G-4SVPJCLT0J
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Kudüs, popülizm ve tek taraflılık uğruna takas edilebilecek bir şehir veya herhangi bir fiyata satılık değildir. Eğer Trump yönetimi, Ortadoğu´da barışı gerçekten istiyorsa önce İsrail´e on yıllardır süren işgali bitirmesini, aşağılama ve mülksüzleştirme politikasından vazgeçmesini söylemeli" ifadesini kullandı.
Trump yönetiminin, Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıma ve ABD elçiliğini Tel Aviv´den Kudüs´e taşıma kararına işaret eden Kalın, bunun zaten kırılgan olan Ortadoğu barış süreci ve uluslararası diplomasinin yüzüne indirilmiş bir tokat niteliğinde olduğunu belirtti.
Kalın, tahmin edildiği gibi dünyanın her yerinden kınama ve red mesajlarıyla karşılandığını, ABD´nin hala bu kararını geri alıp Doğu Kudüs´ü Filistin devletinin başkenti olarak kabul etme imkanının bulunduğunu vurguladı.
Barış sürecini yeniden canlandırmanın başka bir yolu olmadığını kaydeden Kalın, "Trump yönetimi, aldığı kararın ´İsrail ve Filistin arasında diyaloğu sağlayacağını´ iddia ediyor. Ancak Kudüs´ün tarihi, dini ve yasal statüsüne saygısızlık yapmanın nasıl doğru bir adım olarak değerlendirilebileceği meçhul. Hatta bu kararla zaten can çekişmekte olan barış umudu, daha büyük yara aldı." ifadelerini kullandı.
"ABD´NİN PLANI ÖLÜ DOĞMUŞTUR"
Kalın, Amerikalı yetkililerin aylardır barış görüşmelerini yeniden canlandıracak bir plan üzerinde çalıştıklarını söylediklerini hatırlatarak, "Ama henüz ortaya çıkan somut bir sonuç olmadı. Tabii eğer Kudüs kararı, bu yeni yaklaşımın parçasıysa Amerika´nın planı ölü doğmuştur diyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
Artık Amerikalıların, Kudüs´ün istedikleri gibi satışa koyabilecekleri bir gayrimenkul olmadığını anlamaları gerektiğine dikkati çeken Kalın, yazısında şu ifadelere yer verdi:
"ABD´nin Kudüs kararı, popülizm ve tek taraflılığın zehirli bir kombinasyonu olarak görülmeli. Kudüs´ü, İsrail´in başkenti olarak tanıyan Trump, sadece 70 yıllık Amerikan dış politikasını geri çevirmedi. Aynı zamanda geçmişi 1967´ye kadar uzanan bir dizi BM Güvenlik Konseyi kararını da ihlal etmiş oldu. Bugün tüm dünya, Filistin halkının ve iki devletli çözümün yanında duruyor. Buna Papa ve diğer Hristiyan kiliseleri ve toplulukları da dahil.
Üstelik Trump´ın bu hatalı kararı, bir hayra vesile oldu. Arap Baharı´nın başlaması ve DEAŞ terör örgütünün yükselişiyle birlikte Filistin konusu unutulmuştu. Şimdi ABD, kendi eliyle bu meseleyi yeniden küresel gündemin merkezine koydu. Şimdi bu enerjiyi kullanarak kalıcı ve adil bir barışı sağlamalıyız."
Bu olaylarda birçok kişinin hayatını kaybettiğini, şimdi ABD´nin verdiği Kudüs kararıyla da bu durumun daha da kötüleştiğini belirten Kalın, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yaşanan son gelişmeler ışığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın çağrısıyla İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri, 13 Aralık´ta İstanbul´da bir olağanüstü zirve gerçekleştirdi. 30´un üzerinde devlet ve hükümet başkanının iştirak ettiği zirvede, 57 üye ülke ile yarım düzine gözlemci üye temsil edildi. İİT, oy birliğiyle Kudüs´ü, İsrail işgali altında bulunan Filistin Devleti´nin başkenti olarak tanıdı. Bu tarihi karar, Filistin davasına yeni bir enerji verecek ve ciddi sonuçlar ortaya çıkaracak.
Bugün itibarıyla Filistin Devleti, 137 ülke tarafından tanınıyor ve bu sayı sürekli artıyor. Filistin halkının hakları açısından bu sürecin, İsrail´in hamlelerinden ve hedeflerinden bağımsız olarak devam etmesi önemli. Bu süreç, BM tarafından ABD´nin tek taraflı Kudüs kararının iptal edilmesi ile devam edecek. ABD´nin veto kullanmasını beklediğimiz BMGK oylamasının ardından Genel Kurul´da başka bir oylama yapılacak. Bu açıdan yaşanan süreç, Filistin halkının temel haklarının tüm dünya tarafından tanınması açısından hayırlı oldu."