G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Tümör Dondurularak Ve Isıtılarak

Tümör Dondurularak Ve Isıtılarak

Tümör Dondurularak Ve Isıtılarak
Memorial Şişli Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Prof. Dr. M. Derya Balbay, böbrek kanserlerinin tespiti ve tedavisi hakkında bilgi verdi...

Böbrek tümörleri tarama ile tespit edilebilir mi?
Böbrek tümörlerinin erken dönemde tespit edilmesi, genellikle başka nedenlerle yapılan incelemelerle ortaya çıkıyor. Bu dönemde böbreklerde tümör olduğunu gösteren bir işaret yoktur. İdrar tahlili yapılırsa, idrarda kan hücreleri görülebilir. Ancak erken dönemde tanı konulmazsa, idrarda gözle görülebilir kanama ve ağrı meydana gelebilir. Böbrek tümörü, geç dönemde teşhis edilirse başka organlara sıçrayabilir. Tümör, kan yoluyla yayılırsa; akciğerlere, kemiklere ve beyne yerleşebilir.

TÜMÖR 7 CM. İSE AMELİYAT ŞART
Böbrek tümörleri ameliyatla mı tedavi ediliyor?
Bilgisayarlı tomografi veya MR kullanılarak yapılan değerlendirme sonucunda tümör, böbrek dışına yayılmamışsa ameliyatla çıkartılıdır. Eğer tümör 7 cm. çapına ulaşmışsa bir miktar sağlam böbrek dokusuyla beraber alınır. Böylece kalan böbrek dokusu korunarak hastanın böbrek fonksiyonlarının devamı sağlanır. Daha büyük tümörlerin ya da böbrek ana damarlarının etrafında yer alan tümörlerin bunlardan ayrılmasını imkansız kılan durumlarda ise böbreğin tamamının çıkartılması gerekebilir. Nadiren böbrek tümörü karın içindeki ana toplardamara da sıçramış olabilir. Bu durumda böbrekle birlikte ana toplardamar da açılarak içindeki tümörlü dokular temizlenir. Böbrek ameliyatları günümüzde açık yapılabildiği gibi laparoskopik veya robotik yöntemlerle de yapılabilir.

Ameliyat olamayacak hastalar için yeni yöntemler var mı?
Böbrek dışına sıçrayan ve başka organlara yayılmış tümörlerin tedavisinde yeni ilaçlar kullanılıyor. Ameliyatı kaldıramayacak veya ameliyat olmayı reddeden hastalar için bazı yeni yöntemler de uygulanıyor. Bunlar arasında; tümörlü bölgenin radyo dalgaları ile ısıtılması, soğutucu cihazlarla dondurulması veya yüksek yoğunluklu ultrason dalgalarının tümörlü bölgeye odaklanıp tümör hücrelerini tahrip etmesi yer alıyor. Ancak bu yöntemler henüz deneme aşamasında ve uzun vadede sonuçları bilinmiyor.

ÇOCUKLARDAKİ TÜMÖR DAHA FARKLIDIR
Her tümör için aynı tedavi yöntemi uygulanabilir mi?
Tümörlerin kısmen çıkartılmaları her zaman mümkün olmayabilir. Tümörle birlikte böbrek de çıkartılacaksa, idrar kanalı ve bu kanalın mesaneye açıldığı bölgenin de alınması gerekir. Bu tümörler için gerektiğinde kemoterapi verilebilir. Bazı kan kanserleri de böbreğe yayılabilir ve böbrek tümörü görüntüsü verebilir. Çocukluk çağında gözlenen böbrek tümörü erişkin tümörleri ile farklılık gösterir. Cerrahi müdahale ile böbrek çıkartıldıktan sonra etkili kemoterapiler uygulanabilir.

HASTA BİR HAFTA İÇİNDE NORMAL HAYATA DÖNER
Robotik cerrahide ameliyat kesisine gerek olmadığı için ameliyat bölgesinde şekil bozuklukları ve sarkma oluşmaz.
Robotik cerrahi; açık ameliyat ya da laparoskopik tekniklerine göre çok daha kolay ve sorunsuz bir şekilde yapılır.
Robotik cerrahi işlemi sonrası hastanın duyduğu ağrı azalır ve daha az ağrı kesici kullanır.
Bu yöntemle ameliyat olan hasta, ikiüç gün içinde taburcu olur. Hasta, bir hafta sonra da normal yaşamına döner.

ROBOTİK CERRAHİ DAHA AVANTAJLI
Da Vinci Robotik Cerrahi, böbrek tümörü ameliyatlarında hastaya bazı avantajlar sağlamaktadır. Hasta ameliyat sonrası kanama, yara fıtıklaşması ve enfeksiyon gibi risklere maruz kalmaz. Böbreğin kısmen alınması ya da tümörün böbrekten çıkarılması durumunda ameliyat kesisine gerek kalmadan cerrahi işlem dört-beş delik açılarak yapılabilmektedir.

AMELİYAT SONRASI EK TEDAVİ UYGULANABİLİR
Ameliyat sonrası hastanın belirli aralıklarla takip edilmesi gerekiyor. Bu kontrollerde; böbrek dokusuna ait fonksiyonlarının yeterliliği, ameliyat bölgesinde tümörün tekrarlayıp tekrarlamadığı ve uzak organlarda herhangi bir odak gelişip gelişmediği araştırılır. Ayrıca gerekirse böbrek fonksiyonları için düzeltici tedaviler uygulanabilir.


Anahtar Kelimeler: 0