G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Yargının paralel ayağı mercek altında

Yargının paralel ayağı mercek altında

HSYK, yargıdaki paralel yapılanmaya ilişkin iddialar nedeniyle şu ana kadar "mesleğin şeref ve onuru ile memuriyet nüfuz ve itibarını bozdukları" gerekçesiyle 5 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etti

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yargıdaki paralel devlet yapılanması iddialarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. 

Memleket.com adresimndeki habere göre; 2010´daki Anayasa referandumu ile yapısı değiştirilen ve "paralel yapının etkisinde olduğu iddia edilen" HSYK, 2014´te yeniden düzenlendi. 4 yıllık görev süresi biten üyelerinin yerine seçilen ve atanan yeni üyelerin göreve başlamasıyla, HSYK Teftiş Kurulunda çalışan müfettişlerin tamamına yakını "Gülen grubuna yakın olmaları nedeniyle" kuruldan uzaklaştırıldı. 

Bu yeni dönemde görev alan müfettişler, Türkiye´nin hemen her yerinden gelen şikayetlerin yanı sıra resen de harekete geçerek, "yargıdaki paralel devlet yapılanmasıyla ilişkili oldukları" öne sürülen isimler hakkında çalışma başlattı. 

Bu kapsamda, müfettişlerce kamuoyunu yakından ilgilendiren dava ve soruşturmalarda rol oynayan pek çok hakim ve savcı hakkında inceleme, soruşturma, açığa alma ve ihraç istemli raporlar hazırlandı. 

- 5 ihraç, 69 açığa alma 

Kurul, müfettiş raporları doğrultusunda yapılan incelemelerin ardından yargıdaki paralel yapılanmaya ilişkin iddialar nedeniyle şu ana kadar "mesleğin şeref ve onuru ile memuriyet nüfuz ve itibarını bozdukları" gerekçesiyle 5 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etti.

"Görevde kalmalarının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği" kanısına varılan 69 hakim ve savcı da tedbiren görevden uzaklaştırıldı. 

HSYK müfettişleri, İzmir´deki Askeri Casusluk Davası´nda görev yargı mensuplarından Selam Tevhid soruşturmasında usulsüz dinleme yaptıkları iddia edilenlere kadar "paralel yapının etkisinde oldukları" iddiasıyla yüzlerce hakim ve savcı hakkındaki çalışmalarını sürdürüyor. 

- İlk karar Zekeriya Öz ile ilgili

Kurul´un yeni üyeleri, 28 Ekim 2014´te göreve başlamalarının ardından ilk olarak Balyoz, Ergenekon, Şike gibi kamuoyunun yakından ilgilendiği soruşturmalarda görev alan eski İstanbul Savcısı Zekeriya Öz ile ilgili karar verdi. 

HSYK 2. Dairesi 30 Aralık 2014´te müfettiş raporları doğrultusunda, Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç´in görevde kalmalarının, "yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği" sonucuna vararak, haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevlerinden uzaklaştırılmalarını kararlaştırdı.

Kurul, 12 Mayıs 2015´te de bu savcılar ile hakim Süleyman Karaçöl´ü, "17-25 Aralık soruşturmasında yasal yetkilerini aştıkları, Ceza Muhakemesi Kanunu´na aykırı karar verdikleri, mesleğin şeref ve onuru ile memuriyet nüfuz ve itibarını bozdukları" gerekçesiyle meslekten ihraç etti.

MİT tırlarının Hatay ve Adana´da durdurulması ve aranmasında görev alan Cumhuriyet savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu ise 15 Ocak 2015´te görevlerinden uzaklaştırıldı.

HSYK, 27 Nisan 2015´te "Paralel Yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklular hakkında tahliye kararı veren İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Mustafa Başer´in, haklarındaki soruşturma sonuçlanana kadar tedbiren açığa alınmasına karar verdi. 

Kurul, usulsüz dinlemelere ilişkin Şanlıurfa merkezli 11 ilde gerçekleştirilen operasyonda tutuklanan 3 polisin tahliyesine karar veren nöbetçi Hakim Habil Kahraman´ı da tedbiren açığa aldı. 

HSYK, 30 Mayıs 2012´deki "Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı"nda usulsüzlük yapıldığı ve sınav sorularının servis edildiğine yönelik şikayet üzerine 11 Haziran´da, 2012 yılında sınavla avukatlıktan hakim ve savcılığa geçen 37 kişinin mesleğe kabul kararını kaldırdı.

HSYK 2. Dairesi ayrıca 14 Temmuz´da "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüz dinleme talep ettiği ve bu yönde karar aldığı iddia edilen 54 hakim ve savcıdan 49´unu görevden uzaklaştırdı. 

İstanbul´daki Askeri Casusluk Davası´nda, sanıklar lehine verilen TÜBİTAK raporunu dosyaya koymayan eski İstanbul Başsavcıvekili, Çorum Savcısı Fikret Seçen de 24 Kasım´da geçici olarak görevden uzaklaştırıldı. Aynı nedenle İstanbul´daki Askeri Casusluk Davası´na bakan kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri Metin Özçelik, Birol Bilen ve Mehmet Ekici´nin de görevden uzaklaştırılmasına karar verildi.

HSYK 2. Dairesi ayrıca, babası ölen tutukluya izin kullandırmadıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu ve 5 subayı mahkum eden savcı ve 2 hakimi tedbiren görevden uzaklaştırdı. Daire, Kurtoğlu hakkındaki cezayı onayan Yargıtay 14. Ceza Dairesi´nin 4 üyesi ile onama istemli tebliğname hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Mazlum Bozkurt hakkında da suç duyurusunda bulundu ve Bozkurt´u tedbiren açığa aldı.  

Albay Hüseyin Kurtoğlu´na, "MİT tırlarının Adana´da Jandarma tarafından durdurulması sırasında Adana Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Hamza Celepoğlu´nun terfisinin önünü açmak için kumpas kurulduğu" iddia ediliyordu. 

- İnceleme kararları 

HSYK 3. Dairesi, Kozmik Oda soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili ile Kozmik Oda´da arama yapılması kararı veren hakimler hakkında Haziran ayında inceleme başlattı. Kozmik Oda´da arama yapan Kadir Kayan, 2011´de Yargıtay üyesi seçildiğinden, hakkındaki dosya Yargıtaya gönderildi. 

Bu arada HSYK 3. Dairesi tarafından, Adana´da paralel devlet yapılanmasının amaçları doğrultusunda hareket ettikleri ileri sürülen 12 hakim ve 5 savcıyla ilgili de inceleme başlatıldı. 

HSYK müfettişleri, Selam Tevhid soruşturması kapsamında usulsüz dinleme yaptıkları iddiasıyla 100´e yakın hakim ile İzmir Askeri Casusluk soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları iddia edilen yargı mensupları hakkındaki çalışmalarını sürdürüyor.

KAYNAK: http://www.memleket.com.tr/



  • Perşembe 17.6 ° / 5.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli