G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Yardımlaşmayı pekiştiren ibadet: Fitre

Yardımlaşmayı pekiştiren ibadet: Fitre

Orucun kabulüne, ölüm ânının sıkıntılarından ve kabir azâbından kurtuluşa vesîle olarak verilen ?Fitre´, yoksulların ihtiyacını karşılamaktadır. Nisaba malik herkesin bu ibadeti yerine getirmesi gerekmektedir.

Ramazan´ın gelmesiyle beraber ihtiyaç sahiplerine verilen fitre miktarını Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı. Açıklamada 2015 yılı Ramazan ayı başlangıcından 2016 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar en düşük sadaka-i fıtır miktarı 11,50 TL olarak belirlendi. İslam için oldukça önemli bir yeri olan ve yardımlaşmayı pekiştiren bir ibadet olarak gerçekleştirilen ´Fitre´, orucun kabulüne, ölüm ânının sıkıntılarından ve kabir azâbından kurtuluşa vesîle olarak verilir. Fitre, yoksul kimselerin ihtiyaçlarını giderir, bayram neşesinden onların da faydalanmalarına vesile olur.

ERTELEMEK DOĞRU DEĞİL

Dinen zengin olmayan herkes, fitre, zekât alabilir. İhtiyacı olan eşya ve borçlarından fazla olarak, zekât nisabı kadar malı, parası bulunan Müslümanın, fitre vermesi vacib olur. Fitre, zekât alması, haram olur. Malın ticaret için olması şart değildir. Nisaba malik olmayan herkes fakir sayılır, zekât alabilir. Sadaka-i fıtr, Ramazan-ı şerifte verilir. Ramazandan önce ve bayramdan sonra da vermek caizse de bayram namazından önce verilmiş olması daha çok sevaptır. Şâfiî´de Ramazan´dan önce verilmez. Bayramdan sonraya da bırakılmaz. S. Ebediyye´de, Cevhere kitabından alınarak, ?Sadaka-i fıtr olarak, arpa, buğday yerine kıymetleri kadar altın, gümüş veya fülus, yani bakır, kâğıt para ve her çeşit mal verilebilir´ deniliyor. İhtiyaç hâlinde, fitreyi kâğıt para olarak vermek caiz olur.haber10



  • Pazar 6.4 ° / -0.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 0.8 ° / -11.7 ° Yoğun kar yağışlı
  • Salı -4.6 ° / -13.4 ° Yoğun kar yağışlı