak gerekir. Geçen sene watshap 19 milyara satılmış. Çip fabrikasını yapacak insanlar bunu gerçekleştirecek kapasitede değillerdi. Çağrı merkezleri konusunda girişimde bulundum bugün 5 bin kişi ekmek yiyor.
ERZURUM ANCAK DOĞAL KAYNAKLARI İLE GELİŞİR
Yerli otomobil fabrikasının Erzurum'da yapılması mümkün mü sizce?
Otomobil fabrikası Erzurum'da yapılamaz. Ağır sanayinin kurulabilmesi için iklim ve ulaşım şartları var. Ancak burada otomobil sanayinin yazılımları gibi parçalar üretilebilir. Bu konuda gerçekçi olalım. Demir fabrikası çimento fabrikası için çok güçlü bir fizibilite gerekiyor. Bunlara hiç ihtiyaç yok ki turizm potansiyelini canlandırsak turistlerle milyarlarca kazanç gelir. Doğal kaynaklar turizmi şahlandırır. Erzurum'a yayla turizmi potansiyelini görmek lazım. İspir çevresinde yetişen bitki çeşidini Amerikalı gelip inceliyor. Ne olur belediye başkanlarımız kaynakları ele geçirsinler. Yeni belediye başkanlarına şunu söylüyorum yeni yasayla birlikte şehrin 25 bin kilometre karenin her santimetre karesi planlanacak. Buna ait üst ölçekli projeler yapılacak. Büyükşehir il sınırı olması hasebiyle yüz binlikler beş binlikleri ve binlikleri de ilçeler yapacak. Yani şehrin anayasası yazılması gerekiyor. Mehmet Sekmen bunu çok iyi bilir.
ERZURUM İÇİN METROPOLİTAN PLAN UYGULANMALIDIR
İmar planının yapımı için örnek projeniz var mı?
Kadir Topbaş'ın İstanbul için oluşturduğu İstanbul Metropolitan Planı (İMP)'nin Erzurum modeli yapılabilir. Bu plan örnek alınmalıdır. Bu plan yapılırken büyük bir çalışma grubu ile yapılması lazım. Bir sürü meslek grubu lojistik, tarımcılar, ulaştırmacılar ve ekonomistler gibi her meslek gurubu ile hayal olmayacak bölge potansiyeline uygun planlar yapılmalıdır. Mehmet Sekmen'in ilk işi EMP'yi kurmak olmalıdır. Planlamalara göre Erzurum'un anayasası ortaya çıkan ulaşım planları hazırlanacak bir bütün içerisinde ve bunlara bağlı olarak büyükşehir tarafından 5 binlik planlar ilçeler tarafından 1000'likler yapılacak. Bu planı yapmak için geç kalmamak gerekir. Profesyonel çalışma da vizyonu olan yöneticiye ihtiyaç vardır.
AK PARTİ ERZURUM'DA YİNE REKOR KIRACAK
Yaklaşan yerel seçimler öncesinde şehirde ki seçim havasını nasıl buluyorsunuz?
Başbakanın mitingindeki kalabalıktan yüksek oranda AK partinin çok sayıda ilçe belediyesi ve büyükşehiri kazanacağını düşünüyorum. Bahsettiğimiz Erzurum'un sorunlarının da bu planlamayla uzman bir ekiple ortaya konulabilir.
ERZURUMUMUZ İÇİN BELEDİYELERE DANIŞMANLIK YAPMAYA HAZIRIM
Söz konusu projeler konusunda seçilecek başkanlardan teklif gelirse değerlendirir misiniz?
Benim mesleğim eğitimcilik bunu sürdürmem gerekiyor. Bürokrat olarak çalışmak değil de danışman statüsünde yardımcı olabilirim. Erzurum'un bütün teknolojik projeleri yurt dışı yurt içi projelerinde yardımlarım olacaktır.
ÜLKEM İÇİN YAPMAYACAĞIM ŞEY YOKTUR
Milletvekili genel seçimlerinde aday olmayı düşünüyor musunuz?
Bunlar için çok erken. Rabbim nasip etmişse aday olurum etmezse olmam. Seçimden sonra cumhurbaşkanlığı seçimi var. Yapılması gereken çok şey var 2015 seçimlerinde şahsıma hangi konuda ihtiyaç olursa ülkem için yapamayacağım bir şey yoktur. Tayyip beyi belediye başkanı adayı iken tanımıştım. 10 kişilik danışma kurulu oluşturulmuştu. Onlardan biriydi. Bu çalışmalarla üniversite ve belediye bir araya getirildi. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Mehmet beyin ilk işi İMP olmalıdır. Bu anlattıklarım seçilenler içinde seçilemeyenler içinde bu röportajın iyi bir kaynak olacağını düşünüyorum. Teknik bilgiler olması hasebiyle. Tüm büyükşehir belediyesi her il için gerekiyor. Bütün büyükşehir adaylarının bu yazıyı okumalarını tavsiye ederim.