Tarih: 18.02.2011 07:38

YÜCELİK`TEN İLGİNÇ TESPİT

Facebook Twitter Linked-in

YÜCELİK`TEN İLGİNÇ TESPİT 

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) ortaklığıyla hazırlanan Avrupa Birliği (AB) destekli, ?İnternet Girişimciliği ve e-Ticaret Eğitim Atölyesi? isimli projenin tanıtımı düzenlenen törenle yapıldı.
Palandöken Kayak Merkezi?ndeki Palan Otel?de düzenlenen tören, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı?nın okunmasıyla başladı. Törenin açış konuşmasını yapan Er-Vak Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Güzel, projenin amacını ve sağlayacağı faydaları anlatarak, iki dönem halinde düzenlenecek kurslarda toplam 44 gencin internet girişimciliği ve e-ticaret konusunda eğitim alacağını belirtti.
Törende daha sonra konuşan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik

 de, ticaretin dengesi son 10 yılda değiştiği kadar hiçbir dönemde bu kadar süratli değişmediğini kaydederek, ?Bu süratin en büyük sebebi; başta internet olmak üzere bilgiye ulaşmamızı sağlayan diğer bütün iletişim teknolojileridir.? dedi. İnternetle tanışan ve onu hayatında aktif kullanan hemen herkesin çok kârlı çıktığını vurgulayan Başkan Yücelik, ?Eskiden ticaret yapabilmek için sermaye çok önemli iken, günümüzde bilgi ve iletişim daha önemli olmaya başladı. Eğer siz de bilgi ve iletişimi iyi kullanmayı biliyorsanız, ?Yeni Dönem Tüccarı? olabilirsiniz.? diye konuştu.
Ticaretteki bu önemli değişimin; üretici ve müşteri arasındaki toptancı ve dağıtıcı gibi aracıların kalkması olduğunu anlatan Başkan Yücelik şunları söyledi; ?Birçok imalatçı, iletişim teknolojileri sayesinde müşterisi ile kolayca buluşurken, rekabetin artmasıyla kullandığı aracılardan sıkıntılar yaşamaya başladı. Öyle ki; üretici ile müşteri arasındaki ilişkiler zayıflamaya başladı. Üretici, aracıdan müşterisinin beklentileri, istekleri ve şikayetleri hakkında tam olarak bilgi alamadı. Bu nedenle kendini geliştirmekte zorluklar yaşadı. Pazarın talebine zamanında ulaşmakta sıkıntıları oldu.

Üretim kapasitelerinin artması yeni rakipler doğurdu. Rekabet arttıkça, karlılıkta da azalma oldu. Üretici artık öyle bir noktaya geldi ki, aracı ile daha fazla paylaşabileceği kârı kalmadı. Kârlılığın düşmesine karşılık, müşteri sayısında çok fazla artış oldu. Eskiden büyük bir gezegende yaşıyorduk. Ama şimdi iletişim teknolojisi sayesinde dünya adında bir köyde yaşıyoruz. İnternet sayesinde çok kısa zamanda daha düşük maliyetle daha fazla müşteriye ulaşmak mümkün.?
Artık klasik satış becerisine sahip aracılara değil, yeni dünyayı tanıyan aracılara ihtiyaç olduğunu ifade eden Yücelik şöyle konuştu; ?Üstelik bu yeni tip aracıların işletme maliyetleri düşük ve iş yapış tarzları diğerlerine oranla çok farklı. Yeter ki, internet denilen bu uçsuz bucaksız dünyayı çok iyi tanısınlar ve anlasınlar. Biz bunlara ?Yeni Dönem Tüccarlar? diyoruz. Bilişimi çok iyi kullanan bu yeni dönem tüccarları; malını dünyanın dört bir köşesine satabilen, müşterisinin satın alma alışkanlıklarını iyi analiz edebilen, üreticiyi de müşteri alışkanlılarıyla ilgili her aşamada doğru bilgilendirebilen ve üstelik çok az sermaye ile çok fazla kazanabilen kişiler oldular. ?Bilişim kültürüyle girişimciliği ve yeniliği bir arada özümseyen ticaret erbabının bugünün ticaret hayatına kendisine yer edinebileğinin altını çizen Başkan Yücelik sözlerini şöyle tamamladı; ?Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de bilişimin gücüne inanıyor ve bu gücü daima kullanmaya çaba gösteriyoruz. Oda hizmetlerinde, genç ve kadın girişimcilerimizin eğitiminde, üyelerimizin bilgiye ulaşabilmesinde hep bu gücü kullanıyoruz. Bilişimin gücünü geniş kitlelere anlatmaya ve ticaretin bu dünyayı keşfetmesine çabalayan bu ve benzeri önemli projelerin artmasına her zaman ihtiyacımız olacaktır?.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
4745585657