G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Tapu ve Kadastro´da Osmanlıca Dönemi..

Tapu ve Kadastro´da Osmanlıca Dönemi..

Tapu ve Kadastro Erzurum Bölge Müdürlüğü, eski Osmanlı kaynaklarının daha iyi anlaşılması için, personellerine Osmanlıca eğitimi verdi.

Tapu ve Kadastro Erzurum Bölge Müdürlüğü, eski Osmanlı kaynaklarının daha iyi anlaşılması için, personellerine Osmanlıca eğitimi verdi. 

Tapu ve Kadastro arşivi 2 farklı bölümden oluştuğunu söyleyen Tapu ve Kadastro Erzurum Bölge Müdürü Ali Ataman, bu arşivlerin biri Osmanlıca kaynaklara dayandığını ve bunları telaffuz konusunda bazı sıkıntılar yaşandığını belirtti. Yaşanan bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için personele Osmanlıca eğitimi verilmeye başlandığını dile getiren Ataman, ilk etapta 10 personelin Osmanlıca eğitimi verilerek arşivde görevlendirildiğini söyledi. OSMANLICA ARŞİVLER ÇÖZÜLÜYOR Eğitimlerin devam edeceğine dikkat çeken Ataman, "Müdürlüğümüzde arşivleme sistemi 2 farklı bölüm vardır. Bunlardan biri günümüz Türkçesiyle diğeri de Osmanlıcaya dayanmaktadır. Bu Osmanlıca eserleri arşivlemeye başladık. Şuana kadar 6-7 cilt arşiv yaptık. Ancak bu süreç çok zorlu olarak sürüyordu. Osmanlıca bilen personelimizin kısıtlı olmasından dolayı sıkıntı yaşıyorduk. Bizde Yakutiye Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa Osmanlıca eğitimine başladık. İlk etap da isteyen 10 personelimize sertifikalı Osmanlıca eğitimi verdik. Daha sonraları da bu eğitimler isteğe göre devam edecektir." dedi.
 
ASIRLIK ESERLER ANLAM KAZANACAK
 
Osmanlıca yazılı oldukça eski eserler olduğuna dikkat çeken Ataman, "Bu Osmanlıca eserler Erzurum´un 100-170yıllık süreçleri kapsıyor. İçlerinden bazıları daha da eski. Zaman içersinde yeni eserlerde geliyor. Bu eserler Erzurum´un örf, adetleri, kültürleri, tarihi belgeleri içeriyor. Yani oldukça öneli belgeler. Biz bunları anlamlı şekilde düzenlemeye başladık. Ancak içerik hakkında bilgi sıkıntısından dolayı çok uzun zaman alıyor." diye konuştu.
 
 
NERDEN NEREYE
 
Önceleri yılları alan Osmanlıca eserlerin çözümleri şimdi haftalar içersinde çözüldüğünü de sözlerine ekleyen Ataman, "Tapu ve Kadastro bu yıl 168. Yılını kutladı. Oldukça köklü bir tarihimiz var. Bizim tarihimizin başından beri elimizde olan bazı Osmanlıca eserler hala çözümlenmeyi bekliyor. Önceleri tüm kadastro müdürlüğünde birkaç tane Osmanlıca bilen vardı ve bunlarla da çözümleme işlemleri yılları alıyordu. Daha sonra müdürlüğümüze tarih bölümünden personel aldık. Bu süreç biraz daha hızlansa da hal yetersizdir. Biz de bu durumu düzeltmek ve personelimize ek bir özellik sağlamak amacıyla böyle bir eğitim sürecine başladık ve eğitimlerimiz 64 saatten oluşmaktadır." şeklinde konuştu.Kaynak:Erzmedya.com


  • Perşembe 5.9 ° / -1.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 6.4 ° / -1.3 ° false
  • Cumartesi 8 ° / -0.5 ° Güneşli