G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Tarihi belgeler koruma altında

Tarihi belgeler koruma altında

Tarihi belgeler koruma altında

85275Tarihin en önemli belgelerinden biri sayılan Tapular, tarih öncesine ışık tutması için Tapu ve Kadastro 8?ince Bölge Müdürlüğünde korunuyor. Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün önemle yaptığı çalışmalardan biri olan tapu arşivleme sistemi teknolojiye meydan okuyor. Uzman kadrolarla özel çalışmalar sonucunda başarılı bir şekilde korunan tarihi ve günümüzün belge niteliğindeki tabular zamanın ilerisi için çalışılıyor.
Tapu ve Kadastro 8?inci Bölge Müdürü Ali Ataman, ?Arşiv, Tabu ve Kadastro teşkilatının en önemli bölümüdür. Vatandaşlarımızın bütün gayrimenkul güvenceleri bu arşivin güvenli ve düzenli biçimde tutulmasına bağlıdır. Çok eski bir yıllardan beri devam eden bir arşivlik geleneğimiz var. Son yıllarda arşivlerimizdeki düzey daha da iyileştirilmiştir. Tapu ve kadastro ülke genelindeki, bütün birimleri TSE ve ISO 9001 belgesi almıştır. Bu belgelerinde çok önemli gereklilerinden biriside arşivlerin düzenidir.? dedi.
Arşivler hakkında bilgi vermeye devam eden Ataman, ?Arşivlerimizi temelde 2 grupta ele almaktayız. Bunlar Osmanlı Tabu Arşivi ve Güncel Tabu Arşividir. Osmanlı Tabu Arşivinde tarihi bilgi ve belge özelliği taşıyan çok değerli evraklar vardır. Güncel Arşivde ise daha çok Cumhuriyet Dönemini içine alan ve günümüzü de ait mülkiyet bilgisi içeren arşivlerdir. Güncel Arşivler, tapu ve teknik olmak üzere 2 arşivden oluşur. Tapu Arşiv Tabularda, Teknik Arşivde Kadastroda bulunur. Bu arşivlerin sürekli takibi ve bakımı yapılmaktadır. Arşiv her yıl ilaçlanmaktadır. Isı ve nem değerleri kontrol edilmektedir. Ayrıca bunların cilt ve yıpranmaya yönelik bakımları da bu evraklar dışarıya çıkarılamadığı için bulunduğu yerde, uzman personelleri tarafından bakıma tabi tutulmaktadır. Osmanlı Arşivde ise bakım biraz daha önem ve uzmanlık istemektedir. Bu amaç ile bölge müdürlüğümüz bünyesinde bir restorasyon birimi kurulmuştur. Yırtılan, kopan ve yıpranan sayfalar uzmanlarca, büyük bir titizlikle onarılmaktadır.? diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli