Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Yakutiye ilçesine bağlı Dumlu Mahallesi?nde yürütülen 500 sağma ineklik ?Toplu Süt Sağım Projesi?ni görücüye çıkaracak.
286 bin lira harcanarak hayata geçirilen proje kapsamında, sağım inekleri kulaklarına takılan mikroçiplerle takip edilebileceği gibi sistem sayesinde aynı anda 28 ineğin sağımı da yapılabilecek.
Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Altun, Dumlu Mahallesi?nde hayata geçirilen ?Toplu Süt Sağım Projesi? hakkında bilgiler verdi. Altun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından finanse edilen projeyle 500 sağma inek kapasiteli bir tesis kurulduğunu belirterek, ?Sağım ineklerinin kulaklarına mikroçipler yerleştirildi. Bu mikroçipler sayesinde hayvandan elde edilen verimden, sağlık sorunlarına varıncaya kadar her türlü ayrıntı bilgisayar üzerinden takip edilebilecek.? diye konuştu.
Dumlu?da kurulan sistemle bölgede hayvancılık yaparak geçimini sağlayan üreticilerin, ineklerin sağımını el değmeden gerçekleştirebileceklerini anlatan Altun, proje dahilinde 3?er tonluk 2 ayrı süt kazanı kullanılacağını kaydederek, ?El değmeden sağılan sütler, kazanlarda toplanacak ve standartlara uygun bir biçimde soğutma işlemi yapılacak. Bu yöntemle süt üretimi kalite kazanacağı gibi, çeşitli bakteri ve mikroorganizmalar ise neredeyse tamamen ortadan kaldırılmış olunacak.? ifadelerini kullandı.
SİSTEMLE AYNI ANDA 28 İNEK BİRDEN SAĞILABİLECEK
Projede kullanılacak 500 sağma inek bulunduğunu ve çalışmanın tamamlandığını dile getiren Altun, ?İlkel tekniklerle sağım yapılan ineklerde verim düşüşü yaşanabildiği gibi, sağım ve sonrasındaki süreç ise, sütün kalitesini büyük ölçüde düşürüyor. Otomatik sağım cihazları aracılığıyla sağılacak olan sütler, hjiyen açısından çok daha ayrıcalıklı olacak. Kurduğumuz sistem, aynı anda 28 ineğin birden sağılabilmesine olanak sunuyor. Doğru sağım teknikleri kullanılacağı için birim hayvandan elde edilen süt miktarı da artacak. Şu anda standartlara uygun bir biçimde elde edilen ve piyasaya sunulan sütlerin tamamı, bu yöntemlerle sağılıyor.? şeklinde konuştu.
Projenin sadece süt sağımından ibaret olmadığını, aynı zamanda sağım ineklerinin sağlığının da düşünüldüğünü kaydeden Mustafa Altun, ?Sağım inekleri devamlı kontrolümüz altında olacak. Mikroçipler vasıtasıyla ineklerden elde edilen süt miktarından, yakalanabilecekleri muhtemel hastalıklara kadar her ayrıntıyı bilgisayar üzerinden takip edebileceğiz. Bu çalışma, yörede süt üretimine olan ilgiyi artırmakla kalmayacak, aynı zamanda kültür ırkı hayvancılığı da özendirmiş olacak.? şeklinde konuştu.
Altun, projeyle birlikte tesisin tanıtımını ise, Pazartesi günü yapacaklarını sözlerine ekledi.