G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Vefatının 20.Yılında Türk Milliyetçiliğinin, Türk Dünyasının Efsane Lideri Alparslan TÜRKEŞ´i Anıyoruz.

Vefatının 20.Yılında Türk Milliyetçiliğinin, Türk Dünyasının Efsane Lideri Alparslan TÜRKEŞ´i Anıyoruz.

Vefatının 20.Yılında Türk Milliyetçiliğinin, Türk Dünyasının Efsane Lideri Alparslan TÜRKEŞ´i Anıyoruz.

4 Nisan 1997 yılında vefat ederek Türk Milliyetçilerini yasa boğan Milliyetçi Hareket Partisi´nin merhum Genel Başkanı, Ülkücü Hareketin kurucusu ve lideri Alparslan Türkeş rahmetle anılıyor.

Anadolu Haber Gazetesi Ailesi olarak Hizmetleriyle büyük Türk milletinin ve bütün Türk Dünyasının gönlünde eşsiz bir yer edinen Başbuğ Alparslan Türkeş´i bir kere daha rahmetle anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Mekânı cennet, ruhu şad olsun.? diyoruz.  

Alparslan Türkeş 25 Kasım 1917 yılı Pazar günü Lefkoşe´nin Haydarpaşa Mahallesi´nde dünyaya geldi. Babası Tuzlalı Ahmet Hamdi Efendi, annesi Fatma Zehra Hanım´dır. Ailesi; Kayseri´ye bağlı Pınarbaşı İlçesinin Yukarı Köşkerli Köyünden göç eden ve Kıbrıs´a yerleşen Türk sakinleri arasındadır.

İlk ve orta öğrenimini Lefköşe´de yapan Alparslan Türkeş, İngiliz işgal idaresi altında durduğu yurt ve hürriyet hasreti sebebiyle ailesiyle birlikte Türkiye´ye göç ederek İstanbul´a yerleşti. Küçük yaşlarından itibaren askerlik mesleğine gönül veren Türkeş 1933´te Kuleli Askeri Lisesine girdi ve 1936´da üstün başarıyla mezun oldu. Ardından Harp Okulu´nu da başarıyla bitirerek Piyade Asteğmen rütbesiyle ordu saflarına katıldı.

Türkeş Kuleli Askeri Lisesi ve Harp Okulu´nu bitirdikten sonra 1944´te yüzbaşı rütbesindeyken "Turancılık" davasından yargılandı. Dava sonunda aldığı ceza 1 yıldan az olduğu için orduya tekrar dönebildi. 1948´de Harp Akademisi´ni bitirdi. 1959´da albaylığa yükseldi.

1960 DARBESİ VE SÜRGÜN GÜNLERİ

27 Mayıs 1960 harekâtının bildirisini radyodan okuduktan sonra adı sıkça duyulmaya başlandı. Ancak Milli Birlik Komitesi arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle, 13 Kasım 1960´ta Kurmay Albay Alparslan Türkeş ve "ondörtler" olarak bilinen arkadaşları Komite´nin diğer üyelerince emekliye sevk edilerek tasfiye edildiler ve yurtdışında görevlendirildiler. Türkeş de Türkiye´nin Hindistan Büyükelçiliği müşaviri sıfatıyla yurt dışı görevine (sürgüne) gönderildi. 2,5 yıl, Türkiye´ye dönmesine müsaade edilmedi.

SİYASİ MÜCADELE

1963´te yurda dönerek Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi´ne (CKMP) girdi.
1965´te bu partinin başkanı oldu ve aynı yıl milletvekili seçildi. CKMP programını ünlü kitabı 9 Işık´taki görüşler doğrultusunda değiştirdi ve 1969´da partinin adını Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yaptı. 1975´ten sonra koalisyon hükümetlerinde başbakan yardımcılığı görevinde bulunan Türkeş 12 Eylül darbesi´nden sonra 4,5 yıl tutuklu kaldı. 1987´de siyaset yasağının kalkmasıyla birlikte Milliyetçi Çalışma Partisi´ne (MÇP) girdi ve aynı yıl yapılan olağanüstü kongrede genel başkanlığa seçildi. 1991 genel seçimlerinde RP ile seçim ittifakı yapan MÇP lideri Türkeş yeniden parlamentoya girdi.
Sadece Türkiye´de değil Türki Cumhuriyetlerde de Başbuğ olarak anılan Alparslan Türkeş´in mücadelelerle dolu yaşamı bundan 16 yıl önce son buldu.
4 Nisan 1997´de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara´da vefat etti.

ALPARSLAN TÜRKEŞ´İN ?TÜRK MİLLETİ? TANIMI

?Türklüğü benimseyen ve Türk Milletine, Türk devletine hizmet aşkı taşıyan herkes Türk´tür? diyen Alparslan Türkeş´e göre, ?Türk milletinden olmak, Türk milletini sevmek ve Türk devletine sadakatle hizmet aşkı taşımak, vatana bağlılık duygusu içinde bulunmak ve Türk milletinin yükselmesi için elinden gelen her fedakarlığı yapmak ve çalışmak duygusu ve şuurudur. Bu duygu ve şuuru taşıyan herkes Türk´tür. Kalbinde yabancı başka bir milletin özlemini, özentisini taşımayan, kendisini Türk hisseden, Türklüğü benimseyen ve Türk Milletine, Türk devletine hizmet aşkı taşıyan herkes Türk´tür.? Bu aynı zamanda Alparslan Türkeş´e göre Türk milliyetçiliğinin temel görüşüdür.

ESERLERİ

Milli Doktirin 9 Işık; Alparslan Türkeş Kamer Yayınları; İstanbul , 1997;
Dokuz Işık; Berikan Elektronik Basım Yayım;
9 Işık; Hamle Yayınevi; İstanbul;
Dokuz Işık ve Türkiye;Hamle Yayınevi; İstanbul;
Ülkücülük; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1995;
12 Eylül Adaleti (!) : Savunma; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1994;
1944 Milliyetçilik Olayı; Hamle Yayınevi;
Modern Türkiye ; İstanbul,
Milliyetçilik Olayları; Berikan Elektronik Basım Yayım;
27 Mayıs ve Gerçekler; Berikan Elektronik Basım Yayım;
27 Mayıs, 13 Kasım, 21 Mayıs ve Gerçekler; İstanbul, 1996;
Ahlakçılık; Berikan Elektronik Basım Yayım;
Etik (Ahlak Felsefesi), Etik.; Bunalımdan Çıkış Yolu; Kamer Yayınları;
Türk Edebiyatında Anılar, İncelemeler, Tenkidler, Anı-Günce-Mektup;
İstanbul, 1994;
Bunalımdan Çıkış Yolu; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1996;
Dış Meselemiz; Berikan Elektronik Basım Yayım;
İlimcilik; Berikan Elektronik Basım Yayım;
Kahramanlık Ruhu; İstanbul, 1996;
Temel Görüşler; Kamer Yayınları;
Sistemler ve Öğretiler; İstanbul, 1994;
Türkiye´nin Meseleleri; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1996;
Yeni Ufuklara Doğru; Kamer Yayınları;
Sistemler ve Öğretiler; İstanbul, 1995.



  • Salı 16.2 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 18.8 ° / 5.5 ° Güneşli
  • Perşembe 17.6 ° / 5.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı