G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

ORTAM DİNLENMESİYLE HİÇ BİR ALAKAMIZ YOKTUR

ORTAM DİNLENMESİYLE HİÇ BİR ALAKAMIZ YOKTUR

ORTAM DİNLENMESİYLE HİÇ BİR ALAKAMIZ YOKTUR

ORTAM DİNLENMESİYLE HİÇ BİR ALAKAMIZ YOKTUR

 Türkiye kamuoyunu meşgul eden telefon ve ortam dinlemeleri konusunda açıklamalarda bulunan Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, ?TİB`de görevli olmamıza rağmen `Acaba bizi de bu şekilde kayda alanlar var mı?` diye düşünüyorum?dedi.

Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen `Ceza hukukunun güncel sorunları` konulu panele konuşmacı olarak katılan Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, Türkiye kamuoyunu meşgul eden telefon ve ortam dinlemeleri konusunda açıklamalarda bulundu.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlenen ?Ceza hukukunun güncel sorunları? adlı panelin Oturum Başkanlığını Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Kenter yaparken Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç `Soruşturmanın gizliliğinin ihlali ve adil yargılamayı etkileme suçları`, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Şahin `Telekomünikasyon yoluyla iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması`, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Koca `Haberleşmenin ve özel hayatın gizliliğinin ihlali`, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Tevfik Gülsoy `Haberleşme hürriyetinin anayasal çerçevesi` konularında bildiri sundular.Yargı mensupları, baro üyeleri ve hukuk fakültesi öğrencilerinin takip ettiği panelde konuşan Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, Türkiye kamuoyunu meşgul eden telefon ve ortam dinlemeleri konusunda açıklamalarda bulundu.
İnternete düşen ortam dinlemesi ve telefon konuşmalarının herkesi tedirgin ettiğini, bu durumun paronoyaya dönüştüğünü vurgulayan Şimşek, "Biz de toplum içerisinde yaşıyoruz. TİB`de görevli olmamıza rağmen `Acaba bizi de bu şekilde kayda alanlar var mı?` diye düşünüyorum. Çok samimi söylüyorum. İleşitim Başkanlığı`nın bu konuyla uzaktan yakından ilişkisi yoktur. Telekomünikasyon yoluyla, mobil telefon, sabit telefon, uydu bağlantıları, internet, SMS gibi dinlemeler tamam. Ancak ortam dinlemesinin bizimle ilgisi yoktur" diye konuştu.
Fethi Şimşek, son 10 ayda dinleme paranoyasına rağmen Türk halkının 150 milyar dakika cep telefonları ile görüşme yaptığını açıkladı. Ses kayıtları internet ortamına düşenlerin Cumhuriyet Savcılığı`na suç duyurusunda bulunmaları gerektiğini anımsatan Şimşek, "TİB görevlisi olmamıza rağmen `Acaba bizi de bu şekilde kayda alan var mı?` diye düşünüyorum. TİB`in ortam dinlemesiyle ilgili yakından uzaktan ilişkisi yoktur. Hakim kararıyla yapılacak ortam dinlemesi soruşturmada delil olarak kullanılabilir. Bunun dışında yapılan dinlemeler suçtur" dedi.
TİB görevlilerinin, `kimin dinlendiği`, `seslerin kime ait olduğu` konularında hiçbir bilgisi ve müdahalesi olmadığını kaydeden Şimşek, ilgili kurumdan dinleme talebi geldikten sonra kurumda bulunan uzman 35- 40 görevlinin hemen çalışmalara başladığını belirtti. Türkiye`de mobil telefon abone sayısının 2009 yılı itibariyle 68 milyona ulaştığını belirten Şimşek, dinleme paranoyasına rağmen cep telefonlarıyla konuşmanın sürekli arttığını belirttti. Şimşek, "Mobil kullanım hızla artıyor. Türkiye`de dinleme paranoyası olduğunu görüyoruz. Ancak buna rağmen konuşmaktan vazgeçmiyoruz. 2009 yılı itibariyle mobil telefonlardan 128 milyar, 2010 yılının ilk 10 ayında 150 milyar dakikaya ulaştı. 
Toplum paranoyaya aldırmadan konuşmasını sürdürüyor. Konuşmanın yanında Türk milleti aynı zamanda mesaj seven bir millet. Yarışma programları ve diğer etkinlikler için atılan SMS`ler 2007 yılına göre 2008`de yüzde 114`lük bir artış göstermiştir" diye konuştu.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli