ONLAR İÇİN FARKLI BİZİM İÇİN FARKLI ANLAMI VAR`
Türkiye`nin kış sporlarındaki ilk uluslar arası organizasyonu olan 25`inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları`nın açılış ve kapanış törenlerinde kullanılan platformun, Ermenistan`daki sözde soykırım anıtına benzediği yönündeki iddialar, tartışmaları da beraberinde getirdi.
Kış Oyunları`nın açılış ve kapanış törenlerinde kullanılan platformun, Ermenistan`daki sözde soykırım anıtına benzediği yönündeki iddialar, tartışmaları da beraberinde getirdi. Platformla sözde soykırım anıtınının benzerliğiyle ilgili konunun 10 gün önceki parti toplantısında gündeme geldiğini kaydeden MHP İl Başkanı Zekai Kaya, 25`inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları`nın açılış ve kapanış platformunda, Ermenistan Erivan`daki anıtın benzer bir tarafını yakaladıklarını söyledi. Sözde soykırım anıtında 12 sütun bulunmasına karşın platformdaki 16 sütun bulunduğunu ifade eden MHP İl Başkanı Kaya, "Biz bunu çözemedik. Ama akıllarda mezalim görmüş ve mezalim mağduru Erzurum üzerinden bir Ermeni açılımı mı söz konusu? Gizli bir oyunun bir parçası mıydı diye yetkililere böyle bir soru sorma ihtiyacı duyduk. Eğer bu sanatsa bu anlamadık. Neyi temsil ediyor, onu sorduk. Tabi bugün Mustafa Erdoğan`dan faşizan bir yaklaşım diye cevap geldi. Biz sanatçının biraz daha aklı başında olmasını beklerdik. Bu tür saldırılara gerek yok. Sadece sorumuza cevap vermesi yeterliydi.
Bu arada Ermeni konusunda uzman arkadaşların da bu konuyu bildiklerini iddia ediyorum ama suskun kalmaları, iyiye alamet değil. Bu konunun araştırılması inancı içerisindeyim" diye konuştu.
Platformun, Ermenistan`daki sözde soykırım anıtına benzediği yönündeki iddiaları değerlendiren Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, benzerlik konusu herhangi bir art niyetin olduğunu zannetmediğini bildirdi. Eğilmez, "Tarihte kurulan 16 Türk devletini sembolize eden unsunlara rastladığımız anıt tarihçi olarak hoşumuza gitti ve büyük keyif verdi" dedi.
Türkiye`nin kış sporlarındaki ilk uluslar arası organizasyonu olan Yirmibeşinci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları`nın açılış ve kapanış seremonilerinde Anadolu Ateşi tarafından kullanılan platformun, Ermenistan`daki sözde soykırım anıtına benzediği yönündeki tartışmalar, devam ediyor. Türkiye`nin en önemli sorunlarından olan dünya kamuoyuna kendini anlatma konusundaki eksikliğin 2011 Kış Oyunları`yla büyük ölçüde giderildiğini belirten ASİMED Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Oyunlar`ın kente ve ülkeye büyük bir tanıtım imkanı verdiğini söyledi.
ASİMED Başkanı Eğilmez, ?Yaptığımız araştırmalarda anıtın dünya çapında çok da bilinmediğini gördük. Ama bu tarz haberler, anıtın bir kez daha gündeme gelmesine sebep olabilir. Öte yandan bizim bazı tuhaf özelliklerimiz var. Daha önce bizim tarihimizde önemli bir yere sahip olan Nevruz ile sarı, kırmızı ve yeşil renkleri terör örgütü kullandığı için hayatımızdan çıkardık. Halbuki bunlar Türkler`de değeri olan kutsal iki unsurdur.
Şimdi böyle bir şeklin de Ermenistan`da sözde soykırım için kullanılmış olmasından dolayı, buna benzer şeyler yapmayacakmıyız. Baktığınız zaman bazı benzerlikler görebiliyor ama bizim düşüncemiz kesinlikle bir art niyetin olmadığı yönündedir. Bu benzerlikler, onlar için farklı bizim için farklı anlamlar ifade ediyor. Genel olarak söylersek tarihçi olarak törenlerde kullanılan anıt, hoşumuza gitti ve büyük keyif verdi." dedi.