G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

ŞEHİRDER RAYBÜSE DESTEK VERDİ

ŞEHİRDER RAYBÜSE DESTEK VERDİ

ŞEHİRDER RAYBÜSE DESTEK VERDİ

Sekmen'in mevcut demiryolunun hafif raylı sistem olarak kullanılması düşüncesini memnuniyetle karşıladıklarını, daha önce dernek olarak bu konuda Raybüs Projesi hazırlamış olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in mevcut demiryolunun hafif raylı sistem olarak kullanılması düşüncesini memnuniyetle karşıladıklarını, daha önce dernek olarak bu konuda Raybüs Projesi hazırlamış olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

ŞEHİRDER Başkanı Ertaş, hazırladıkları proje hakkında seçildiği ilk günlerde hayırlı olsun ziyaretinde Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e bahsettiklerini ve bu konuda da Başkan Sekmen'in ön hazırlığı olduğunu öğrendiklerini dile getirerek hazırladıkları Raybüs Projesi'nin detayları hakkında bilgi verdi.

Mart ayında TCDD İşletme Müdürü Yunus Yeşilyurt'u ziyaretlerinde edindikleri bilgiler doğrultusunda hazırladığımız projede günde bir yolcu treninin kullandığı (Doğu Ekspres) pasif demiryolu hattını aktif hale getirmek, hem şehir içi ulaşımı kolaylaştırmak hem Horasan'dan Aşkale'ye demiryolu güzergâhındaki yerleşim yerlerini birbiriyle kaynaştırmak ve termal turizme canlılık getirmek amacıyla bir proje hazırladıklarını dile getiren Ertaş, Proje üç aşamalı, Birincisi mevcut demiryoluna halkımızın anlayacağı biçimiyle genelde tek vagonluk (vagon sayısı bir iki üç de olabilir) otobüs mahiyetinde şehir içi otobüs seferleri gibi RAYBÜS seferleri koymaktır. Raybüs, rayda giden otobüs gibi… Mevcut demiryolu üzerinde Hilalkent, Gaziler, Şükrüpaşa, Gar (Migros),Eski otogar, Stadyum, Dadaşkent, Şifa Hastanesi, Organize Sanayi Bölgesi, Ilıca noktalarına Raybüs durakları yaparak bu güzergâhta ulaşımı kolaylaştırmak. Raybüs seferleri bildiğimiz kadarıyla İzmir- Aydın- Nazilli, Ankara-Kırıkkale, Sivas-Divriği, Amasya-Suluova, Kayseri-Adana, Kütahya-Eskişehir arasında aktif bir şekilde kullanılmaktadır, birçok ilde de yakın zamanda kullanılması hedeflenmektedir. Ekstra bir masraf olmadan sadece Raybüs denilen aracın maliyetiyle gerçekleştirilecek proje.
Projenin ikinci aşaması stadyumun oraya yapılacak büyük bir bağlantı durağından biri ETÜ, yeni otogar ve havalimanına biri de Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Bölge Araştırma Hastanesi ve Palandöken Kayak Merkezi'ne olmak üzere fünikülerden iki ayrı ring sefer koymak. Tıpkı İstanbul Karaköy'ü İstiklâl Caddesi'ne bağlayan füniküler gibi… Böylelikle şehrin doğusu batısıyla direk bağlandığı, tüm şehir halkının yararlanacağı gibi, uçakla veya otobüsle Erzurum'a gelenler de şehre, üniversitelere ve hastanelere kolaylıkla ulaşmış olacaklar. Aynı şekilde şehirden ve bilhassa üniversitelerimizden havalimanına ve otogara gitmek artık çok kolaylaşacak. Projenin bu aşamasında Palandöken'den havalimanına hafif raylı sitemin döşenmesi gerekmektedir. Şehir yerleşkesi dikkate alındığında projenin uygulanabilirliği oldukça kolaydır.

Projenin üçüncü aşaması ilçelerin birbirine bağlanması, gerek turistlerin gerek şehir insanının termal turizme kazandırılması için Aşkale'den Horasan'a şehir içi Raybüs seferlerine göre günde çok daha az sayıda sefer düzenlenmesidir. Projenin bu aşaması da mevcut demiryolu üzerinde olacağı için ek maliyet gerektirmemektedir.

Otobüs tipi işletmecilik de diyebileceğimiz Raybüslerle kısa mesafelerde sık seferler düzenleyerek şehrin trafiğine, ulaşımına ve sosyal hayatına ciddi katma değer katılacağına inanıyoruz. ŞEHİRDER olarak konuyla ilgili etüt çalışması içerisinde olduğunu tespit ettiğimiz Erzurum Valiliği'ne, Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne ve TCDD İşletme Müdürlüğü'ne bu projeden dolayı teşekkür ederiz.”






Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı