G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

UZAKTAN EĞİTİMDE DE ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇOK BAŞARILI

UZAKTAN EĞİTİMDE DE ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇOK BAŞARILI

      

Pandemi Dönemi Uzaktan Eğitimdeki Başarılı Uygulamalar Artarak Devam Ediyor

Pandemi dönemi nedeniyle ara verilen ve ardından uzaktan eğitim yoluyla yürütülmesi yönünde karar alınan örgün öğretim programları kapsamındaki dersler, Atatürk Üniversitesinde senkron (eşzamanlı) olarak devam ediyor.

        Pandemi dönemi nedeniyle ara verilen ve ardından uzaktan eğitim yoluyla yürütülmesi yönünde karar alınan örgün öğretim programları kapsamındaki dersler, Atatürk Üniversitesinde senkron (eşzamanlı) olarak devam ediyor.
      Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın olarak tanımlanan Koronavirüsün (Covid-19) Türkiye’de yayılmasını önlemek amacıyla yüz yüze eğitime ara verilmiş ardından da 23 Mart 2020’den itibaren dijital teknolojilerden faydalanılarak uzaktan eğitimle devam edileceği kararı alınmıştı.
Uzaktan eğitim ile Açıköğretim modeline yönelik geniş bir bilgi ve birikime sahip olduklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Atatürk Üniversitesinin yarım asrı aşan tecrübesi, mevcut bilgi işlemi, uzaktan eğitim altyapısı, açık öğretim deneyimi, öğrenme ve öğretmeyi geliştirme faaliyetleri, dijital dönüşüm çalışmaları, akademik ve idari personel yetkinliğiyle pandemi sürecinde “Hayatın Hizmetinde Hep İleriye” prensibiyle harekete geçtiğini belirtti.
Koronavirüs salgınının ardından Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) tavsiye kararıyla uzaktan eğitim-öğretim sürecinin oldukça başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Rektör Çomaklı: “Bilimsel istatistik ve dijital veriler izlendiğinde, öğrencilerimizin bu süreçte online derslere katılımlarının ve ders materyallerine ilgilerinin yoğun olduğunu gözlemledik. Öğretim elemanlarımızın başarı ile yürüttükleri online ders sisteminde şu ana kadar herhangi bir aksaklık yaşanmadı. Salgın sürecinden çok daha önce uzaktan eğitim sisteminin alt yapısını hazırlayan ve bu sisteme hazırlıklı olan Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Bilgisayar Uygulamaları Araştırma Merkezimiz öğrencilerimizin mağdur olmaması için azami gayret sarf ediyor” dedi.
Pandemi dönemi uzaktan eğitim sürecine ilişkin bir değerlendirmede bulunan Rektör Çomaklı şu bilgileri paylaştı:
Zorunlu Dönüşümü Hızlı ve Planlı Adımlarla Yönettik
       16 Mart 2020 gibi erken bir tarihte Pandemi Dönemi Uzaktan Öğretim Uygulamaları Komisyonu kuruldu. 17-18 Mart’ta LMS Hazırlıkları ve Teknik Hazırlıklar yapılarak öğretim üyelerine sistem ile ilgili eğitimler verildi, 19 Mart’ta Destek Kılavuzları ve Video hazırlığı yapılarak 20 Mart’ta Demo dersimiz yayınlandı. 21 Mart’ta ise Eğitime Devam Platformu hazırlanarak öğretim elemanı ve öğrencilerin erişimine sunuldu ve Atatürk Üniversitesi 23 Mart’ta Türkiye’de uzaktan öğretim sürecine tüm süreçlerini netleştirerek en erken geçiş yapan üniversitelerden birisi oldu.
Teknik, Pedagojik ve Destek Hizmetleriyle Güçlü Geçiş Sağladık
        Uzaktan eğitimi sadece teknik bir süreç olarak görmeyen Atatürk Üniversitesi, pedagojik ve destek hizmetleriyle öğrencilerinin ve öğretim elamanlarının yanında yer aldı. Uzaktan öğreticilik eğitimleri, destek ve bilgilendirme bağlamında gerekli hazırlıklar ve organizasyonlar yapıldı. Ayrıca Eğitme Devam portalı üzerinden 200’e yakın sistem kullanım videosu ve destek dokümanı paylaşıldı.
Öğretme ve Öğrenmeyi Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÖGEM) tarafından verilen uzaktan öğreticilik eğitimleriyle öğretim elemanlarımızın sürece hem teknik hem de pedagojik uyumları kolaylaştırıldı. Tüm öğretim elemanları için 5 oturumda teknik ve pedagojik boyutlarda online olarak uzaktan öğreticilik seminerleri verildi.
Uzaktan öğretim sürecinde DBS için kullanılan sunucuların bellek kapasitesi 15 kat, işlemci kapasitesi ise 10 kat artırılırken, Adobe Connect Canlı Sınıf sunucuları için işlemci ve bellek kapasiteleri 6 kat artırıldı.
Öğrenci ve Öğretim Elemanlarına Destek İçin 492 Personel Görevlendirdik
       Öğretim elemanlarına ve öğrencilere bilgilendirmelerde bulunması ve olası aksaklıkların çözümü için tüm fakülte ve meslek yüksekokullarından 500’e yakın teknik destek personeli görevlendirildi. Birimlerde görevlendirilen birim sorumluları öğretim elemanlarına yerinde rehberlik yaptı.
BAUM bünyesinde kurulan destek talep sistemi üzerinden 15 kişilik destek ekibi ile 4.863 talep, 9 saatlik ortalama cevap süresiyle çözüme kavuşturuldu.
Sürekli Bilgilendirme ve Güncellenen Eğitime Devam Portalı
       Pandemi Dönemi Uzaktan Eğitim Sürecinin hazırlık aşamasından derslerin işlenmesi ve sınav uygulamalarına kadar ki süreçte öğrenci ve öğretim elemanlarını belirsizlikte bırakmama adına çalışmalarını yoğunlaştıran ve şeffaf yönetim anlayışı ile kurumsal SMS, e-posta adresleri, OBS ve sosyal medya hesapları üzerinden tüm paydaşları ile sürekli iletişim içerisinde olmaya özen gösteren Atatürk Üniversitesi, Eğitime Devam portalı üzerinden Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve üniversite kararları ile sınavlar, stajlar, engelli öğrenci destekleri gibi konularda sürekli olarak bilgilendirmelerde bulundu.
 Canlı Ders Uygulamalarında Esneklik ve Geniş Kapasite
       İlk günden itibaren belli derslerde başlattığımız canlı ders uygulamalarının kapsamını sürekli genişlettik. Öğretim elemanlarımız lisanslı canlı sınıf ortamlarından Adobe Connect ve MS Teams uygulamasının yanı sıra Zoom, Skype, Bigbluebutton gibi farklı araçlarla canlı sınıf uygulamalarını gerçekleştirdiler. 
17 Nisan 2020 itibariyle BAUM ve ATAUZEM altyapısındaki teknik kapasite artırımı ve online randevu sayesinde Adobe Connect altyapısının kullanımı kapasitesi haftalık 5560 derse çıkarıldı.
Öğretim Üyelerimizden Materyal-Etkinlik ve Canlı Derslere Yoğun İlgi
      Bu süreçte; tartışma, ödev ve sınav uygulamalarıyla çeşitliliği sağlayan ve canlı derslerle hem anlık iletişimler kurup hem de daha sonra izlenmesi için yapılan etkinlikler Ders Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden paylaşıldı.
Yapılan çalışmaların sayısal verilerini ise şu rakamlar oluşturdu: DBS üzerinde açılan 13.200 derse günlük 40 binden fazla öğrencinin eriştiği ve milyona ulaşan sayfa ziyaretleri olduğu görülmektedir. Öğretim elemanlarımız tarafından sistem üzerinde 30 binin üzerinde kaynak paylaşımı yapılmıştır. Bunlar arasında 30 bin ders notu/okumalar, 8 bin 450 ödev, 6 bin 100 online quiz ve 6 bin video materyal bulunmaktadır. Özellikle son haftalardaki yoğun ilgiyle beraber canlı dersler toplam 20 bin ders saatini geçmiş durumda.
“Atatürk Üniversitesi Mensuplarına Teşekkür Ediyorum”
      Üniversite olarak, öğrenci ve öğretim elemanlarının derslerini olabildiğince etkileşimli bir şekilde işlemelerini önem verdiklerini ifade eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: Bu büyüklükteki bir dönüşümde öncelikle derslerini uzaktan takip eden, ödev ve tartışma etkinliklerine katılarak dersleri verimli kılan öğrencilerimize ve online etkinlik ve canlı derslerle öğretim yapma konusunda olağanüstü gayret gösteren öğretim elemanlarımız ile teknik personelimize teşekkür ediyorum” ifadesiyle değerlendirmesini tamamladı.



ÖMER ÇOMAKLI GÖNÜLLERİ BİRLEŞTİRMEYE DEVAM EDİYOR

Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan İnan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı´yı makamında ziyaret etti.

Çomaklı Gazetecilerle biraraya geldi.

Atatürk Üniversitesi Yeni Rektörü Prof.Dr.Ömer Çomaklı Erzurum Basını ile tanıştı

MEB´de FETÖ temizliği sona yaklaştı

Milli Eğitim Bakanlığı´nda yapılan FETÖ operasyonunda sona yaklaşıldı. FETÖ soruşturması kapsamında kamuda 80 bine yakın memur açığa alınırken, MEB´de açığa alınan kişi sayısı 43 bini aştı.

Atatürk Üniversitesinde 93 Personel açığa alındı

Üniversitelerde FETO Operasyonları sürüyor

Erzurum´un Rektörü belli oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rektör ataması yaptı.Cumhurbaşkanı Erdoğan Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne Prof.Dr.Ömer Çomaklı´yı atadı.

MEB´den Dershane kararı...

Milli Eğitim Bakanlığı´nın aldığı karar doğrultusunda özel öğretim kurumları sadece bir bilim dalında hizmet verebilecek.

7 akademisyen açığa alındı...

FETÖ terör örgütü soruşturması kapsamında Atatürk Üniversitesi´nde operasyonlar devam ediyor.

Başkan Orhan´dan TEOG Birincisine hediye

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Orta Okulu´nda düzenlenen karne törenine katıldı.

Başkan Orhan Öğrencilerle bir araya geldi

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, ilçede eğitim öğretim hayatını sürdüren Özel Bilge Koleji öğrencileriyle bir araya geldi.

Yeminli ve üniversiteli emlakçı dönemi başlıyor

Emlak Müşavirliği Yasası ile birlikte emlakçılar üniversite mezunu olacak ve mesleğe yemin ederek adım atacak.

Bakan Avcı´dan Sekmen´e Eğitim teşekkürü

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Erzurum´da milli eğitim ve öğretime sunduğu katkıdan ötürü Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen´e Başkent´ten teşekkür belgesi gönderdi.

  • Perşembe 17.6 ° / 5.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli