Tarih: 02.05.2012 14:35

Din Eğitim Politikaları

Facebook Twitter Linked-in

DİN EĞİTİM POLİTİKALARI 

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (İDKAB) Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurullah Altaş, Bayburt Üniversitesi İDKAB Eğitimi Bölümünün davetlisi olarak geldiği Bayburt’ta ‘Cumhuriyet Dönemi Din Eğitimi Politikaları’ konulu bir konferans verdi. 

Şair Zihni Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta, din eğitim ve politikalarını uzun bir zaman dilimi içinde açıklayan Prof. Dr. Altaş, “Eğitim sürecinde çoğulculuk ve çeşitliliği azaltmak için devlet, tevhidi tedrisatı uygulamaya başladı. Medreseler kapatıldıktan sonra cumhuriyet döneminin olumsuz bir uygulaması olmadı. 1924 yılında ilkokul programında din eğitimi, Kuranı Kerim ve din dersleri ismi ile ilkokuldan lise dönemine kadar okutuldu.” dedi.

1926 yılında din derslerinin ilkokul 3.sınıftan itibaren haftada bir saate düşürüldüğünü kaydeden Altaş, bunun sebebinin ise okullarda din eğitimi verebilecek yeterliliğe sahip öğretmenin bulunmamasından, var olanların da medrese kökenli olmasından kaynaklandığını belirtti. Altaş şöyle devam etti; “Bugün gençler, farklı ideolojik düşüncelere sahip olsalar da düne göre birbirlerini anlamaya dinlemeye daha yatkınlar. Din dersi toplumun sahip olduğu değerlerin öğretildiği, değerleri zenginleştirecek olan nesillerin yetiştirileceği bir derstir. Kalıp davranışları tekrar eden bireyler yetiştiren değil, hayatı anlamlandırmaya yardım eden derstir. Hangi bakış açısıyla bakarsanız bakın vazgeçilecek bir ders değildir.”
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin, Kuran’ı Kerimin ve Hz. Peygamber’in (SAV) hayatının anlaşılmasına yardım eden bir ders olarak müfredatta bulundurulmak zorunda olduğunu vurgulayan Altaş konuşmasını şöyle tamamladı; “Son günlerde yaşanılan kesintili eğitim süreci ile birlikte bu dersi destekleyebilecek nitelikte yeni dersler öngörülmektedir. Bunlar eğitim sistemi açısından olumlu gelişmelerdir. Hazırlıkların bu kanuna paralel olarak yapılması gerekiyor. Önceki dönemlerde yaşanılan sorunların tekrar karşımıza çıkmaması için sizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Sadece öğretmen olmak için gerekli yeterlilikleri taşımak yetmiyor, aynı zamanda bilgi birikimini sağlamak için lisansüstü çalışmalar da yapmanız gerekiyor.” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
4745585657