G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Siber saldırılar arttı

Siber saldırılar arttı

Siber saldırılar arttı

 

Hızla artan sosyal medya kullanımı ile birlikte siber saldırılar da arttı. Bilgisayar korsanları iş başında. Bilgisayar korsanları her gün binlerce kişinin sosyal medya hesabını ele geçiriyor. Sosyal medyanın çığ gibi artan kullanımıyla beraber siber suçlular iş alanlarını bu yöne genişlettiler ve zararlı yazılımlarını facebook veya twitter yoluyla bilgisayarlara bulaştırmaya odaklandı. İnternet üzerinden ´hacker´ olarak tabir edilen kullanıcılar, bilgisayarlara, tabletlere veya telefonlara virüs, worm, truva atı tarzı bilgi çalmaya yönelik küçük programlarla saldırıyor. Bu programları bilgisayarlara yerleştirmek için kişilerin mail adreslerini, reklama yönelik siteleri kullanarak bilgisayarlara bulaştırıyorlar. Virüs bilgisayara bulaştıktan sonra bilgileri çalmak basitleşiyor. Hacker kurbanlarının sayısı sürekli artıyor. Bu durum internet kullanıcıları tedirgin ediyor.

BİLGİSAYAR KORSANLARINA KARŞI DİKKATLİ OLUN

Korsanlar hesapları ele geçirmek için türlü yöntemler deniyor. Bir diğer bilgileri çalma yöntemi de çakma hesap ile kendilerini resmi kurum gibi göstermek. Korsanlar resmi kurummuş gibi mesaj atıyor, kullanıcılardan bilgilerini istiyor. Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET´in analizlerine göre facebook üzerinden günde 28 bin, twitter´de ise günde 10 bin kötü amaçlı ya da şüpheli bağlantı tespit ediliyor. Bir başka ifadeyle bütün kötü amaçlı yazılımların ve şüpheli bağlantıların yüzde 73´ü facebook üzerinden algılanıyor. Geri kalan bölümü twitter üzerinden algılanıyor. Facebook kullanıcıları twitter kullanıcılarına göre neredeyse 3 kat daha fazla kötü amaçlı yazılımlarla karşılaşıyorlar. Facebook´un siber suçlular için daha fazla hedef olmasının sebebi, kullanıcı profilinin çok geniş olması. Öte yandan facebook hesaplarında kullanıcılar ev adresi, e-posta adresi ya da mevcut lokasyonları gibi hassas bilgileri sıklıkla paylaşılıyor. Ayrıca pek çok hesap kredi kartı bağlantılı da olabiliyor. Bu tür bilgiler siber suçlular açısından cezb edici. Sosyal medya devi twitter ve facebook kullanıcılarının son günlerdeki en büyük sorunu sahte mesajlar. Bu mesajlar virüs içerdiği için twitter ve facebook hesaplarını tehdit ediyor. Kullanıcılar son günlerde yoğun bir sahte mesaj tehdidine maruz kalıyor. Uzmanlara göre şu an için virüslerden korunmanın tek yolu bu ve benzeri mesajlara tıklamamaktan geçiyor.

HER MAİLİ AÇMAYIN MESAJA ŞÜPHEYLE BAKIN

Konuyla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını söyleyen uzmanlar, internet mecrasının kontrol altına alınamadığını, bilgisayar korsanlarının da internet kullanıcılarını dolandırmak için her yolu denediğini belirttiler. Uzmanlar, "İnternet üzerinden gelen virüslerin sayısı sürekli artıyor. Bu alan korunmasız bir mecra. Bir vatandaş dükkan açtığında güvenlik için iş yerine kepeng takıyor, kamera ve alarm gibi sistemler yerleştiriyor. Ancak internette bu tür güvenlik önlemleri almak mümkün değil. Şifreler çok kolay kırılıyor. Hesaplar kısa süre içerisinde ele geçiriliyor. Hackerler, tanıdığımız insanların hesapları üzerinden bize mesaj atıyor. Numaramızı istiyor ya da ´şifreni ele geçirdik, şu kadar parayı verirsen hesabını iade ederiz´ diyorlar. Korsanlara karşı herkes çok dikkatli olmalı. Kullanıcılar her gelen maili açmamalı. Kullanıcılar şifrelerini belli aralıklarla değiştirmeli. Mesajların veya maillerin uzantılarına iyi bakılmalı. Her mesaja şüpheyle bakmalıyız. Her link tıklanmamalı. Bu artık dolandırıcılığın, hırsızlığın, gaspın yeni hali. Artık buna alışmamız lazım. Eskiden yol kesip para alıyorlardı şimdi ise bu tür yöntemlerle dolandırıyorlar. İş vatandaşa düşüyor. Merakı devre dışı bırakmalız. Her  maili açmayın" açıklamasında bulundu.



Anahtar Kelimeler: Siber saldırılar arttı